ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μέτρα εκπαιδευτικών - Τι είναι η «λευκή απεργία»

Γνωστή και ως «sciopero bianco»

Σε μερικές γλώσσες (όπως ρωσικά, φινλανδικά και εβραϊκά) είναι γνωστή ως ιταλική απεργία, αφού πιστεύεται ότι πρωτοεφαρμόστηκε στην Ιταλία το 1904. Στην Ιταλία είναι γνωστή ως sciopero bianco, απ' όπου προέρχεται και το Ελληνικό λευκή απεργία. Στα αγγλικά είναι γνωστή σαν work-to-rule

Στην εφαρμογή απεργιακών μέτρων προχώρησαν τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, σκοπεύουν απέχουν από οποιαδήποτε εξωδιδακτική δραστηριότητα στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, θα βρίσκονται εντός του σχολείου ασκώντας αποκλειστικά τα διδακτικά τους καθήκοντα και απέχοντας από τις όποιες δράσεις έχουν να κάνουν με τον συντονισμό την επιμόρφωση ή και άλλες. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως λευκή απεργία, με πολλούς να θέτουν κατά πόσο ξεπερνά το πλαίσιο της νομιμότητας.

Τι είναι λευκή απεργία

Τι αποτελεί ωστόσο λευκή απεργία; Σύμφωνα με την εργατική νομολογία μια απεργία μπορεί να θεωρηθεί ως «λευκή», όταν οι εργαζόμενοι δεν απέχουν από την εργασία τους, αλλά παρέχουν εργασία μειωμένης ποσότητας, δηλαδή με μικρότερη από τη συνηθισμένη αποδοτικότητα (π.χ. επιβράδυνση ρυθμού παραγωγής, σχολαστική τήρηση των κανονισμών και τυπικών διατυπώσεων της εργασίας και η επίδειξη υπερβολικού - φαινομενικά – ζήλου). Σημειώνεται πως η μείωση της ποιότητας της εργασίας δεν αποτελεί λευκή απεργία.

Ήδη νομικοί κύκλοι θέτουν ζήτημα ότι η λευκή απεργία αποτελεί παρανομία. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ΚΕΒΕ μέσω ανακοίνωσής της σημείωσε ότι τα νέα μέτρα «ενδεχομένως να παραβιάζουν και τα σχέδια υπηρεσίας με βάση τα οποία έγιναν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για λήψη νέων απεργιακών μέτρων, αυξάνει το χάσμα και οδηγεί σε επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία σίγουρα θα επιφέρουν δυσάρεστες συνέπειες στην εκπαίδευση».

Το μελετά το Εργασίας

Η «Κ» ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο θεωρούν ότι τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί, μπορούν να θεωρηθούν ως «λευκή απεργία». Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο, για να διαπιστωθεί αν είναι λευκή απεργία θα πρέπει να δουν τα σχέδια υπηρεσίας έτσι ώστε να αποφανθεί αν όντως απέχουν από εξωδιδακτικά καθήκοντα ή μόνο από διδακτικά.

ΠΟΕΔ: Νόμιμα τα μέτρα

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔ δεν θεωρεί ότι μπορούν να χαρακτηριστούν ως «λευκή απεργία» τα μέτρα τα οποία έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν εντός της βδομάδας. Συγκεκριμένα ο ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους δήλωσε στην «Κ» πως «δεν θα σχολιάσω αν θεωρείται λευκή απεργία ή όχι, η οργάνωση έχει αποφασίσει κάποια νόμιμα μέτρα, για να δείξει ότι διαφωνεί με τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Πρόσθεσε δε, πως αν η κυβέρνηση δεν θεωρεί αυτά τα μέτρα νόμιμα, μπορεί να το διαχειριστεί όπως αυτή θεωρεί βάση του νόμου.

Σχετικά με το μέτρο άρνησης τους να αναλάβουν τα οποιαδήποτε εξωδιδακτικά καθήκοντα όπως τον έλεγχο και την διανομή των βιβλίων, σχολίασε ότι, «αυτό είναι θέμα του σχολείου, να ζητήσει βοήθεια από τις σχολικές εφορείες για τις διανομές των βιβλίων». «Δεν είναι υποχρεωμένος ο εκπαιδευτικός να κουβαλά βιβλία, ασχέτως αν το έπραττε αυτό με όλη του την καλή πρόθεση όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε.

Τόνισε δε, πως αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή, και θέλουν να δείξουν στο Υπουργείο Παιδείας, πως, αν δεν αλλάξει την στάση του, αυτή η χρονιά δεν θα είναι σαν τις άλλες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση