ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δεν αγγίζουν τους ανεμβολίαστους στην Κύπρο

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού

24news team

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας κάτι που τους πλείστους -αν όχι όλους- τους έχει κουράσει. Οι πολίτες από τη μία στιγμή στην άλλη, πέραν του φόβου για την υγεία τόσο την δική τους όσο και των αγαπημένων τους, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε μέτρα τα οποία λήφθηκαν από τους αρμόδιους με στόχο την αναχαίτηση της πανδημίας.

Μάλιστα προ των πυλών νέων μέτρων είναι η Κύπρος αφού η επιδημιολογική εικόνα είναι βεβαρημένη, μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (24/11). Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά την συνάντησή του με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αναφέρθηκε στην ατζέντα των εισηγήσεων που θα μεταφερθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης και η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

-Διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές σε εβδομαδιαία βάση

-Κατάργηση εκδηλώσεων και χριστουγεννιάτικων γιορτών σε Δήμους αλλά και σχολικές μονάδες

-Σύσταση από μερίδα μελών της ΣΕΕ για διενέργεια self-test σε εμβολιασμένους

-Εισήγηση για αύξηση του ποσοστού υπαλλήλων που εργάζονται μέσω τηλεργασίας

-Η ακύρωση του Safepass με την πάροδο 7 μηνών (νοουμένου ότι ο πολίτης δεν προέβη σε ενισχυτική εμβολιαστική δόση)

-Εισήγηση για rapid test στο γενικό πληθυσμό (ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι) σε περιοχές που παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση

-Να δοθεί η ευκαιρία για τις επόμενες 3 εβδομάδες να προβεί ο κόσμος σε εμβολιασμό για να αποφευχθεί η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως καμία εισήγηση δεν ‘’αγγίζει’’ τους ανεμβολίαστους, κάτι που είδαμε να συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Αυστρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ελλάδα. Είναι δεδομένο πώς οφείλει ένα κράτος να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις απόψεις και τα θέλω του κάθε πολίτη, ωστόσο, άλλος τόσος οφείλει να είναι ο σεβασμός και προς τους πολίτες που ακολούθησαν τις συστάσεις των αρμοδίων ζητώντας πίσω την ζωή τους με την επιλογή τους να εμβολιαστούν.

Ένα μέρος από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα αφορούν την πρόσβαση σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες χώρων. Αρχικά, είναι οι χώροι οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας. Πρόκειται για χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.

Υπάρχουν χώροι που επιτρέπουν την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο. Είναι οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτοί χώροι εστίασης, κομμωτήρια, ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι εργασίας, χώροι εκπαίδευσης, και χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).

Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Τέλος, υπάρχουν χώροι όπου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Πρόκειται για κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ, εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Ποιο κάτω υπενθυμίζουμε ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού:

Ο εμβολιασμός προστατεύει τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και τους γύρω τους που είναι ευάλωτοι στις ασθένειες, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ των μελών της οικογένειας, των συμμαθητών ή των συναδέλφων, των φίλων, των γειτόνων και άλλων ατόμων της κοινότητας.

Όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία σε μια λοιμώδη νόσο, τότε είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί η νόσος από άτομο σε άτομο. Αυτό είναι γνωστό ως «συλλογική ανοσία» (επίσης γνωστή ως «ανοσία της αγέλης»).
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα εμβόλια προστατεύουν έμμεσα τα υπόλοιπα άτομα του πληθυσμού που είναι ευάλωτα στη νόσο, μεταξύ άλλων βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καρκινοπαθείς και άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, π.χ. λόγω πολύ μικρής ηλικίας ή αλλεργίας στα συστατικά του εμβολίου, επωφελούνται από όσους έχουν εμβολιαστεί διότι η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στην κοινότητα.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση