ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επιστολή σε Αναστασιάδη ζητώντας αλλαγές στο ποδόσφαιρο

Ένα γκρουπ που βρίσκεται στο Facebook με την ονομασία «Απαιτούμε παραίτηση της ηγεσίας της ΚΟΠ και κάθαρση του ποδοσφαίρου μας» στέλνει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την Βουλή των αντιπροσώπων, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Προς – Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

Κοινοποίηση – Βουλή των αντιπροσώπων
– Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού
– Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε κοντά σας, σαν φίλαθλοι του Κυπριακού ποδοσφαίρου, μετά και τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν 3-4 περίπου μήνες, σχετικά με τις διάφορες καταγγελίες και δηλώσεις για στημένους αγώνες, τις δικές σας δηλώσεις για την ανάγκη κάθαρσης στο Κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί γύρω από το ποδόσφαιρο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Θεωρήσαμε σωστό να αφήναμε για λίγο αυτό το θέμα στην άκρη, λόγο του προβλήματος που προέκυψε στην χώρα μας με την πανδημία του κορωνοιού, όμως δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επισπεύσουμε την επιστολή μας, προς εσάς, αφού βλέπουμε ότι ακόμη και το πρόβλημα της πανδημίας είναι ευκαιρία εκμετάλλευσης και προώθησης ιδεών, από κάποιους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, που αφήνουν πάρα πολλά ερωτηματικά ως προς τον σκοπό τους.

Είμαστε ένα γκρουπ φιλάθλων του Κυπριακού ποδοσφαίρου, αποτελούμενο από φιλάθλους διαφόρων ομάδων, οι οποίοι έχουμε κουραστεί να παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια το θέατρο του παραλόγου στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο αγαπάμε από παιδιά. Δεν ανεχόμαστε πλέον το ποδόσφαιρο να μην παίζεται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες, και δεν ανεχόμαστε οι παράγοντες που ασχολούνται με το Κυπριακό ποδόσφαιρο να αποδεικνύουν κάθε λίγο ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα, παρά για το κοινό καλό του ποδοσφαίρου μας. Ο φίλαθλος κόσμος του Κυπριακού ποδοσφαίρου έφτασε στα όρια του, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα γήπεδα, και αυτή είναι η δική μας προσπάθεια για να σώσουμε το ποδόσφαιρο μας και αυτό να παίζεται, μόνο εντός γηπέδων, βάση των κανόνων που εμείς, οι φίλαθλοι / καταναλωτές θέλουμε!

Θεωρούμε βασικούς υπεύθυνους της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί την διαχρονική ηγεσία της ΚΟΠ, αφού αρκετά άτομα κατέχουν διάφορες θέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Απαιτούμε την παραίτηση ολόκληρης της ηγεσίας της ΚΟΠ, απομάκρυνση τους από τα κοινά του Κυπριακού ποδοσφαίρου και κάθαρση σε όλα τα σημεία που το αποτελούν.

Απαιτούμε η πολιτεία να μελετήσει, εις βάθος, όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο παρελθόν, σχετικά με στημένους αγώνες. Δεν γίνεται συνεχώς να συζητιέται αυτό το θέμα και ποτέ να μην έχουν βρεθεί ένοχοι. Δεν γίνεται να έρχονται πληροφορίες από τις Ισπανικές αρχές και εδώ στην Κύπρο να μην χρησιμοποιούν οι δικές μας αρχές τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις επειδή αυτές έγιναν πριν να ψηφιστεί ο νόμος για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου!

Απαιτούμε το Κράτος, η Πολιτεία, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Εισαγγελέας να μπορούν να ελέγχουν την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για να αποφεύγονται πιθανές ατασθαλίες και διασπάθιση του Δημοσίου Χρήματος (αφού πολλές φορές το Κράτος έχει βοηθήσει οικονομικά τα σωματεία μέσο της ΚΟΠ. Μας έχουν αναφέρει, πολλές φορές στο παρελθόν, ότι η UEFA δεν επιτρέπει στα Κράτη να επεμβαίνουν στην διοίκηση και διαχείριση των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών τους. Αυτός ο μύθος καταρρίπτεται αφού υπάρχει το πολύ πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας!

Απαιτούμε αλλαγές, σε ολόκληρη την δομή του ποδοσφαίρου μας, οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπιστία, το ευ αγωνίζεστε και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των παραγόντων, των αθλητών και των φιλάθλων του Κυπριακού ποδοσφαίρου!

Οι αλλαγές βασίζονται στα πιο κάτω θέματα

– Διπλές ιδιότητες ποδοσφαιρικών παραγόντων
– Διεξαγωγή των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ
– Δομή Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου
– Τηλεοπτικά δικαιώματα
– Διαιτησία
– Ποιότητα γηπεδικών εγκαταστάσεων

– Τιμές εισιτηρίων
– Ημέρες και ώρες αγώνων
– Άλλες εισηγήσεις

Πιο κάτω αναλύουμε το κάθε θέμα ξεχωριστά…

ΔΙΠΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Παρατηρούμε δυστυχώς ότι διάφοροι παράγοντες του ποδοσφαίρου μας έχουν διπλές και τριπλές ιδιότητες οι οποίες αλληλοσυγκρούονται σε αρκετά θέματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα . Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και φανερά τα οποία έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν, όμως κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά για να επιβάλει την τάξη. Είναι λυπηρό το κράτος να τα γνωρίζει και να κλείνει τα μάτια!

Επειδή λοιπόν, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να δείχνει τίμια, ζητάμε λοιπόν από το Κράτος να επιλύσει, άμεσα, αυτό το πρόβλημα και να διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναπαρουσιαστεί στο μέλλον. Να ψηφιστεί νόμος που να διευκρινίζει ότι οποιοδήποτε άτομο έχει άμεση ιδιότητα με το Κυπριακό ποδόσφαιρο δεν θα μπορεί ταυτόχρονα να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή να είναι μέτοχος σε εταιρίες που επίσης θα έχουν άμεση σχέση με διάφορες άλλες πτυχές του Κυπριακού ποδοσφαίρου, ούτε αυτός, ούτε 1ου και 2ου βαθμού μέλη της οικογένειας του!

