ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Eurovision 2023: Δε θα γίνει στην Ουκρανία!

Σε ποια χώρα θα διοργανωθεί ο διαγωνισμός;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/06) πως η Eurovision 2023 δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου παρά τη νίκη της χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού ο οποίος έγινε, τον Μάιο, στο Τορίνο. Ακόμα, όπως έγινε γνωστό, προτεραιότητα για τη διοργάνωση του μουσικού θεσμού την επόμενη χρονιά έχει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο αφού κατετάγη, φέτος, στη δεύτερη θέση.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση της EBU επισημαίνεται: «Μετά τη νίκη του στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τον Μάιο, η EBU διερεύνησε τις επιλογές για τη διοργάνωση του διαγωνισμού του επόμενου έτους με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ουκρανίας (UA:PBC), ο οποίος είχε φιλοξενήσει τη διοργάνωση το 2017 και το 2005. Είναι γνωστή η παράδοση ότι ο νικητής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision φιλοξενεί τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της βιωσιμότητας της διοργάνωσης και της ασφάλειας όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού. Δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στη φετινή νικήτρια χώρα, η EBU αφιέρωσε χρόνο για τη διενέργεια πλήρους αξιολόγησης και μελέτης τόσο με το UA:PBC όσο και με τρίτους ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφαλείας και προστασίας».

Ακόμα, η EBU προσθέτει: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μία από τις πιο σύνθετες τηλεοπτικές παραγωγές στον κόσμο, με χιλιάδες εργαζόμενους και συμμετέχοντες στην εκδήλωση και απαιτούνται 12 μήνες προετοιμασίας. Έπειτα από αντικειμενική ανάλυση, η Ομάδα Αναφοράς, δηλαδή το Διοικητικό Δυμβούλιο της Eurovision, κατέληξε με μεγάλη λύπη στο συμπέρασμα ότι -δεδομένων των σημερινών συνθηκών- οι εγγυήσεις ασφαλείας και λειτουργίας που απαιτούνται για έναν ραδιοτηλεοπτικό φορέα σχετικά με τη φιλοξενία, την οργάνωση και την παραγωγή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τo UA:PBC. Η EBU θα ήθελε να ευχαριστήσει τo UA:PBC για την ολόψυχη συνεργασία και την εμπλοκή του στη διερεύνηση όλων των σεναρίων κατά τις εβδομάδες μετά τη νίκη των Kalush Orchestra στις 14 Μαΐου, στο Τορίνο, και να μοιραστεί τη θλίψη και την απογοήτευσή της που ο διαγωνισμός του επόμενου έτους δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Ουκρανία. Η EBU έχει υποστηρίξει το UA:PBC σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από την εισβολή. Θα διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί, ώστε το UA:PBC να διατηρήσει τις απαραίτητες υπηρεσίες που παρέχει στους Ουκρανούς».

Κατόπιν, στην εν λόγω ανακοίνωση της EBU τονίζεται: «Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα με τους κανόνες και για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, η EBU θα αρχίσει τώρα συζητήσεις με το BBC, ως επιλαχόντα της φετινής διοργάνωσης, για να φιλοξενήσει ενδεχομένως τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πλήρης πρόθεσή μας η νίκη της Ουκρανίας να αντανακλάται στον διαγωνισμό του επόμενου έτους. Αυτό θα αποτελέσει προτεραιότητα για εμάς στις συζητήσεις μας με τους ενδεχόμενους οικοδεσπότες».

Στη Γλασκώβη η Eurovision 2023;
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, όλο και πιο κοντά φαντάζει το σενάριο που θέλει τη Γλασκώβη να είναι ο τόπος διεξαγωγής της Eurovision 2023 αν τελεσφορήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην EBU και στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή στο BBC.

Συγκεκριμένα, μετά τη νίκη των Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania» στη Eurovision 2022, πολλές χώρες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να διοργανώσουν τον επόμενο διαγωνισμό σε περίπτωση που αποσυρθεί η Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

Ο Χουάν Μανουέλ Πέρεθ Τορνερό, πρόεδρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της Ισπανίας (RTVE), αποκάλυψε, τη Δευτέρα (13/06), πως η Eurovision 2023 ενδεχομένως να διοργανωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατετάγη στη δεύτερη θέση του φετινού μουσικού σόου χάρη στο τραγούδι «Space Man» που ερμήνευσε ο Sam Ryder. Μάλιστα, σε σχετική συνέντευξη στη «Faro De Vigo», ο ίδιος είπε: «Προσφερθήκαμε να διοργανώσουμε τη Eurovision 2023 αλλά στο τέλος, αν η Ουκρανία παραιτηθεί, θα είναι το BBC που θα τη διοργανώσει».

Έτσι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Birmingham Mail», το BBC καταστρώνει σχέδια για τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο και, συγκεκριμένα, στο OVO Hydro της Γλασκώβης, που έχει χωρητικότητα έως και 14.500 θεατών.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση