ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2024 και πόσο εύκολο είναι; 10 γυναίκες μάς απαντούν

Είμαστε όλες μοναδικές, ζούμε με μοναδικούς τρόπους και αυτή είναι η ομορφιά μας

Δέσποινα Άσπρου

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ως γνωστό, αποτελεί μια ημέρα για τον εορτασμό των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών παγκοσμίως. Η σημερινή ημέρα ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Ούτε και είναι μια απλή ημέρα εορτασμού. Κάθε άλλο, μάλιστα.

Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα που μάς υπενθυμίζει τις διακρίσεις και τις ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται οι γυναίκες παγκοσμίως. Μάς κάνει επίσης κατανοητό πως η ανάγκη για διαρκή αγώνα είναι ακόμη παρούσα, ενώ την ίδια όμως στιγμή, αποτελεί μια ευκαιρία για να αναγνωριστεί η συμβολική και πραγματική αξία της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, από την οικονομία μέχρι την πολιτική και τον πολιτισμό και να αναδειχθεί η σημασία της γυναικείας ύπαρξης. Πέραν όμως από αυτά είναι και μια υπενθύμιση για να προβληθούν τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και μια αφορμή για να γίνει ανάλυση των επιτευγμάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του 2024.

Προσωπικά μιλώντας, το να είσαι γυναίκα είναι υπέροχο και μοναδικό. Ξέρεις πως άμα θέλεις, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Η ζωή όμως ή καλύτερα η κοινωνία, δεν σου το κάνει τόσο εύκολο. Καθημερινά καλείσαι να αντιμεωπίσεις δεκάδες προκλήσεις και ως γυναίκα, μαμά και εργαζόμενη αισθάνεσαι πως ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός. Στο τέλος της ημέρας, οι τύψεις σε κατακλείζουν και νιώθεις πως όσα έκανες δεν ήταν αρκετά. Ποτέ δεν είναι. Ξαπλώνεις στο κρεβάτι και σκέφτεσαι πως ήθελες να τελειώσεις ένα ακόμη task, να πας στον παιχνιδότοπο με το παιδί σου αλλά δεν πρόλαβες, να κάνεις εκείνη τη μάσκα προσώπου αλλά ήσουν κομμάτια στις δώδεκα που τελείωσες τις δουλειές του σπιτιού... και πάει λέγοντας. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που τα αισθάνομαι αυτά. Από συζητήσεις με φίλες και γνωστές, όλες το ίδιο νιώθουμε.

Αλλά, ας σταματήσω να μιλώ εγώ και ας δούμε τι σημαίνει να είσαι γυναίκα το 2024 και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζεις μέσα από τα μάτια δέκα γνωστών Κύπριων γυναικών, από τον πολιτικό, κοσμικό, επιχειρηματικό και lifestyle κόσμο του νησιού μας.

Σάβια Ορφανίδου: Γυναίκα το 2024…στην πολιτική! Σημαίνει διπλή και τριπλή προσπάθεια από οποιοδήποτε άντρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της κοινωνίας. Σημαίνει πολύ περισσότερος αγώνας για να αναγνωριστεί το έργο και η καθημερινή προσπάθεια για προώθηση πολιτικών που βελτιώνουν έστω και λίγο την καθημερινότητα του πολίτη.

Γυναίκα το 2024…και μητέρα! Σημαίνει καθημερινός αγώνας να ισορροπεί μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Σημαίνει να έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την καριέρα που επιθυμεί ενώ παράλληλα να νιώθει ότι προσφέρει το καλύτερο στο παιδί και στην οικογένεια.

Γυναίκα το 2024! Σημαίνει να έχεις την ευθύνη και την υποχρέωση, καθημερινώς να συμβάλεις στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται σε όλα τα επίπεδα, για να σπάσουμε τα ταμπού, να σπάσουμε τις γυάλινες οροφές, να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και να πετύχουμε την ισότιμη αντιμετώπιση αλλά και τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομεις.

Ελίνα Θεοδότου: Η γυναίκα του 2024 έχει τη δυνατότητα να διεκδικεί τα δικαιώματά της, να κυνηγά τις φιλοδοξίες της και να συμβάλλει ενεργά στην κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό για μία γυναίκα να έχει την αυτονομία και την ανεξαρτησία  της για να μπορέσει να είναι ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Ο ρολος της γυναικας στις μερες μας ειναι πολυσυνθετος και απαιτητικός. Τον ιερό ρόλο της μητέρας, της συζύγου αλλά και της γυναίκας επαγγελματία. Η δυσκολία λοιπόν της γυναίκας έγκειται ως προς την διαχείρηση  του χρόνου της αποτελεσματικά για να ισορροπήσει και να ανταπεξέλθει στους πολαπλούς της ρόλους.

