ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΚΕ: Τουρκία και Ακιντζί να εγκαταλείψουν θέσεις που δεν συνάδουν με ΕΕ

Αν επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού να ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου

Αν η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, να ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εγκαταλείψουν θέσεις και προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ, τονίζει η Κυβέρνηση.

Σε γραπτή δήλωσή του για αναφορές του κ. Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι είναι εμφανής η ανάγκη που αισθάνεται ο κ. Ακιντζί, ακριβώς λόγω των ευθυνών της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά, να προβαίνει σε καθημερινές δηλώσεις επιχειρώντας να αποδώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο έχει επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του τόσο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζτίλ Ναμί, «ότι το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά ήταν προϊόν της τουρκικής εμμονής για ύπαρξη εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης για μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί», επισημαίνει.

«Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι, αν η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί πραγματικά επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, ας ανταποκριθούν στη δημόσια πρόσκληση/πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγκαταλείποντας θέσεις και προσεγγίσεις που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ», τονίζει ο Εκπρόσωπος στη δήλωσή του.

Για διαστρέβλωση γεγονότων προς εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων κάνει λόγο ο ΚΕ

Αποτελεί πλέον καθημερινό γεγονός, μέσα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων, κάποιοι να διαστρεβλώνουν γεγονότα θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κυπριακή κοινωνία, αναφέρει σε γραπτή απάντησή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως όφειλε, μέσα από πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες, ενημέρωσε λεπτομερώς και τεκμηριωμένα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για όλα τα διαμειφθέντα στο Κραν Μοντανά και για τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις εκεί διαπραγματεύσεις», σημειώνει στην απάντησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Και διερωτάται «σε ποιες ενέργειες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχει προβεί ο κ. Παπαδόπουλος για να προβάλει την τουρκική αδιαλλαξία, όπως αυτή εκφράστηκε στο Κραν Μοντανά».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση