ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα 200 εκατ. δολάρια το κόστος εισόδου νέας ομάδας στη Formula 1

Δυσκολεύει πολύ την είσοδο «νέου αίματος» στο κορυφαίο πρωτάθλημα των motorsports

Πριν λίγους μόλις μήνες είχαν κοινοποιήσει δύο ενδιαφερόμενοι όμιλοι την πρόθεσή τους να εισέλθουν με δικές τους ομάδες στη Formula 1. Το ένα εγχείρημα ήταν ασιατικό και είχε την ονομασία Panthera Asia F1 και το δεύτερο αποτελούσε πρωτοβουλία του Αντριάν Κάμπος, ιδιοκτήτη μηχανοκίνητων αγωνιστικών ομάδων σε πρωταθλήματα για νεότερους οδηγούς.

Ιδανικές συγκυρίες

Ωστόσο η πιθανότητα να δούμε ένα από αυτά τα δύο project –ή κάποιο άλλο- να γίνεται πράξη απομακρύνεται πλέον πολύ, αν και οι σημερινές συγκυρίες φαντάζουν ιδανικές για την είσοδο μίας νέας ομάδας στη Formula 1 λόγω ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, από το 2021 μειώνεται το ανώτατο όριο των ετήσιων προϋπολογισμών των ομάδων στα 145 εκατ. ευρώ και τον μεθεπόμενο χρόνο θα πέσει ακόμη χαμηλότερα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει πιο δίκαιη η κατανομή των εσόδων μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων ομάδων.

Ωστόσο αυτοί οι δύο ευνοϊκοί όροι προκαλούν ανησυχίες στους υπεύθυνους των ομάδων που συμμετέχουν ήδη στο πρωτάθλημα της Formula 1. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι μήπως μπουν στο άθλημα αμφιλεγόμενα άτομα με αποκλειστικό σκοπό να βγάλουν εύκολα και σίγουρα κέρδη. Επίσης μία δικαιότερη κατανομή των εσόδων θα σήμαινε, ότι αν είχαμε 13 αντί 10 ομάδων θα μοιραζόταν το χρήμα δια του 13 αντί δια του 10 και θα αναλογούσαν μικρότερα ποσά σε κάθε team.

Eμπόδιο ο νέος όρος

Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους περιλαμβάνεται πλέον στη νέα συμφωνία Concorde Agreement ένας όρος που λειτουργεί αποτρεπτικά και εμποδίζει τη συμμετοχή νέων ομάδων στο πρωτάθλημα της Formula 1. Σύμφωνα με αυτόν, όποιος επιθυμεί να φτιάξει μία νέα ομάδα και να την εντάξει στο πρωτάθλημα της Formula 1, καλείται να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια ως δικαίωμα συμμετοχής. Μάλιστα αυτά τα χρήματα θα μοιραστούν στις υπόλοιπες ομάδες, ώστε να αντισταθμίσουν τις οικονομικές τους απώλειες εξαιτίας της νέας προσθήκης.

12 νέες ομάδες μεταξύ 1985 και 1989

Αυτό αναμένεται να κόψει τη φόρα στους ενδιαφερόμενους, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου υπήρχε μεγάλη κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα. Μόνον την πενταετία 1985 έως και 1989 μπήκαν δώδεκα ομάδες στο πρωτάθλημα της Formula 1, τη δεκαετία του ’90 είχαμε εννέα team αν και τα 8 αφορούσαν την εξαγορά ήδη υπαρχόντων ομάδων, την επόμενη δεκαετία μειώθηκε ο αριθμός τους σε δύο και η πιο φρέσκια από τις τωρινές είναι η αμερικανική Haas με έτος εισόδου το 2016.

Πηγή: gazzetta.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Auto: Τελευταία Ενημέρωση

Ένα Honda Civic Type R σκέτος πειρασμός

Ένα Honda Civic Type R σκέτος πειρασμός

Η Honda επιδεικνύει τις δυνατότητες του τμήματος εξατομίκευσης και αξεσουάρ Honda Access με ένα πακέτο αισθητικών αναβαθμίσεων ...
 |  AUTO
X