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΠ

Μελετώντας διάφορα πρωταθλήματα, ανά το παγκόσμιο, βλέπουμε ότι χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Κύπρο, έχουν λιγότερο ή ίδιο αριθμό ομάδων στα πρωταθλήματα τους. Μερικές εξ αυτών είναι και οι ακόλουθες αναπτυγμένες και οργανωμένες χώρες:

Αυστραλία (21.000.000 πληθυσμό – 10 ομάδες)
Ελβετία (7.500.000 πληθυσμό – 10 ομάδες)
Αυστρία (8.000.000 πληθυσμό – 10 ομάδες
Κροατία (4.500.000 πληθυσμό – 12 ομάδες
Σερβία (10.000.000 πληθυσμό – 12 ομάδες)
Σκωτία (5.000.000 πληθυσμό – 12 ομάδες)
Δανία (5.000.000 πληθυσμό – 12 ομάδες

Άλλες χώρες διοργανώνουν τα πρωταθλήματα τους από 14 με 20 ομάδες όμως ο αριθμός αυτός είναι πολύ ικανοποιητικός, βάση του πληθυσμού της κάθε χώρας.

Δεν νομίζουμε να είναι καλό για το Κυπριακό ποδόσφαιρο να διεξάγονται παιγνίδια με 20 και 30 οπαδούς (το βλέπουμε κάθε χρόνο ακόμη και στα αρχικά στάδια της χρονιάς!)… Αυτή η εικόνα είναι πολύ άσχημη για το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ζητούμε λοιπόν το ποδόσφαιρο μας να είχε τη πιο κάτω δομή:
1η κατηγορία – 10 ομάδες (4 γύροι – 36 παιγνίδια)
2η κατηγορία – 10 ομάδες (4 γύροι – 36 παιγνίδια)
3η κατηγορία – 12 ομάδες (2 γύροι + αγώνες κατάταξης 1-6, 7-12, σύνολο 32 παιγνίδια)
4η κατηγορία – Να χωριστεί σε 3 ζώνες και να διεξάγονται 3 διαφορετικά πρωταθλήματα, με 14 ομάδες ανά ζώνη.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε της λεπτομέρειες, ανά κατηγορία, βάση του προτεινόμενου τρόπου διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

1η Κατηγορία
Έξοδο στο Champions League – 1ος
Έξοδο στο Europa League – 2ος και 3ος
Αυτόματη διαβάθμιση – 9ος και 10ος
Διπλοί αγώνες μπαράζ για διαβάθμιση – 7ος και 8ος (με 4ο και 3ο αντίστοιχα από την 2η κατηγορία)

Όταν οι τρεις πρώτες θέσεις δίνουν έξοδο στην Ευρώπη και η τέσσερις τελευταίες θέσεις μπορεί να οδηγήσουν ομάδες στην 2η κατηγορία (αφού θα υπάρχουν και τα μπαράζ) αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία περιπτώσει να υπάρξει αδιάφορη ομάδα έστω και σ’ ένα παιγνίδι του πρωταθλήματος. Όλα τα παιγνίδια θα είναι πάρα πολύ σημαντικά και θα υπάρχουν πολλά μεγάλα παιγνίδια, αλλά όχι μεταξύ των ίδιων ομάδων σε διάστημα μόνο 2-3 εβδομάδων όπως συμβαίνει με το παρών σύστημα στη 2η φάση του πρωταθλήματος μας.

Βασικά, με το περάς του πρωταθλήματος, μόνο τρεις ομάδες (4ος, 5ος και 6ος) δεν θα έχουν τίποτα να κερδίσουν ή να χάσουν. Όλοι θα ξέρουν ότι με νίκη μπορεί να κερδίσουν έξοδο στην Ευρώπη αλλά με ήττα μπορεί να κινδυνέψουν για μπαράζ ή ακόμη και για διαβάθμιση. Επίσης, όπως και τώρα, η 4η θέση θα είναι πολύ σημαντική αφού λόγο κυπέλλου μπορεί να γίνεται προνομιούχα για έξοδο στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια θα είναι σχεδόν αδύνατον να ξαναδούμε κίτρινους και κόκκινους φακέλους για στημένους αγώνες!

Έχουν αρχίσει να έρχονται στην Κύπρο προπονητές και ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης εμβέλειας και καλό θα ήταν επιτέλους να δώσουμε και εμείς με τη σειρά μας την ώθηση στο ποδόσφαιρο μας να ανέβει πολλά σκαλοπάτια στην πυραμίδα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Μπορούμε με σωστές κινήσεις να βελτιώσουμε την ποιότητα του ποδοσφαίρου μας αλλά και την εικόνα μας προς τα έξω με αποτέλεσμα να γαργαλήσουμε ακόμη καλύτερους ποδοσφαιριστές και προπονητές να δουλέψουν στην Κύπρο, ως επίσης και να στρέψουμε το ενδιαφέρον μεγάλων σπόνσορ και τηλεοπτικών καναλιών από το εξωτερικό να ενδιαφερθούν για το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε κάτι καλύτερο όταν βλέπουν οι ξένοι ποδοσφαιριστές, προπονητές και σπόνσορες τα παιγνίδια να διεξάγονται μπροστά σε άδειες κερκίδες. Ούτε τα 100, ούτε τα 300, ούτε τα 500 άτομα στις κερκίδες μπορούν να δώσουν την ώθηση, την αίγλη και την ποιότητα που απαιτείται για να γίνει ελκυστικό το προϊόν του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

2η Κατηγορία
Αυτόματη άνοδος – 1ος και 2ος
Διπλοί αγώνες μπαράζ για άνοδο – 3ος και 4ος (με 8ο και 7ο αντίστοιχα από την 1η κατηγορία)
Αυτόματη διαβάθμιση – 9ος και 10ος
Διπλοί αγώνες μπαράζ για διαβάθμιση – 7ος και 8ος (με 4ο και 3ο αντίστοιχα από την 3η κατηγορία)

Θα ισχύουν τα ίδια δεδομένα με την 1η κατηγορία.
Με το πέρας του πρωταθλήματος, μόνο δυο ομάδες (5ος και 6ος) δεν θα έχουν τίποτα να κερδίσουν ή να χάσουν και εδώ θα είναι σχεδόν αδύνατον να ξαναδούμε κίτρινους ή κόκκινους φακέλους για στημένους αγώνες.

Με αυτόν τον τρόπο η 2η κατηγορία θα είναι στα ίδια πρότυπα με την 1η κατηγορία και δεν θα υπάρχουν οι πολύ μεγάλες διαφορές και αλλαγές για τις ομάδες που θα υποβιβάζονται από την 1η κατηγορία ή θα ανεβαίνουν σ’ αυτήν.

Έχοντας μια πολύ δυνατή 2η κατηγορία, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ούτε χάσμα μεταξύ των δύο κατηγοριών και οι ομάδες που θα ανεβαίνουν στην 1η κατηγορία ή θα υποβιβάζονται από αυτήν δεν θα πρέπει να ξηλώνονται, είτε αγωνιστικά είτε οικονομικά, για να προσαρμόζονται σε τελείως διαφορετικά δεδομένα… όπως δυστυχώς συμβαίνει με την σημερινή δομή των πρωταθλημάτων.

Πολλές φορές στο παρελθόν γίναμε μάρτυρες αγώνων, μεταξύ ομάδων στην 2η κατηγορία να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερο αριθμό θεατών απ’ ότι όταν αυτές, οι ίδιες ομάδες, αγωνίζονται μεταξύ τους στην 1η κατηγορία. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι όταν αγωνίζονται στην 2η κατηγορία έχουν πραγματικούς στόχους (άνοδος, πρωτάθλημα κατηγορίας) άρα και οι οπαδοί τους είναι πιο ενεργοί με την ομάδα παρά όταν αγωνίζονται μεταξύ τους στην 1η κατηγορία, σε αδιάφορα παιγνίδια.

3η Κατηγορία
Αυτόματη άνοδος – 1ος και 2ος
Διπλοί αγώνες μπαράζ για άνοδο – 3ος και 4ος (με 8ο και 7ο αντίστοιχα από την 2η κατηγορία)
Αυτόματη διαβάθμιση – 11ος και 12ος
Διπλοί αγώνες μπαράζ για διαβάθμιση – 10ος (με 3ο αντίστοιχα από την 4η κατηγορία)

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί σ’ αυτή την κατηγορία να είναι το ίδιο που εφαρμόζεται τώρα στην 1η κατηγορία. 12 ομάδες σε 2 γύρους και ακολούθως να χωριστούν σε 2 ομίλους των 6 ομάδων για την 2η φάση του πρωτάθλημα.
Με το πέρας του πρωταθλήματος, μόνο πέντε ομάδες (5ος / 6ος από το πρώτο γκρουπ και 7ος /8ος / 9ος από το δεύτερο γκρουπ) δεν θα έχουν τίποτα να κερδίσουν ή να χάσουν.

4η Κατηγορία
Εδώ εισηγούμαστε η κατηγορία να χωριστεί σε 3 διαφορετικά πρωταθλήματα, ανά ζώνες (π.χ. Λευκωσία – Κερύνεια / Λάρνακα – Αμμόχωστος / Λεμεσός – Πάφος). Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν αρκετά και τα έξοδα μετακινήσεων αυτών των ομάδων.

Η κάθε ζώνη να αποτελείται από 14 ομάδες και να παίζουν πρωτάθλημα 2 γύρων. Συνολικά 26 παιγνίδια.

Η 2 πρώτες ομάδες από κάθε ζώνη θα παίζουν μεταξύ τους μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών.
Από αυτό το μίνι πρωτάθλημα θα ανεβαίνουν στην 3η κατηγορία ο 1ος και ο 2ος στην τελική βαθμολογία. Ο 3ος θα παίζει διπλούς αγώνες μπαράζ με τον 10ο της 3ης κατηγορίας

Η 2 τελευταίες ομάδες σε κάθε ζώνη θα υποβαθμίζονται απευθείας στη ΣΤΟΚ. Αυτός ο αριθμός ίσως θα χρειάζεται να αλλάζει κάθε χρόνο αναλόγως με ποιες ομάδες θα διαβαθμίζονται από την 3η κατηγορία και σε πια ζώνη θα πρέπει να απορροφηθούν αλλά και ποιες ομάδες θα ανεβαίνουν στην επόμενη κατηγορία.

Εννοείται ότι εάν ισχύσουν οι πιο πάνω εισηγήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και τα πρωταθλήματα της ΣΤΟΚ και αφού έχουν ήδη περιέλθει στην ομπρέλα της ΚΟΠ ίσως θα ήταν καλύτερο να καταργηθούν οι τοπικές ομοσπονδίες και να συνεχίζονται τα πρωταθλήματα της ΚΟΠ σε 4η, 5η κατηγορία, χωρισμένες και πάλι ανά ζώνη. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκαιρία να καταργηθούν και οι διάφορες τοπικές ομοσπονδίες αγροτικών πρωταθλημάτων (οι οποίες δημιουργήθηκαν πριν αρκετά χρόνια για να διαχωρίζονται κυρίως κομματικά οι ομάδες) και θα σταματήσουν να υπάρχουν και ομάδες για το θεαθήναι χωρίς να κατεβάζουν ομάδες στα γήπεδα, όπως γίνεται δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις στα διάφορα τοπικά πρωταθλήματα της ΣΤΟΚ.

Κύπελλο Κύπρου
Το κύπελλο είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει το στοιχειό της έκπληξης και θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακός:
– Να λαμβάνουν μέρος οι 32 ομάδες της 1ης, της 2ης και της 3ης κατηγορίας.
– Η φάση των 32 να είναι οι δυνατοί (1η κατηγορία και οι ομάδες που είχαν την ψηλότερη βαθμολογία στο πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας την προηγούμενη χρονιά) ενάντια στις υπόλοιπες ομάδες. Να είναι μονός αγώνας στην έδρα του αδυνάτου.
– Οι υπόλοιπες φάσεις (16, προημιτελικά, ημιτελικά, τελικός) να είναι ελεύθερη κλήρωση και όλοι οι αγώνες να είναι μονοί και να διεξάγονται σε ουδέτερη έδρα για να είναι δίκαιο για όλες τις ομάδες.

Με αυτό τον τρόπο, οι ομάδες της 1ης και της 2ης κατηγορίας θα έχουν και στις 2 εγχώριες διοργανώσεις συνολικό αριθμό 37 – 41 επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Αριθμός πολύ ικανοποιητικός αλλά και βολικός για τις ομάδες που θα έχουν έξτρα Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

ΔΟΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Το Διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ να αποτελείται από:
– Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας
– 10 μέλη όσα και ο αριθμός των σωματείων 1ης κατηγορίας και το κάθε σωματείο θα ορίζει ένα μέλος
– 10 μέλη όσα και ο αριθμός των σωματείων 2ης κατηγορίας και το κάθε σωματείο θα ορίζει ένα μέλος
– 2 μέλη εκλεγόμενα από τα 12 σωματεία της 3ης κατηγορίας
– 3 μέλη εκλεγόμενα από τα 42 σωματεία της 4ης κατηγορίας, η κάθε ζώνη να εκλέγει τον δικό της αντιπρόσωπο
– 1 μέλος εκλεγόμενο από την ΣΤΟΚ
– Από οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εκλεγεί ή είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ ή της Εκτελεστικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ.

Για να περάσει η οποιαδήποτε αλλαγή ή εισήγηση να χρειάζεται το 75% των ψήφων, ούτως ώστε η αλλαγή που θα εφαρμόζεται να είναι καθολικά αποδεκτή και όχι με απλή πλειοψηφία η οποία θα δημιουργεί προστριβές, μεμψιμοιρίες και αλλότρια συμφέροντα.

Η θητεία του Προέδρου της ΚΟΠ να είναι τριετής και να μπορεί να είναι στο αξίωμα μόνο για 2 θητείες. Το ίδιο να ισχύει και για τις θητείες των εκάστοτε εκπροσώπων των ομάδων και μελών στο Διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ.

Επίσης, οι ομάδες με πλατιά μάζα φιλάθλων να έχουν περισσότερες από μια ψήφο, στο διοικητικό συμβούλιο, για να είναι πιο δίκαιο. Δεν μπορεί π.χ. ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια που έχουν το 60-70% των φιλάθλων να έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων με την Δόξα ή τον Ερμή ή τον Εθνικό, με όλο τον σεβασμό προς αυτές τις ομάδες. Προτείνουμε λοιπόν οι ψήφοι της εκάστοτε ομάδας να βασίζονται στον συνολικό αριθμό εισιτηρίων που θα έκδίδει η κάθε ομάδα την αμέσως προηγούμενη ποδοσφαιρική σεζόν:
• 120,000 – άνω 5 ψήφους
• 80,000 – 99,999 4 ψήφους
• 50,000 – 79,999 3 ψήφους
• 20,000 – 49,999 2 ψήφους
• Μέχρι 19,999 1 ψήφο
Βάση της πιο πάνω λογικής οι ομάδες δεν θα κρύβουν ούτε εισιτήρια και αντιθέτως θα προσπαθούν να φέρνουν όλο και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα για να μπορούν να έχουν και ισχυρότερο λόγο στα διοικητικά της ομοσπονδίας.

Πρέπει η πολιτεία, η ΚΟΠ και τα σωματεία να δημιουργήσουν παιδεία και σωστή ποδοσφαιρική κουλτούρα με σκοπό τα γήπεδα μας να είναι πάντοτε γεμάτα και ο κόσμος να πηγαίνει στο γήπεδο ακόμη και όταν η ομάδα του δεν έχει στόχους. Να γίνουν τα γήπεδα χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας, με διάφορες εκδηλώσεις πριν τους αγώνες, με καφετέριες, εστιατόρια, παιδότοπους (που θα δουλεύουν όμως επαγγελματικά και όχι για να κάνουν ‘αρπαχτές’).

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων και η αρνητική εντύπωση που έχει προκληθεί στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, ότι όλες οι ενέργειες που γίνονται από την ΚΟΠ, τα σωματεία και την πολιτεία κατ’ επέκταση, είναι για να αποτρέπουν τον κόσμο από το γήπεδο και να τον αναγκάζουν να παρακολουθεί τα παιγνίδια τηλεοπτικά, αυξάνοντας τα κέρδη των τηλεοπτικών πλατφόρμων αφού αυξάνονται και οι συνδρομητές.

Θεωρούμε ότι τόσο τα σωματεία, όσο και οι τηλεοπτικές πλατφόρμες δεν είναι τόσο αφελείς να θέλουν να διώξουν τον κόσμο από τα γήπεδα αφού… το ποδόσφαιρο είναι οι γεμάτες κερκίδες και η ωραία ατμόσφαιρα. Όταν αυτά τα δύο συστατικά λείπουν τότε το ποδόσφαιρο γίνεται ανιαρό ακόμη και από την τηλεόραση και στο τέλος αλλάζεις κανάλι, βλέπεις κάποιο Ευρωπαϊκό παιγνίδι και απομακρύνεσαι από το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν αγοράζει συνδρομητικά αθλητικά κανάλια με κύριο σκοπό να παρακολουθεί το Κυπριακό ποδόσφαιρο, για να δει ένα ή δύο παιγνίδια την εβδομάδα (κι’ αν τα καταφέρει αφού υπάρχουν 3 διαφορετικές πλατφόρμες)!… ο κόσμος αγοράζει συνδρομητικά αθλητικά κανάλια για να μπορεί να παρακολουθεί πρώτιστος πλειάδα Ευρωπαϊκών αγώνων μέσα στην εβδομάδα (Champions League, Europa League, Premier League, Serie A, Bundesliga, Ισπανική Liga). Με λίγα λόγια… ‘με την βασιλιτζιάν ποτίζεται τζ’ η γλάστρα (Κυπριακό ποδόσφαιρο’)!

Λίγος κόσμος θα βάλει σαν προτεραιότητα του να έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την ομάδα του στην Κύπρο παρά τα ξένα πρωταθλήματα. Αυτό, αποδεικνύεται και με την συμφωνία που έχουν κάνει φέτος οι δύο από τις τρεις τηλεοπτικές πλατφόρμες για να μπορούν να δείχνουν τα παιγνίδια των ομάδων που αντιπροσωπεύουν και από τις δύο πλατφόρμες. Πληροφορίες λένε ότι από την επόμενη σεζόν στην συμφωνία μπαίνει και η τρίτη τηλεοπτική πλατφόρμα. Σημάδι ότι όντως ο Κύπριος αποφασίζει βάση των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και όχι βάση σωματειακής προτίμησης.

Αυτό που προτείνουμε λοιπόν είναι να γίνει ένα ενιαίο τηλεοπτικό πακέτο για όλες τις ομάδες της 1ης και της 2ης κατηγορίας, στα πρότυπα της Premier League Αγγλίας, και να μην κάνει η κάθε ομάδα τις δικές της τηλεοπτικές συμφωνίες.

Αυτό το ποσόν θα μοιράζεται μεταξύ των ομάδων μέσο κάποιων δεδομένων που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων αλλά και βάση του αριθμού των εισιτηρίων που η κάθε ομάδα θα έχει εκδώσει στο γήπεδο της, την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

Η μοναδική μονάδα μέτρησης που υπάρχει για να υπολογιστεί σωστά η δημοτικότητα της κάθε ομάδας είναι ο αριθμός εισιτηρίων που έχει στα εντός έδρας παιγνίδια της.
Η ομάδες που θα έχουν περισσότερο κόσμο στο γήπεδο τους σημαίνει ότι είναι και οι ομάδες που θα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον οι οπαδοί τους να παρακολουθήσουν και παιγνίδια από την τηλεόραση, κυρίως στα εκτός έδρα παιγνίδια. Π.χ. εάν ο ΑΠΟΕΛ θα παίρνει, μέσο όρο, στα εντός έδρας παιγνίδια του 10 χιλιάδες κόσμο… όταν θα πάει π.χ. στο Αμμόχωστος και θα μπορεί να πάρει μόνο 1500 φιλάθλους, σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 8,5 χιλιάδες κόσμος θα το παρακολουθήσουν σίγουρα από την τηλεόραση.

Βλέποντας λίγο πιο μακριά, θα μπορούσε ίσως η ομοσπονδία να παραχωρήσει τηλεοπτικά δικαιώματα σε κανάλια στο εξωτερικό (π.χ. Ελλάδα, Πορτογαλία, κ.τ.λ) για το πιο σημαντικό παιγνίδι της αγωνιστικής (σε αξιοπρεπές γήπεδο και με αρκετό κόσμο στις εξέδρες), για διάστημα 2 χρόνων χωρίς πληρωμή. Απλά και μόνο για προώθηση του Κυπριακού ποδοσφαίρου σε άλλες χώρες. Να μας γνωρίσουν και να αρχίσουν να ενδιαφέρονται λίγο για το ποδόσφαιρο μας. Σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα 10 ομάδων, με γεμάτα γήπεδα και με τις ομάδες να έχουν ήδη γίνει γνωστές για τις Ευρωπαϊκές τους επιτυχίες, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει το Κυπριακό πρωτάθλημα φίλους στο εξωτερικό. Μετά τα δυο χρόνια και εάν υπάρξει πλέον το ενδιαφέρον τότε τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα μπορούν να πωλούνται φέρνοντας στο ποδόσφαιρο μας επιπλέον εισόδημα.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια που χρίζουν άμεσης διόρθωσης στο Κυπριακό ποδόσφαιρο είναι η διαιτησία. Η διαιτησία είναι το πιο πολυσυζητημένο κομμάτι για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας. Σίγουρα είναι αδύνατον να έχουμε κάθε χρόνο ξένους διαιτητές για να μειώνεται η προκατάληψη. Γι’ αυτό η διαιτησία πρέπει οπωσδήποτε να αναδιοργανωθεί πλήρως και να γίνει επαγγελματική.

Οι διαιτητές δεν μπορούν να είναι ενέχυρο καμιάς ομάδας και κανενός παράγοντα (αθλητικού ή πολιτικού). Πρέπει να έχουν πολύ καλούς μισθούς και όχι ψίχουλα με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη. Παράλληλα, όταν κάνουν συνεχόμενα και αλλοπρόσαλλα λάθη να τιμωρούνται σε κάτι που πραγματικά θα τους πονάει… η δόξα και η τσέπη τους!

Εισηγούμαστε τα πιο κάτω για τους διαιτητές / βοηθούς διαιτητές:
1) Όλοι οι διαιτητές και βοηθοί διαιτητές που θα σφυρίζουν από την 3η κατηγορία και άνω να είναι επαγγελματίες. Η διαιτησία να είναι καθαρά το επάγγελμα τους.
2) Οι μισθοί τους να είναι χωρισμένοι σε βαθμίδες, ανά κατηγορία.
– Στην 1η κατηγορία ο διαιτητής να έχει ετήσιο μισθό π.χ €80,000 και ο βοηθός €60,000
– Στην 2η κατηγορία ο διαιτητής να έχει ετήσιο μισθό π.χ €65,000 και ο βοηθός €45,000
– Στην 3η κατηγορία ο διαιτητής να έχει ετήσιο μισθό π.χ €50,000 και ο βοηθός €30,000
(Τα πιο άνω ποσά είναι πλασματικά και εναπόκειται στην ΚΟΠ να προσφέρει ελκυστικά πακέτα στους διαιτητές, βάση του οικονομικού της πλαισίου)
– Από την 4η κατηγορία και κάτω (ΣΤΟΚ) οι διαιτητές να εργάζονται σε ερασιτεχνικό πλαίσιο.
3) Κάθε επαρχία να έχει τον δικό της σύνδεσμο διαιτητών που θα ορίζει, στην Επιτροπή διαιτησίας της ΚΟΠ με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, τους διαιτητές και βοηθούς της ανά κατηγορία
Η κάθε επαρχία (5 συνολικά – Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Ελεύθερη Αμμόχωστος) θα ορίζει από 2 ή 3 βασικούς διαιτητές και 6 βοηθούς, ανά κατηγορία.
4) Οι διαιτητές και βοηθοί δεν θα διαιτητεύουν παιγνίδια ομάδων της επαρχίας τους
5) Για κάθε αγώνα ο εκάστοτε διαιτητής και βοηθός θα βαθμολογείται από 2 διαφορετικούς παρατηρητές αλλά και την κάθε ομάδα της κατηγορίας, ως ακολούθως:
– Από παρατηρητή της επαρχίας του που θα ορίζεται από τον σύνδεσμο της επαρχίας του
– Από παρατηρητή άλλης επαρχίας που θα ορίζεται από την ΚΟΠ
– Από ένα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που θα ορίζει η κάθε ομάδα της εκάστοτε κατηγορίας (π.χ. στην 1η κατηγορία, 10 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές). Ο κάθε παλαίμαχος ποδοσφαιριστής θα έχει χρονικό περιθώριο 2 ημερών να παρακολουθήσει και τα 5 παιγνίδια της αγωνιστικής και θα ψηφίζει για το κάθε παιγνίδι τους διαιτητές και τους βοηθούς.
– Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των 10 παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, για κάθε παιγνίδι, θα προστίθεται στην βαθμολογία των 2 παρατηρητών και θα διαιρείται δια 3 για την τελική βαθμολογία του κάθε διαιτητή.
– Εννοείται ότι όλες οι βαθμολογίες, παρατηρητών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών θα δημοσιεύονται για να υπάρχει διαφάνεια και να βλέπει ο κόσμος ένα συμπίπτουν μεταξύ τους ή εάν υπάρχουν παράλογες διαφορές μεταξύ όλων όσων θα βαθμολογούν τους διαιτητές!
– Οι διαιτητές που θα έχουν ψηλές βαθμολογίες θα μπορούν κάποια στιγμή να ανεβούν κατηγορία για να φτάσουν στην 1η κατηγορία και να γίνουν διεθνείς ενώ παράλληλα θα ανεβαίνει και το μισθολόγιο τους βάση της κατηγορίας που θα βρίσκονται. Οι διαιτητές που θα έχουν χαμηλές βαθμολογίες θα υποβιβάζονται κατηγορία και παράλληλα θα μειώνεται ο μισθός τους, βάση του μισθού της κατηγορίας που θα πέσουν.
6) Έχοντας επαγγελματική διαιτησία σημαίνει ότι οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητές θα είναι αφοσιωμένοι εξ’ ολοκλήρου στην διαιτησία και θα έχουν τον χρόνο αλλά και την υποχρέωση να εκπαιδεύονται, να γυμνάζονται και να βελτιώνονται συνεχώς.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΗΠΕΔΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

Εάν εξαιρεθεί το ΓΣΠ, το ΠΑΠ και το ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ (αναμένουμε το ΝΕΟ Γήπεδο Λεμεσού) δυστυχώς δεν υπάρχει άλλο γήπεδο που να πληρή τις βασικές ανάγκες των φιλάθλων για αγώνες πρώτης κατηγορίας. Βασικά, είμαι αδιανόητο και ανεπίτρεπτό, εν έτη 2020, να υπάρχουν ακόμη και στην 4η κατηγορία γήπεδα που να μην πληρούν τις βασικές ανάγκες των φιλάθλων.

Βλέπουμε δυστυχώς σε πολλά παιγνίδια στο Κυπριακό πρωτάθλημα να εμφανίζονται στην τηλεοπτική κάμερα, κατά την διάρκεια του αγώνα, διαλυμένες και άδειες κερκίδες, δέντρα ή ακόμη και δρόμους με κινούμενα αυτοκίνητα! Αυτό δεν είναι καλή εικόνα σε κάποιον που θα παρακολούθηση για πρώτη φορά ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Λες και είναι αγώνας της 4ης κατηγορίας σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμάνια και άλλες αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.

Σχεδόν όλα τα γήπεδα στην Κύπρο είναι επικίνδυνα, βρώμικα, χωρίς τα βασικά για την ασφάλεια των φιλάθλων, χωρίς χώρους για ΑΜΕΑ, χωρίς αξιοπρεπές και καθαρά αποχωρητήρια για άντρες, γυναίκες, παιδιά και ΑΜΕΑ, γενικά χωρίς ποιότητα υπηρεσιών για τους καταναλωτές.

Σε ανεπτυγμένες χώρες τα γήπεδα είναι χώροι διασκέδασης, υπάρχουν εστιατόρια, μπαρ, παιδότοποι και πολλές άλλες υπηρεσίες για να περάσουν οι φίλαθλοι ευχάριστα τον χρόνο πριν και μετά τους αγώνες.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, στο θέμα της ποιότητας των γηπέδων μας, είναι αδιανόητο να βλέπουμε τιμές εισιτηρίων στα €15.00 και €20.00.

Οι τιμές εισιτηρίων πρέπει να μειωθούν με μέγιστη τιμή τα €12.00, βάση της ποιότητας των περισσότερων γηπέδων και της ποιότητας του ποδοσφαίρου μας.
Και η τιμή να διαφέρει βάση της θέσης που θα κάθεται ο κάθε φίλαθλος. Δεν γίνεται κάποιος να πληρώνει π.χ. €15.00 και να κάθετε στο πέταλο όταν άλλος φίλαθλος, στο ίδιο παιγνίδι πληρώνει το ίδιο ποσόν και κάθεται στις κεντρικές κερκίδες. Αυτά συμβαίνουν τώρα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο!

Όταν βελτιωθούν τα γήπεδα, η ποιότητα ποδοσφαίρου, επικρατήσει η αξιοπιστία και επιστρέψει ο κόσμος μαζικά πίσω στα γήπεδα, τότε και οι ομάδες θα έχουν τα κάθε δικαίωμα (την Κυπριακή ‘τα μούτρα’) να αυξήσουν περεταίρω τις τιμές των εισιτηρίων.

Με βάση τον νέο τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων θα μπορούσε, επίσης, τα σωματεία που θα αγωνίζονται στην 2η κατηγορία να έχουν και επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια από τα εισιτήρια των ομάδων της 1ης κατηγορίας!

Π.χ. Βλέποντας τον αριθμό των εισιτηρίων που διατέθηκαν σε προηγούμενες χρονιές, μπορούμε εύκολα να δούμε ότι οι μικρές ομάδες δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιάδες εισιτήρια τον χρόνο. Εάν υπολογίσουμε ότι το ακριβότερο εισιτήριο που έδιναν μέχρι τώρα ήταν €20.00, στην καλύτερη περίπτωση, σημαίνει ότι τα εισοδήματα τους, από τα εισιτήρια, δεν ξεπερνούσαν σε καμία περίπτωση τις 100 χιλιάδες Ευρώ τον χρόνο.

Εάν λοιπόν, με το νέο τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων που προτείνουμε, θα υπάρχουν στην 2η κατηγορία 10 ομάδες, τότε το ποσό του 1 εκ. Ευρώ (10 ομάδες επί 100 χιλιάδες ευρώ) να μοιράζεται ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες.
Αυτό το 1εκ. Ευρώ να χορηγείται στις ομάδες της 2η κατηγορίας από τις ομάδες της 1ης κατηγορίας, με ποσοστά αναλόγως των εισιτηρίων που θα έχουν πωλήσει την προηγούμενη χρονιά (πχ. η 1η ομάδα σε αριθμό εισιτηρίων θα δίνει 200 χιλιάδες Ευρώ και η τελευταία σε εισιτήρια θα δίνει 20 χιλιάδες Ευρώ).

Ο λόγος που προτείνουμε την πιο πάνω διευθέτηση είναι επειδή οι ομάδες της 1ης κατηγορίας λογικά θα έχουν μεγαλύτερα έσοδα από τα εισιτήρια. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το ποδόσφαιρο μας με όλες αυτές τις αλλαγές θα αναβαθμιστεί και όλα τα παιγνίδια θα συγκεντρώνουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όλα τα παιγνίδια θα είναι σημαντικά και πολύ δύσκολα, για την κάθε ομάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ περισσότερη προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα. Φυσικά, η μεταφορά τον χρημάτων και ο διαμοιρασμός ανάμεσα στις ομάδες της 2ης κατηγορίας θα γίνεται μέσω της Κ.Ο.Π.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
– Η 1η κατηγορία να αγωνίζεται Κυριακή
– Η 2η κατηγορία να αγωνίζεται Σάββατο

Συνήθως το Σαββατόβραδο είναι βράδυ εξόδου για τους Κύπριους, υπάρχουν πολλές κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις (κύρια μέρα διεξαγωγής γάμων) και επιπρόσθετα, πολλά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν αρκετά παιγνίδια το απόγευμα του Σαββάτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ποδοσφαιρόφιλων να χάνει την δυνατότητα να πάει στο γήπεδο ή να παρακολουθήσει Κυπριακό ποδόσφαιρο από την τηλεόραση. Με την διεξαγωγή των αγώνων της 1ης κατηγορίας, ημέρα Κυριακή, αυτόματα μεγαλώνει και ο αριθμός των διαθέσιμων ποδοσφαιρόφιλων.

Οι ώρες διεξαγωγής να είναι κυρίως απογευματινές και η πιο βολική ώρα είναι στις 17:00.
Η λογική είναι για να μπορεί κάποιος φίλαθλος να παραβρεθεί σε εκτός έδρας αγώνες της ομάδας του σε φυσιολογικές ώρες. Να φεύγει δηλαδή από το σπίτι του στις 15:30 και να μπορεί να επιστρέφει πίσω το αργότερο μέχρι της 20:00.
Με αυτό το τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ποδοσφαιρόφιλο να εκτελεί τις πρωινές και μεσημεριανές οικογενειακές, φιλικές και άλλες υποχρεώσεις του, θα μπορεί να πάει με την οικογένεια του στο γήπεδο και να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι του σε λογική ώρα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Με αυτό τον τρόπο τρόπο, σταθερή μέρα και βολική ώρα, σιγά-σιγά, θα γίνει έθιμο για τον κόσμο ότι τα απογεύματα της Κυριακής θα είναι η ώρα που θα διεξάγεται το Κυπριακό Πρωτάθλημα και όλος ο κόσμος θα ασχολείται μ’ αυτό.

Η αγώνες της 2ης κατηγορίας θα μπορούν να διεξάγονται Σάββατο σε 2 δόσεις, στις 15:00 και στις 17:00

ΑΛΛΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Αριθμός ξένων ποδοσφαιριστών:
Ενώ η ομοσπονδία προσπαθεί, από την μια, να στηρίξει τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, βάζοντας πρόστιμο σε ομάδες που δεν αρχίζουν με 2 Κύπριους στην εντεκάδα τους, από την άλλη, πριν δύο χρόνια, αύξησε το όριο ηλικίας των ξένων ποδοσφαιριστών για τον Β’ κατάλογο (από 21 χρονών σε 22 χρονών) και ταυτοχρόνως κατάργησε το όριο των 2 ξένων ποδοσφαιριστών στον συγκεκριμένο κατάλογο. Αυτή η κίνηση αλληλοσυγκρούεται με την απόφαση για στήριξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή.

Η εισήγηση μας είναι:
– Στην 1η κατηγορία θα πρέπει να υπάρχει μέγιστος αριθμός 17 ξένων ποδοσφαιριστών (συμπεριλαμβανομένου και του Β’ κατάλογου)
– Στην 2η κατηγορία θα πρέπει να υπάρχει μέγιστος αριθμός 12 ξένων ποδοσφαιριστών (συμπεριλαμβανομένου και του Β’ κατάλογου)
– Στην 3η κατηγορία θα πρέπει να υπάρχει μέγιστος αριθμός 6 ξένων ποδοσφαιριστών (συμπεριλαμβανομένου και του Β’ κατάλογου)
– Στην 4η κατηγορία θα πρέπει να υπάρχει μέγιστος αριθμός 3 ξένων ποδοσφαιριστών (συμπεριλαμβανομένου και του Β’ κατάλογου)
– Στην 1η κατηγορία, αντί η κάθε ομάδα να τιμωρείται με πρόστιμο, εάν δεν έχει 2 Κύπριους στην εντεκάδα της… να αντιστραφεί και να επιβραβεύεται με χρηματικό ποσό για κάθε Κύπριο που θα έχει στην εντεκάδα.
– Στην 2η κατηγορία, να είναι υποχρεωτικό ότι στην εντεκάδα θα ξεκινούν τουλάχιστον 5 Κύπριοι και να υπάρχει χρηματική επιβράβευση για κάθε επιπλέον Κύπριο που θα είναι στην εντεκάδα πέρα των 5 υποχρεωτικών.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία και στους Κύπριους ποδοσφαιριστές να παίξουν ποδόσφαιρο, θα δοθεί περισσότερος αγωνιστικός χρόνος σε ταλέντα και αυτοί που αξίζουν δεν θα χαθούν!
Ειδικά οι ομάδες της 2ης κατηγορίας θα επιτελούν πραγματικό έργο αφού θα μπορούν να αναδεικνύουν και να ετοιμάζουν Κύπριους ποδοσφαιριστές για τις ομάδες τους και, παράλληλα, θα μπορούν να τους πουλάνε στις πιο μεγάλες ομάδες, κάνοντας επιπρόσθετα έσοδα.

Συγχωνεύσεις ομάδων:
Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες στην Κύπρο βάση του πληθυσμού μας. Ο κυριότερος λόγος που δημιουργήθηκαν τόσες ομάδες ήταν λόγο της κομματικοποίησης του ποδοσφαίρου και τα διαφορετικά πολιτικά πιστεύω με αποτέλεσμα σε κάθε περιοχή να δημιουργούνταν τουλάχιστον δυο ομάδες, ακόμη και σε χωριά με 100 κατοίκους… καιρός να έρθουμε στο 2020 και ν’ αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με πιο λογικά μυαλά και να αποκόψουμε το ποδόσφαιρο από την κομματικοποίηση.
Αυτά ήταν απαρχαιωμένα μυαλά που καμία θέση έχουν πλέον στον αθλητισμό!

Η πολιτεία μέσω της ΚΟΠ θα μπορούσε να δώσει κίνητρα ούτως ώστε πολλές μικρές ομάδες, σε διάφορες περιοχές, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς τους, τους φιλάθλους τους και παράλληλα να μειώσουν τα έξοδα τους.

Ένα τυχαίο παράδειγμα:
Ομάδες της περιοχής Κοκκινοχωρίων, ΕΝΠ – Εθνικός Άχνας – Αγία Νάπα – Ονήσιλος Σωτήρας – Αναγέννηση Δερύνειας (αναφέρω μόνο ομάδες που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν στη 1η κατηγορία).
Σε κάθε αγώνα τους έχουν από 30 μέχρι 300 δικούς τους φιλάθλους (στην καλύτερη περίπτωση μια-δυο φορές τον χρόνο). Γιατί δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο της συγχώνευσής; Μία δυνατή ομάδα, με κόσμο ίσως πέραν των χιλίων ατόμων, σε κάθε παιχνίδι, θα τους βοηθούσε να έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό και ίσως λιγότερα έξοδα.

Εάν γίνουν συγχωνεύσεις ομάδων, δεν είναι αναγκαίο να καταργηθούν τα υπάρχοντα σωματεία σε κάθε χωριό ή κωμόπολη. Μπορούν να παραμείνουν και να ασχοληθούν με τις ακαδημίες τους για να στελεχώνουν, πιο οικονομικά, την κυρίως ομάδα της περιοχής τους. Έτσι θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές για να εξελιχτούν αλλά και σε προπονητές για να ασκούν το επάγγελμα και να διδάσκουν το ποδόσφαιρο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετήσουν καλύτερα και τον λόγο ύπαρξης τους, που είναι να φέρουν τους νέους κοντά στον αθλητισμό. Ιδιαίτερα, τα προσφυγικά σωματεία που θέλουν να κρατήσουν άσβεστη την φλόγα της επιστροφής και να την μεταδώσουν στους νέους τους.

Αναμένουμε τις άμεσες παρεμβάσεις σας για την σωτηρία του Κυπριακού ποδοσφαίρου, βάση των εισηγήσεων και προτάσεων μας, Το ποδόσφαιρο είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι τι μαγικό που συνεπαίρνει χιλιάδες κόσμου στην Κύπρο. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας να το καταστρέφει χρησιμοποιώντας το για άλλα συμφέροντα, είτε προσωπικά, είτε κομματικά!

Ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας έχετε αφιερώσει!

Γκρουπ φιλάθλων του Κυπριακού ποδοσφαίρου το οποίο ζητά την παραίτηση της Ηγεσίας της ΚΟΠ και άμεσης κάθαρσης του Κυπριακού ποδοσφαίρου!”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Hot Spot: Τελευταία Ενημέρωση