ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σχέση του με τον Μακάριο

Πώς αντέδρασε όταν πληροφορήθηκε το θάνατό του;

Σοβαρά προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει για ακόμα μια φορά ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο 82χρονος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αθήνα σε πολύ σοβαρή κατάσταση, έχοντας στο πλευρό του όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Πρόκειται για μία από τις προσωπικότητες που αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, αφού ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα, ενώ είχε άμεση σχέση και με την Κύπρο.

Ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ υπήρξε Βασιλιάς της Ελλάδος από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Κατά την περίοδο της βασιλείας του διατηρούσε άριστες σχέσεις τόσο με τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ',  όσο και με τον Γεώργιο Γρίβα. Με τον Μακάριο γνωρίστηκε και συνεργάστηκε αμέσως μετά τη στέψη του το 1964, ενώ ο Μακάριος τον τίμησε και με την παρουσία του στο γάμο του, στις 18 Σεπτεμβρίου 1964.


Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος υποδέχεται τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο αεροδρόμιο

Σε σειρά συνεντεύξεων, που είχε παραχωρήσει ο τέως Βασιλιάς στις εφημερίδες «Το Βήμα της Κυριακής» και «Το Βήμα» και στον τότε πολιτικό της συντάκτη, Αλέξη Παπαχελά μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τον Μακάριο αμέσως μετά τις Διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο την περίοδο του 1963-64. Όπως αναφέρει, μετά από εισήγηση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος, Γεωργίου Παπανδρέου, ανέλαβε να πείσει τον Πρόεδρο Μακάριο να αποδεχθεί το σχέδιο των Αμερικανών, η Ελλάδα να μην μπει σε περιπέτειες.


Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στο όρος Σινά. Ο τέως Βασιλιάς επισκέφθηκε την Αίγυπτο το 1966, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 1.400 ετών από την ίδρυση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος Μακάριος, στις 18 Ιανουαρίου 1970 μετέβη στη Ρώμη, όπου διέμενε εξόριστος ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και είχαν μεταξύ τους πολύωρες συνομιλίες, για συντονισμό των κινήσεων, με στόχο την πτώση της Χούντας.

Μετά από δύο χρόνια, ο τέως Βασιλιάς, παραμένοντας εξόριστος, επιχείρησε να συμφιλιώσει τον Μακάριο με τον Γρίβα, μετά την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β' από το δεύτερο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην κατάθεσή του (κατάθεση τέως βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου, 10 Δεκεμβρίου 2009, Φάκελος Κύπρου σελ. 29), ήταν εκείνος που προέτρεψε τους δύο άνδρες, λόγω των φιλικών σχέσεων που διατηρούσε και με τους δύο, να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν απεβίωσε ο Πρόεδρος Μακάριος, τον Αύγουστο του 1977, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ακόμη εξόριστος και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να παρευρεθεί επίσημα στην κηδεία του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέβη στην Κύπρο και εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του, στην αδερφή του Μακαρίου, κυρία Μαρία Χατζηκλεάνθους.

 

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα ''Το Βήμα'', «Το Βήμα της Κυριακής» και wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση