ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γυναίκες και εργασία - Θλιβερά τα στοιχεία για την Κύπρο (Πίνακες)

Διεκδικούμε επάξια την τελευταία θέση στην Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Κύπρος είμαστε αρκετά «πίσω» από τα άλλα κράτη-μέλη, σε σχέση με την αντιμετώπιση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat στις 7 Μαρτίου, μερικές ώρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διεκδικούμε επάξια μέχρι και την πρώτη από το τέλος θέση σε αυτόν τον τομέα.

Εξάλλου, σήμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, που μετέδιδε ανήμερα της επετείου το ΚΥΠΕ, σε διακήρυξη του, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Τμήμα Ισότητας και Ίσης Μεταχείρισης (ΤΙΣΙΜ) της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι το συνταξιοδοτικό χάσμα είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη (38%), για να συμπληρώσει ότι ο επαγγελματικός διαχωρισμός υπολογίζεται κοντά στο 25%. Συμπληρώνει, παράλληλα, ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην 27η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ και 92η από τις 144 χώρες του κόσμου όσον αφορά τον παγκόσμιο δείκτη ισότητας μεταξύ των δύο φύλων», για να προσθέσει ότι «το ποσοστό των γυναικών στο κυπριακό κοινοβούλιο ανέρχεται μόλις στο 17,9%, ενώ η συμμετοχή μόλις τριών γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατάσσει την Κύπρο στην 119η θέση στον κόσμο για γυναίκες σε Υπουργικές θέσεις.

Ανδροκρατούμενα τα αξιώματα

Όπως φαίνεται στους πίνακες που δημοσιεύει η Eurostat, στις εταιρείες, τα διευθυντικά αξιώματα είναι ως επί το πλείστον κατειλημμένα από άνδρες, με την «πίτα» να μοιράζεται σε 64%, έναντι 36%, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έκπληξη, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι στις υψηλότερες θέσεις δεν βρίσκονται οι περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία, αλλά η Λετονία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Σλοβενία.

Όσο, για την Κύπρο, αυτή φιγουράρει στην προτελευταία θέση, με το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικά αξιώματα σε οργανισμούς να ανέρχεται στο 23%.

Ακόμα φτωχότερα σε γυναικείες παρουσίες είναι τα συμβούλια δημόσια εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη, με ποσοστό 27%, έναντι 73%. Στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά την εμπλοκή των γυναικών σε αυτά, κατέχουν οι Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία και Φινλανδία.

Στις τελευταίες θέσεις και πάλι συναντούμε την Κύπρο και συγκεκριμένα, στην έκτη από το τέλος, με ποσοστό 11%.

Σε καλύτερη θέση τερματίζει η Κύπρος, όσον αφορά στο ποσοστό των γυναικών ανωτέρων στελεχών στις μεγαλύτερες δημόσια εισηγμένες εταιρείες. Παρ' όλ' αυτά, τα ποσοστά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αποκαρδιωτικά: 17% έναντι 83%.

Η Κύπρος αυτή την φορά τερματίζει στην 12η θέση πριν από το τέλος, ωστόσο το ποσοστό είναι φτωχό: μόλις το 15% των ανωτέρων στελεχών των δημόσια εισηγμένων οργανισμών της Κύπρου είναι γένους θηλυκού.

«Η Κύπρος, στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καταλαμβάνει την 92η θέση σχετικά με το έμφυλο χάσμα», αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, σε γραπτή τοποθέτησή της με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Προσθέτει ότι «το χάσμα αμοιβών, σε εθνικό επίπεδο, ανέρχεται στο 13,9% και ερμηνεύεται ότι οι γυναίκες αμείβονται κατά 52 ημέρες λιγότερο τον χρόνο , ενώ ο έμφυλος επαγγελματικός διαχωρισμός βρίσκεται στο 28,7%, παρουσιάζοντας στασιμότητα κατά τα έτη 2010-2016».

Σημειώνει ακόμη πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, «το φύλο εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κριτήριο στις προσλήψεις, στις αξιολογήσεις και στην επαγγελματική ανέλιξη των εργαζομένων».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Fundamental Rights Agency, 39% των γυναικών, μετά την ηλικία των 15 ετών, δέχθηκαν κάθε είδους ψυχολογικής βίας από τον σύντροφο τους.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση