ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σάβια Ορφανίδου: «Όταν άκουσα το κλάμα της Δέσποινας, η ζωή μου άλλαξε»

Σαράντα μέρες μετά τον τοκετό, η βουλευτής φωτογραφίζεται με την κορούλα της και σπάει όλα τα ταμπού

Οι πρώτες μέρες, η εξομολόγηση για τη δύσκολη διαδικασία της εγκυμοσύνης με δότη και η επιθυμία της να ερωτευτεί και να κάνει και άλλο παιδί.

Θα μπορούσε άνετα να πάρει άριστα στον ρόλο της μαμάς. Ένα μήνα και κάτι μετά τη γέννηση της μικρής Δέσποινας, η Σάβια Ορφανίδου έχει ήδη αφομοιωθεί και γίνει ένα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του νεογέννητου. Υπερπροστατευτική, τρυφερή, άνετη όσο πρέπει, η βουλευτής αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ δουλειάς και μητρότητας ενώ δεν διστάζει να πει ότι θα ήθελε να ζήσει τον απόλυτο έρωτα.

Πώς είναι η νέα πραγματικότητα με το μωρό;
Σίγουρα πολύ διαφορετική αλλά και πολύ πιο όμορφη. Περίμενα αυτή τη στιγμή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι είμαι ευλογημένη που κατάφερα να κάνω ένα παιδί, είναι δύσκολο όμως. Ως νέα μητέρα υπάρχουν και οι ωραίες μέρες και οι ωραίες στιγμές, υπάρχουν και άλλες πιο δύσκολες. Συνηθίζω να ξυπνάω το βράδυ, προσπαθώντας να καταλάβω τις ανάγκες του.
Σαράντα μέρες μετά τη γέννα και ήδη έχεις επιστρέψει στα καθήκοντά σου.
Έχω ήδη επιστρέψει στα καθήκοντά μου, συνεπώς πρέπει να μάθω να συνδυάζω αυτή τη ζωή με το μωρό που είναι η προτεραιότητά μου μαζί με την πολιτική που είναι πολύ σημαντική για μένα.
Δεν ήθελες να αξιοποιήσεις την άδεια μητρότητας;
Θεωρώ ότι η κάθε γυναίκα θα πρέπει να αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό την άδεια μητρότητας και μάλιστα μία από τις εισηγήσεις μου είναι η επέκτασή της στους 6 μήνες. Εντούτοις, έχω μια διαφορετικότητα. Είμαι βουλευτής, έχω ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στον κόσμο. Το βουλευτικό αξίωμα δεν είναι σαν οποιαδήποτε δουλειά, είναι τρόπος ζωής, καθημερινότητα. Πρέπει να έχω επαφή με τους πολίτες, ξεκινά η βουλή με πολύ σημαντικά νομοσχέδια που θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, συνεπώς θέλω να συνεχίσω να συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια χωρίς ποτέ να στερώ από το παιδί μου οποιαδήποτε ποιοτική στιγμή.
Ήταν όπως το φανταζόσουν; Ειδικά οι πρώτες μέρες;
Δεν νομίζω κανείς να είναι έτοιμος για το τι να περιμένει. Όλα ήταν πολύ καλύτερα από τη στιγμή που άκουσα το κλάμα της. Από την ώρα που γέννησα, ήταν λες και η ζωή μου μπήκε σε μια νέα εποχή. Ανέλαβα τον πιο ιερό, τον πιο συγκλονιστικό ρόλο της ζωής μου, έναν ρόλο που δεν θα άλλαζα με τίποτε και κάθε μέρα είναι και μια αποκάλυψη. Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι απ’ αυτήν και νομίζω πως και αυτή άρχισε να με συνηθίζει. Θα κάνουμε πολλά χρόνια μέχρι να μάθουμε η μία την άλλη αλλά εδώ είμαστε να κάνουμε αυτό το όμορφο ταξίδι μαζί.
Σε ανάρτησή σου έγραψες ότι φοβόσουν παλαιότερα να σου πάρουν αίμα. Εν τέλει πώς ήταν η διαδικασία του τοκετού; Ήταν φυσιολογικός ή με καισαρική;
Από μικρή φοβόμουν τις βελόνες. Για να μου πάρουν αίμα έπρεπε να με τρέχουν γύρω-γύρω μέσα σε ένα δωμάτιο. Δεν πίστευα ποτέ μου πως για να περάσω τη διαδικασία της εξωσωματικής, για να αφαιρεθούν τα ωάρια, έπρεπε να βάζω μόνη μου ενέσιμες ορμόνες. Έπρεπε να κάνω καισαρική λόγω προδρομικού πλακούντα, αλλά οφείλω να πω ότι ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία, γιατί είχα πλήρη εμπιστοσύνη στους γιατρούς και δεν είχα καθόλου φόβο. Είχα τόση αγωνία, τόσο ενθουσιασμό να γνωρίσω την κόρη μου ειδικά μόλις άκουσα το πρώτο
κλάμα…
Στη γέννα ποιοι ήταν μαζί σου;
Κανένας! Λόγω και των μέτρων δεν μπορούσε να είναι κανείς, αλλά έτσι και αλλιώς δεν θα ήθελα κανέναν, εκείνη η στιγμή ήταν για μένα και μόνο για μένα και επειδή εμπιστευόμουν πραγματικά τους γιατρούς, δεν φοβήθηκα ούτε για ένα λεπτό.
Πώς σε αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά την απόφασή σου να πεις δημόσια ότι έμεινες έγκυος με δότη σπέρματος;
Πριν το ανακοινώσω είχα κάποιους ενδοιασμούς όχι για την ορθότητα της απόφασής μου αλλά για το πώς θα το έπαιρνε η κοινωνία και ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τους πάντες και τα πάντα. Οφείλω να πω ότι η κοινωνία απέδειξε σε όλους μας ότι είναι πολύ πιο μπροστά από ό,τι πιστεύαμε γιατί η συντριπτική πλειονότητα το είδε πολύ θετικά. Όλο αυτό το διάστημα έχω μιλήσει με εκατοντάδες γυναίκες που είτε θέλουν να με ρωτήσουν κάποια πράγματα για τη διαδικασία της εξωσωματικής είτε για τη διαδικασία αγοράς του σπέρματος είτε για τη διαδικασία φύλαξης ωαρίων. Γι’ αυτό τον λόγο προωθούμε και με δική μου πρωτοβουλία εκστρατεία για τη σωστή ενημέρωση των γυναικών για τη φύλαξη των ωαρίων που είναι το Α και το Ω για μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί και δεν θέλει να το κάνει άμεσα.
Τι σε οδήγησε να πάρεις την απόφαση αυτή;
Όλοι μας περάσαμε από σχέσεις, στη δική μου περίπτωση δεν ήμουν τυχερή. Είναι τυχερά αυτά. Είχα φτάσει 39 χρονών και ένιωθα μέσα μου ότι κάτι έλειπε και ήξερα μέσα μου ότι ήθελα να κάνω παιδί αλλά δεν ήξερα πώς λόγω της κατάστασης. Θυμάμαι ότι είχα μιλήσει με μια φίλη μου και μου είπε «Γιατί δεν το κάνεις μόνη σου; Τόσες γυναίκες το κάνουν, έχουν αλλάξει οι εποχές». Ήταν το κλικ που χρειαζόμουν και λίγες μέρες μετά το οριστικοποίησα μέσα μου.
Πώς αντέδρασαν οι γονείς σου όταν τους ανακοίνωσες την απόφαση αυτή;
Πολύ θετικά, ιδιαίτερα ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που ήταν πολύ θετικός. Είναι 80 χρονών και είναι μιας άλλης νοοτροπίας και μιας άλλης εποχής και αυτό είναι δείγμα για το πώς μπορεί να αλλάξει η κοινωνία και πόσο μαθαίνουμε μεγαλώνοντας και ωριμάζουμε. Το ευτύχημα είναι ότι δεν χρειάστηκε να δώσω τη μάχη εντός του σπιτιού μου. Οι γονείς μου ήταν και είναι το μεγαλύτερό μου στήριγμα για να συνεχίσω την προσπάθεια και τώρα χωρίς τη μάνα μου δεν θα μπορούσα να μεγαλώσω το παιδί μου. Είναι πολύ σημαντικό να κτίσουμε και τις υποδομές που να διευκολύνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των γυναικών που θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Υποδομές όπως βρεφονηπιοκομία και δημιουργία χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας και φυσικά η επέκταση της άδειας μητρότητας μπορούν να δώσουν περισσότερη διευκόλυνση στις γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία.
Ποια είναι η άποψή σου για τις σχέσεις σήμερα;
Λόγω και της έντασης του ρυθμού της ζωής μας χρειαζόμαστε και την αγάπη και τη συντροφικότητα, μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό, στην εμπιστοσύνη και στο να μπορείς να συνεννοηθείς με τον άλλο. Είναι πολλά τα ζευγάρια που χωρίζουν επειδή δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Εγώ το ψάχνω ακόμα και θα συνεχίσω να το ψάχνω μέχρι να πεθάνω. Δεν ζει ο άνθρωπος χωρίς αγάπη, και δεν εννοώ την αγάπη ενός παιδιού που ένα κομμάτι μέσα μου έχει ολοκληρωθεί και είμαι ευλογημένη από τον Θεό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι σε κάποια φάση θα βρω κι εγώ τον σύντροφό μου και θα παντρευτώ όπως το ονειρευόμουν όταν ήμουν μικρή. Θα ήθελα έναν γάμο στην εκκλησία, μια σχέση που θα διαρκέσει για πάντα. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Η καρδιά μου είναι πάντοτε ανοικτή, για να ακούσει και να νιώσει.
Το θεωρείς δύσκολο να βρεις κάποιον σύντροφο;
Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο δύσκολο τώρα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Λόγω του ότι δεν είμαι 20, έχω μάθει στην αυτονομία μου όπως όλοι στα 40 τους χρόνια. Ξέρω τι θέλω από τη ζωή μου, είμαι πολύ συνειδητοποιημένη, συνεπώς και ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα μου θα πρέπει και αυτός να είναι σε θέση να αποδεχτεί εμένα κι εγώ αυτόν. Ο γάμος και η συντροφικότητα είναι ένας συμβιβασμός. Πώς βρίσκεις αυτή τη χρυσή τομή μεταξύ δύο διαφορετικών προσώπων που ήδη ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή και πού βαδίζουν θεωρώ ότι είναι λίγο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο και, όπως έχω ήδη πει, όσο ζω ελπίζω.
Τι θα ήθελες να έχει ο ιδανικός σύντροφος;
Πρώτον και πάνω απ΄όλα, να αγαπά την κόρη μου! Στη συνέχεια, θεωρώ πως πρέπει να επικοινωνούμε, να μπορεί να δεχτεί τον τρόπο ζωής μου που δεν είναι εύκολος, πρέπει να του έχω εμπιστοσύνη. Επίσης, θα ήθελα να έχει χιούμορ και να είναι και ευφυής.
Θα ήθελες να κάνεις και άλλο παιδί;
Βεβαίως και θα ήθελα αλλά όχι άμεσα, να χωνέψω πρώτα όλη αυτή τη διαδικασία. Θα προτιμούσα, εάν με ευλογήσει ο Θεός με δεύτερο μωρό ξανά, να το αποκτήσω μέσα σε μια σχέση. Είναι πολύ δύσκολο να κάνω ξανά παιδί ως μονήρες άτομο.
Έχεις σκεφτεί πώς θα το ανακοινώσεις στη μικρή;
Είμαι άνθρωπος πολύ οργανωμένος και βάζω τα πράγματα σε προτεραιότητα, Τώρα έχω να σκεφτώ το πώς θα μεγαλώσει η Δέσποινα, να είναι υγιής και να είναι ευτυχισμένη και να τη μεγαλώσω σωστά και πώς θα ισορροπήσω μεταξύ της πολιτικής και του προεκλογικού που έρχεται και της ζωής μου με το παιδί. Όλα αυτά είναι προκλήσεις που έχω να αντιμετωπίσω και σε λίγα χρόνια, όταν θα έχει μεγαλώσει το παιδί, υπάρχουν και επαγγελματίες στην Κύπρο και σωστοί ψυχολόγοι που θα με βοηθήσουν να το πω σωστά. Δεν θα κρύψω στο παιδί μου τίποτα και από την πρώτη στιγμή θα ξέρει ακριβώς πόση αγάπη είχε η μανούλα της γι’ αυτήν και πόσο πραγματικά την ήθελε.
Πώς επέλεξες τον δότη; Επειδή ο πιο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τη διαδικασία, η επιλογή του δότη γίνεται με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια όπως για παράδειγμα χαρακτηριστικά εξωτερικά και εσωτερικά, π.χ. υγεία, δεξιότητες, μόρφωση, εθνικότητα;
Υπάρχει ανωνυμία και είναι από το εξωτερικό. Στο εξωτερικό βρίσκονται διάφορες τράπεζες σπέρματος. Υπάρχει ένα έντυπο και μπορείς να επιλέξεις την εθνικότητα, βλέπεις χαρακτηριστικά, το γενεαλογικό δέντρο, αν τυχόν υπάρχουν αρρώστιες σοβαρές. Επιλέγεις και χαρακτηριστικά όπως ύψος, βάρος, χρώμα μαλλιών, χρώμα ματιών, IQ και EQ test.
Θεωρείς ότι οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες;
Υπάρχουν οι άντρες που φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες και υπάρχουν και άντρες που λατρεύουν την πρόκληση! Γυρεύουμε τους άντρες που λατρεύουν την πρόκληση.
Θα ήθελες να ερωτευτείς;
Πολύ. Από μικρή ήμουν αυτή που ονειρευόταν νυφικό, μια ιστορία αγάπης, ονειρευόταν τον έρωτα. Συνεπώς, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να ελπίζω ότι θα ερωτευτώ. Νομίζω ότι ο έρωτας δεν έχει ηλικία, ούτε η αγάπη, απλώς ωριμάζει με τα χρόνια. Είμαι αισιόδοξη ότι θα βρω κι εγώ τον κατάλληλο που θα λατρέψει την πρόκληση και θα θέλει να σπάσει αυτές τις άμυνες που ενδεχομένως να έχω και
ως δημόσιο πρόσωπο και θα δει πίσω από όλα αυτά μια γυναίκα που θα μπορεί να αγαπήσει και να τον αγαπήσει.
Τελικά έχουν φωνή οι γυναίκες στη βουλή;
Οι γυναίκες στην πολιτική είναι και έξυπνες και ωραίες και κομψές. Το γεγονός ότι ασχολούμαστε με την πολιτική δεν πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο τη θηλυκότητα αλλά και την ευφυΐα που έχουμε. Θεωρώ ότι πολλές γυναίκες έχουν ανοίξει τον δρόμο για μας τις πιο νεαρές και στον ΔΗΣΥ αλλά και σε άλλες παρατάξεις. Νιώθω περήφανη που υπάρχουν και νεαρές γυναίκες που είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αυτό καταδεικνύει ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά. Ο ΔΗΣΥ έχει 5 βουλεύτριες που είναι νεαρές και αυτό δείχνει ότι έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή και θα συνεχίσουμε. Αν ο κόσμος θέλει να συνεχίσει να είμαστε στη βουλή, θα έχει την ευκαιρία τον Μάιο του 2021 να το κάνει. Ο κόσμος είναι πάντα το οξυγόνο μας.

Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανιδης
Επιμέλεια Φωτογράφισης Νατάσα Αλεξάνδρου
Fashion Editor Χριστιανα Χατζηκυριακου
Μακιγιάζ Μαρία Κλείτου

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Beautiful People την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X