ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ένα ματς… κάποια (βασικά) ερωτήματα

Τι τελικώς εστί νομιμότητα, τι παρανομία… και ποιος το ορίζει;

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Εν τη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε το ματς μεταξύ της αγαπημένης του ομάδας, Πάφος FC και της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Έγινε ότι έγινε εντός των τεσσάρων γραμμών, με το που ολοκληρώθηκε το παιγνίδι, προέκυψαν σωρεία ερωτημάτων, που μεταξύ άλλων απασχόλησαν τον ισραηλινό, τον ελλαδικό και πολύ λιγότερο τον κυπριακό τύπο.

Στην Κύπρο ως είθισται, τα ερωτήματα που απασχόλησαν κυρίως τους χρήστες των σόσιαλ μίντια, ήταν οπαδικού ενδιαφέροντος και λιγότερο πολιτικού.

Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν, πως θα χειριζόταν η κυπριακή αστυνομία, ανάλογη περίπτωση, αν στην θέση των φιλάθλων της Μακάμπι που άναψαν ταυτοχρόνως μαζικά φωτοβολίδες, ήταν κύπριοι οπαδοί.

Η βασική όμως απορία, την οποία μοιράστηκαν και ισραηλινά δημοσιεύματα, είναι πως κατάφεραν οι οπαδοί της Μακάμπι να περάσουν στο γήπεδο δεκάδες φωτοβολίδες, σ’ ένα παιγνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης που κρίθηκε κιόλας υψηλού κινδύνου, όπως όλα όσα συμμετέχουν ισραηλινές ομάδες;

Πως οι οπαδοί των φιλοξενούμενων, κατάφεραν να παραβιάσουν τα όποια μέτρα ασφαλείας εφάρμοσε η κυπριακή αστυνομία;

Και αφού όντως τα παραβίασαν, γιατί οι της αστυνομίας δεν προχώρησαν σε συλλήψεις, ατόμων που ενδεχομένως, η ταυτότητα τους να αποκαλύπτεται μέσω κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στο κατά τ’ άλλα σύγχρονο και νεόδμητο γήπεδο, όπως αυτό είναι στο Κολόσσι;

Σε ποιες ενέργειες προέβη επί τούτου η αστυνομία και τι εξηγήσεις δόθηκαν εκ μέρους των Ισραηλινών;

Ας μην εθελοτυφλούμε, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι όντως οι ενέργειες των εγχώριων αστυνομικών αρχών, κρίνονται από υποτονικές έως και ανύπαρκτες καθώς όχι μόνο παραβιάστηκε το όποιο πλάνο ασφαλείας τους, αλλά δεν προέβησαν ούτε και σε κάποια σύλληψη.

Σύλληψη έγινε όμως, δεκάδες μέτρα μακριά και έξω από το γήπεδο, όταν τρεις ακτιβιστές, θέλησαν να πετάξουν στον ουρανό μια σημαία της Παλαιστίνης, δεμένη σε μπαλόνια που είχαν το σχήμα καρδιάς.

Στην εν λόγω περίπτωση, ωσάν και πρόκειται για εντελώς διαφορετικό οργανισμό, η κυπριακή αστυνομία παρενέβη άμεσα και δραστικά, συλλαμβάνοντας τρία άτομα, τα οποία αφού μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, κατηγορήθηκαν περί «ανάρτησης πολιτικών συμβόλων» και «πρόκλησης κοινής οχληρίας».

Ελλαδικά μέσα, μαζί και μεγάλη μερίδα πολιτών σε Κύπρο, ορθώς αναρωτιούνται, πως η ανύψωση μιας σημαίας μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη και πως μια τέτοια ενέργεια εκλαμβάνεται ως παράνομη;

Το όποιο επιχείρημα που σχετίζεται με την παραβίαση του νόμου περί της βίας στα γήπεδα και σχετίζεται με την ανάρτηση πολιτικών συμβόλων δεν μπορεί να ισχύσει, νοουμένου ότι τα κυπριακά γήπεδα ανά τα Σαββατοκύριακα, γεμίζουν από τέτοιου είδους συμβολισμούς.

Αναπόφευκτα, τα γεγονότα έτσι όπως εκτυλίχθηκαν γύρω από την αναμέτρηση της Πάφου με την Μακάμπι, δημιουργούν πολλά ερωτήματα, τα οποία οι αρμόδιοι πρέπει να διευκρινίσουν.

Πέραν των αναποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας που πάρθηκαν και της μηδαμινής αντίδρασης στην παραβίαση τους, γιατί οι εγχώριες διωκτικές αρχές, έδρασαν αναλόγως;

Χωρίς στρουθοκαμηλισμούς και επιπλέον λόγια, έχουν ή όχι το δικαίωμα οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκφράζουν ειρηνικά και νόμιμα, την συμπαράσταση τους στον Παλαιστινιακό λαό;

Τι τελικώς εστί νομιμότητα και τι παρανομία... καλό θα ήταν να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι. 

ΠΑΦΟΣ F.C.: Τελευταία Ενημέρωση