ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Formula 1: Τυχερός ή άξιος νικητής ο Λάντο Νόρις;

Ο Βρετανός πέτυχε την πρώτη νίκη της καριέρας του

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

georgioue@sppmedia.com

Την πρώτη του νίκη στην Formula 1 πέτυχε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Λάντο Νόρις, με τη McLaren. Μια νίκη που έφερε αρκετή συζήτηση κατά πόσο ήταν θέμα τύχης ή όχι. Οι φανατικοί υποστηρικτές του Βρετανού λεν πως ήταν κάτι που έπρεπε να έρθει πριν καιρό, όσοι πάλι τον θεωρούν υπερεκτιμημένο υποστηρίζουν πως χωρίς τύχη η νίκη δεν θα ερχόταν ποτέ.

Όπως είναι φυσιολογικό σε τέτοιες συζητήσεις, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Λάντο Νόρις οδήγησε άψογα την McLaren κι ήταν η πρώτη φορά μετά από το Σότσι το 2021 όπου είχε μια πραγματική ευκαιρία για να κερδίσει ένα grand prix. Κι αυτή τη φορά την άρπαξε απ’ τα μαλλιά.

Ο παράγοντας τύχη

Εκ των πραγμάτων ο παράγοντας τύχη έπαιξε ρόλο καθώς τόσο το virtual safety car, όσο και το αυτοκίνητο ασφαλείας μετά το ατύχημα του Σάρτζεντ με τον Μάγκνουσεν λειτούργησαν υπέρ του. Η McLaren είδε την ευκαιρία και την άρπαξε καθώς τον έφερε στα pits άλλαξε ελαστικά και έτσι βρέθηκε στην πρωτιά την ώρα που όλοι οι άλλοι πιλότοι είχαν ήδη κάνει την στάση τους πριν το αυτοκίνητο ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα ο Βρετανός στην πρώτη νίκη της καριέρας του δεν μέτρησε ούτε κι ένα προσπέρασμα.

Ρυθμός νικητή

Την ίδια ώρα όμως είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που ένα μονοθέσιο μπορεί να τα βάλει στα ίσα με την Red Bull του Φερστάπεν. Ο Λάντο είχε καλύτερο ρυθμό απ’ τον Ολλανδό κι όταν βρέθηκε μπροστά με καθαρό αέρα άνοιξε απόσταση στα 7.6 δευτερόλεπτα. Μάλιστα όλη την εβδομάδα ο Βρετανός έδειχνε ιδιαίτερα δυνατός, ενώ από πλευράς Red Bull υπήρξαν δηλώσεις που θεωρούσαν πως η McLaren σε αυτό το grand prix θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και τη νίκη. Οι αναβαθμίσεις λειτούργησαν εξαιρετικά και μαζί με έναν άψογο αγώνα απ’ τον Λάντο ήρθε το αποτέλεσμα.

Ακόμη όμως και στην καλύτερη μέρα της McLaren για να έρθει η νίκη έπρεπε η Red Bull να έχει ένα μέτριο Σαββατοκύριακο μακριά απ’ τον καλό της εαυτό. Τα ελαστικά της Pirelli δεν επέτρεπαν στους πιλότους να πιέζουν στο μαξ καθώς θα τα υπερθέρμαναν και θα έχαναν πολλά περισσότερα, ενώ ο Μαξ παραπονιόταν όλες τις μέρες πως το μονοθέσιο του δεν ήταν στις ιδανικές ρυθμίσεις.

Παρά ταύτα όταν ο ίδιος ο Ολλανδός δήλωσε πως ο Λάντο κέρδισε πανάξια και πως ο ρυθμός τους (McLaren) ήταν τέτοιος που δεν μπορούσε να τους πιάσει, είναι αντιληπτό πως το αποτέλεσμα δεν ήρθε καθαρά και μόνο από τύχη.

Γενικότερα όπως σημειώσαμε νωρίτερα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Απ’ τη μια ο παράγοντας τύχη έπαιξε ρόλο καθώς έφερε τον Λάντο σε θέση να μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη, ωστόσο η McLaren ήταν τόσο δυνατή που ρεαλιστικά σε αυτό τον grand prix ήταν η κορυφαία ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Auto: Τελευταία Ενημέρωση