Ευγενία Κασσιανίδου: Να είσαι γυναίκα σήμερα σημαίνει πολλά. Έχεις πλέον σημαντικό ρόλο στην οικογένεια και στην κοινωνία ευρύτερα με απώτερο σκοπό την καλυτέρευση της για τις επόμενες γενιές - αφήνοντας η κάθε μια από μας,  με τον δικό της τρόπο, ένα λιθαράκι ή μια παρακαταθήκη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι γυναίκα σήμερα, το 2024. Ο λόγος είναι ότι σαν μητέρες, σαν σύντροφοι, σαν εργαζόμενες παλεύουμε καθημερινά για να μπορούμε να κρατούμε τις ισορροπίες μας, να βελτιωνόμαστε, να παράγουμε έργο και να ακουγόμαστε καθώς για να είμαστε ειλικρινείς έχουμε πλέον φωνή - γιατί αξιώνουμε πολύ περισσότερα πράγματα συγκριτικά με τις προηγούμενες εποχές. Η γυναίκα έχει δύναμη και είναι τυχερή σήμερα.

Αργυρώ Ροτσίδου: Η γυναίκα του 2024 οφείλει στον εαυτό της να έχει επίγνωση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της. Γιατί πιστεύω με όλη μου την ψυχή μου ότι αυτή η άσβεστη πίστη που πρέπει να έχει η κάθε γυναίκα στις δυνάμεις και στις δυνατότητές της, εκπηγάζει από την ίδια τη φύση που της έχει προσδώσει ευγένεια και σεμνότητα, ευαισθησία και ανθρωπιά, στοιχεία που συγκροτούν το ανθρώπινο μεγαλείο.

Όσο δύσκολο ή εύκολο λοιπόν είναι να είσαι γυναίκα το 2024, έχοντας βέβαια σήμερα την επίγνωση ότι η θέση της γυναίκας έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με παλιότερα χρόνια αλλά και ότι έχουμε πολλά ακόμη να πετύχουμε σε σύγκριση με τους άντρες, η προσφυγή της στην ίδια τη δεξαμενή των συναισθημάτων και των χαρακτηριστικών που φέρει κάθε γυναίκα, μπορεί να γίνει πάντα η αφετηρία για ακόμη καλύτερες μέρες. Μέσα μας, στην κάθε μια από εμάς, ενυπάρχει όλη η δύναμή μας και μπροστά σε αυτή τη δύναμη κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο.

Ελπίδα Ιακωβίδου: Η γυναίκα του 2024 μιλά, διεκδικεί, πράττει. Αγωνίζεται για την προστασία των δικαιωμάτων της, για την ισότητα των φύλων, για τον τερματισμό της έμφυλης βίας. Δε παύει όμως σε σημαντικά ζητήματα να καλείται καθημερινά να αποδεικνύει τα αυτονόητα. Το να είσαι γυναίκα σήμερα σίγουρα δεν είναι το ίδιο όπως ήταν πριν 50 χρόνια αλλά ακόμη έχουμε πολλή δρόμο να διανύσουμε. Ας είμαστε λοιπόν η μια δίπλα στην άλλη , γιατί έχουμε όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό, είμαστε γυναίκες!

Βαλεντίνα Τσίγκη: Σίγουρα δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα το 2024 γιατί πρέπει να έχεις πολλούς ρόλους ταυτόχρονα. Αυτόν της καριερίστας που διεκδικεί ανέλιξη στην δουλεία, της ιδανικής συζύγου που μαγειρεύει κάθε μέρα και έχει το σπίτι στην εντέλεια και παράλληλα της τέλειας μητέρας που αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στα παιδιά της. Παράλληλα καλείται να έχει μια προσεγμένη εικόνα, αφιερώνοντας χρόνο περιποίησης για τον εαυτό της! Όλα αυτά απαιτούν πολύ χρόνο αλλά ως γυναίκες μάθαμε να αγωνιζόμαστε να τα προλαβαίνουμε όλα και να απολαμβάνουμε την διαδρομή!

Κρίστη Παπαδοπούλου: Η γυναίκα του 2024 είναι ένας υπερήρωας! Έχει ανάγκη να δουλεύει, να βγαίνει έξω και να δημιουργεί αυτόνομη, την δική της ζωή. Αν δεν έχεις οικογένεια είναι πιο εύκολο από ότι παλιότερα, είσαι επικεντρωμένος στον στόχο σου και δουλεύεις, βλέπεις φίλους, οικογένεια, ταξιδεύεις … αυτά πιο παλιά ήταν πολύ πιο δύσκολο, ειδικά σε μικρές κοινωνίες. Τώρα αν κάνεις παιδί και είσαι μόνος, ή δεν έχεις ιδιαίτερη βοήθεια όπως πιο παλιά που είχες την μάνα σου στο σπίτι, τις ξαδέλφες να πηγαινοέρχονται, θείες κτλ και ζεις σε μια μεγαλούπολη που ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για το σπίτι του, ενώ παράλληλα θες να δουλέψεις γιατί έτσι πρέπει και επιθμείς να έχεις καθαρό το σπίτι σου, να μαγειρεύεις και να φροντίζεις το παιδί σου... τότε ξεκινά και η δυσκολία.

Διεκδικήσαμε πολλά με το πέρασμα του χρόνου και έχω την αίσθηση ότι βάλαμε τρικλοποδιά στον ίδιο μας τον εαυτό... Αλλά το θετικό είναι ότι πάντα προχωράμε, μαθαίνουμε και γινόμαστε πιο δυνατές και αυτό γιατί πλέον μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτά που τελικά νομίζαμε ότι μπορούμε! Η ενσυναίσθηση μας, η εξυπνάδα, η πονηριά σε σημεία και η αγωνιστικότητά μας μάς βάζουν σε ένα παιχνίδι πολύ ισχυρό που αν θελουμε μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο. Αλλά θελουμε;

Δέσποινα Τζιαπούρα: Είναι όμορφο να είσαι γυναίκα αλλά μερικές φορές και δύσκολο. Οι ρόλοι για μία γυναίκα σήμερα είναι πολλοί! Πρέπει να είμαστε στοργικοί σύντροφοι σωστές μητέρες για να έχουν τα παιδιά μας τα σωστά πρότυπα, στη δουλειά να είμαστε σωστοί επαγγελματίες και παράλληλα, σωστοί με τους συνεργάτες μας! Την ίδια στιγμή η κάθε γυναίκα είναι πολύ σημαντικό να αγαπά τον εαυτό της, να τον προσέχει και να μην τον παραμελεί! 
Αλλά όλα μπορούν να γίνουν με σωστό προγραμματισμό! 
Κάνουμε περισσότερα από αρκετά και γι' αυτό πρέπει να είμαστε περήφανες για όλα όσα καταφέρνουμε! Είμαστε όλες μοναδικές και ζούμε με μοναδικούς τρόπους και αυτή είναι η ομορφιά μας. 

Παντελίνα Αντωνίου: Για μένα μια γυναίκα είναι έμπνευση, πηγή ενέργειας, άξια θαυμασμού και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη της κοινωνίας, καθώς βλέπουμε με μεγάλη χαρά γυναίκες να αναλαμβάνουν αξιέπαινα σημαντικούς πολιτικούς αλλά και κοινωνικούς ρόλους! Προσωποποιώντας το, αναλογικά και με το δικό μου επάγγελμα, χαίρομαι που είμαι μια γυναίκα που εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη σε πολλές άλλες και που βοηθώ στην εξέλιξή τους μέσα από τον χορό (όχι μόνο χορευτική, αλλά και προσωπική)! Η εξέλιξη και η έμπνευση δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως φουντώνει και αυτό με χαροποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Το να είσαι γυναίκα δεν είναι εύκολο από την άλλη! Συχνά συναντούμε αντιζηλίες, αμφισβήτηση, κριτική και κακεντρεχή σχόλια τα οποία δεν μπορεί η κάθε κοπέλα να διαχειριστεί! Υπάρχουνε γυναίκες δυναμικές που υποστηρίζουν στο έπακρον το είναι τους χωρίς να δίνουν βάση στα οποιαδήποτε κακόβουλα σχόλια, μια τέτοια περίπτωση χαίρομαι να αναφέρω πως είμαι και εγώ! (βέβαια αυτό χτίστηκε καθώς όλοι περνάμε από φάσεις, είτε bullying, είτε ψυχολογικής πτώσης κ.ά) Από την άλλη υπάρχουν πολλές γυναίκες που δύσκολα διαχειρίζονται την αρνητικότητα γύρω τους, και αυτό είναι κάτι που μέσα από τον λογαριασμό μου προσπαθώ και θέλω όσο μπορώ να βοηθώ να χτιστεί η αυτοεκτίμηση αυτών των γυναικών! Όσο πιο ενωμένες τόσο πιο όμορφο και δυνατό λόγο έχουμε!

Έλενα Λυσάνδρου: Το να είσαι γυναίκα το 2024 θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο από τα προηγούμενα χρόνια! Εξακολουθούμε να παλεύουμε, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά δεν μας απορρίπτουν, δεν μας αγνοούν όσο παλιότερα. Έχουμε μάθει πλέον να μιλάμε πιο δυνατά, να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Νιώθω περιφανή που είμαι γυναίκα, που ζω το 2024. Χρησιμοποιώ την υπερδύναμη μου να είμαι γυναίκα, για να δείξω σε όλους τους ανθρώπους ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να είσαι γυναίκα σήμερα!

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση