ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Οργή, αγανάκτηση και λύπη

Σχόλιο του Σπύρου Νεοφυτίδη με αφορμή τα μέτρα στο ποδόσφαιρο...

24sports team

info@24sports.com.cy

Του Σπύρου Νεοφυτίδη*

Μετά τα τελευταία γεγονότα με τη μη άρση των μέτρων στον χώρο του αθλητισμού ή τουλάχιστον την παρουσίαση κάποιου σχεδίου σταδιακής επαναφοράς του αθλητισμού νιώσαμε οργή, αγανάκτηση και λύπη για τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των επιστημόνων που εργάζονται στον χώρο του αθλητισμού.

Επιστήμονες είναι και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής και αθλητισμού οι οποίοι εργάζονται είτε ως προπονητές σε κάποιο άθλημα είτε ως ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. Επιστήμονες είναι και αυτοί που εργάζονται ως προπονητές φυσικής κατάστασης σε ομάδες, καθώς και οι υπεύθυνοι ατόμων με ειδικές ανάγκες και οι ιδιοκτήτες ακαδημιών ή διάφορων σχολών άθλησης κ.λπ. Επιπλέον, επιστήμονες είναι και οι αθλητικοί ψυχολόγοι, οι αθλητικοί διατροφολόγοι, οι εργοφυσιολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι γιατροί των ομάδων και των ομοσπονδιών σε διάφορα αθλήματα.

Επιστήμονες είναι και οι επιδημιολόγοι με τη δική τους ειδικότητα οι οποίοι απαιτούν και έχουν τον σεβασμό όλων για το έργο που επιτελούν στο δικό τους κομμάτι της επιστήμης. Αυτόν τον σεβασμό όμως οφείλουν να τον έχουν και προς τους άλλους συναδέλφους τους που αναφέρω πιο πάνω και που ειδικεύονται ο κάθε ένας στον δικό του τομέα και επιστήμη.

Αυτόν τον σεβασμό δυστυχώς δεν τον έδειξαν ούτε οι επιδημιολόγοι αλλά ούτε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επανειλημμένα παρέβλεψε όλες τις επιστημονικές αναφορές και μελέτες για τις επιπτώσεις του κλεισίματος του αθλητισμού που θα έχουν τα παιδιά μας αλλά και γενικότερα ο κάθε αθλητής αυτού του τόπου.

Άγνοια για τις ιδιαιτερότητες

Είναι πασιφανές ότι υπάρχει άγνοια για τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του αθλητή εκ μέρους του υπουργού και των επιστημόνων όπως οι επιδημιολόγοι. Οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του αθλητή είναι πολλές.

Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιες: Ένας επαγγελματίας αθλητής ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο έχει περίπου μέσο όρο εργασίας και διάρκεια ζωής στο επάγγελμά του τα οκτώ χρόνια. Ένας επαγγελματίας αθλητής στην ευρωπαϊκή Κύπρο δεν αμείβεται 12 μήνες τον χρόνο αλλά εννιά ή δέκα μήνες. Δύσκολα θα του παρέχουν κοινωνικές ασφαλίσεις ακόμα και ασφαλιστική κάλυψη.

Οι αθλητές δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, χιόνια), πολλές φορές σε ακατάλληλους χώρους. Είναι πολυτέλεια για έναν αθλητή να χάσει μια προπόνηση λόγω ασθενείας ή ακόμη χειρότερα να τραυματιστεί με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη αγωνιστική αποχή. Η καλή φυσική και σωματική κατάσταση αποτελεί βασικό όρο του συμβολαίου για τον κάθε επαγγελματία αθλητή.

Επίσης, η καλή πνευματική υγεία παίζει σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία ενός αθλητή. Τέλος, η χρυσή ηλικία για ένα παιδί στον αθλητισμό είναι από τα 10 μέχρι τα 12 του και ήδη αυτές οι ηλικίες έχουν χάσει το 50% του χρόνου εκπαίδευσής τους.

Τα ερωτήματα

Οι αποφάσεις του υπουργείου και των επιδημιολόγων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε «αθλητικό θάνατο» όλους σχεδόν τους αθλητές, γιατί πολύ απλά δεν σεβάστηκαν τους συναδέλφους τους επιστήμονες και δεν τους κάλεσαν να τοποθετηθούν και να αναλύσουν τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από τις αποφάσεις.

Τις αποφάσεις αυτές που ποτέ δεν εξήγησαν τεκμηριωμένα σε καμία διάσκεψη Τύπου όπως και τα επιδημιολογικά τους δεδομένα που κανένας δεν μπορεί να τα βρει. Έχουμε ανατρέξει στη δημοσιευμένη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου (ECDC) την οποία επικαλείται ο υπουργός για να στηριχθούν οι αποφάσεις τους, αλλά κάθε άλλο παρά συμφωνεί σε αυτά που λένε.

-Ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον αθλητισμό που επικαλούνται αλλά κανένας δεν μπορεί να βρει;

-Ποια ακριβώς είναι τα σοβαρά σας κριτήρια με τα οποία έχετε αξιολογήσει και καταλήξει στον αυξημένο κίνδυνο μεταδοτικότητας; Αν στα κριτήριά σας περιλαμβάνονται τα περί αναπνοών και ιδρώτα τα οποία έχουμε ακούσει, τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα τεκμηρίωσης.

-Σε ποιο σημείο της έρευνας υπάρχει σύσταση για κλείσιμο γυμναστηρίων ή περιορισμός πρόσβασης σε ανοιχτούς χώρους άθλησης; Αυτό που συνιστάται στην έρευνα είναι μέτρα προστασίας και πρόληψης πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης εντός γυμναστηρίων και σε ανοιχτούς χώρους.

-Βάσει των αναφορών και των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου (ECDC), ποιοι είναι οι χώροι στους οποίους παρατηρείται μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού; Όσο και να ψάξαμε δεν βρήκαμε πουθενά δεδομένα για τον αθλητισμό.

-Ποιος είναι ο μέσος όρος κρουσμάτων στο ποδόσφαιρο; Βάσει της έρευνας του ΠΑΣΠ, αν όντως βρίσκεται η μεταδοτικότητα τόσο χαμηλά από τα άλλα επαγγέλματα, γιατί απαγορεύεται το ποδόσφαιρο που είναι και σε ανοιχτό χώρο για τις μικρές κατηγορίες αλλά για ομάδες από το εξωτερικό επιτρέπεται;

-Πόσα κρούσματα από τον χώρο του αθλητισμού επιβάρυναν τα νοσηλευτήρια αλλά και τις ΜΕΘ; Τα στοιχεία που έχουμε λένε κανένα, τα δικά σας;

-Υπήρξε μήπως διαστρέβλωση των αριθμών από κάποιους, αφού αντί να βλέπουν τα clusters σε κάθε κλάδο και γενικά τις μεταδόσεις και όχι τα κρούσματα, έβγαζαν λανθασμένα αποτελέσματα με ανακοινώσεις διπλών και τριπλών κρουσμάτων των ίδιων ατόμων; Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες μαθητές ανακοινώθηκαν θετικοί σε rapid test στο λύκειο όπου φοιτούν και τα ίδια άτομα ανακοινώθηκαν ως κρούσματα στην ομάδα την οποία αγωνίζονταν!

Έφτασε η ώρα να δοθεί επιτέλους μια τεκμηριωμένη απάντηση καθώς τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα στον αθλητισμό μάς είναι ακατανόητα τόσο ως προς τους επιστήμονες του χώρου όσο και προς τους αθλητές και τον απλό κόσμο του αθλητισμού. Είτε εξηγείστε τα μέτρα κατά του αθλητισμού είτε αναθεωρείστε αμέσως.

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΕΛ: Σήκωσαν μανίκια

ΑΕΛ: Σήκωσαν μανίκια

Έχει ήδη καταρτιστεί μια μικρή λίστα με υποψηφίους τεχνικούς διευθυντές
Εύη Χριστοδούλου
 |  ΑΕΛ