ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η πιο «γλυκιά» ήττα στην ιστορία του

Σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, πριν πέντε χρόνια ο ΑΠΟΕΛ ολοκλήρωνε με ήττα απ’ τη Σαχτάρ τις υποχρεώσεις του στους ομίλους του Champions League, ήττα που όμως δεν έπαιξε τελικά ρόλο αφού τερμάτισε την φάση ως επικεφαλής ομίλου.

Η επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου, φιλοξενεί σχετικό αφιέρωμα:

«06 Δεκεμβρίου 2011. Ημερομηνία ορόσημο για τον κυπριακό και ελληνικό αθλητισμό. Η χειμωνιάτικη εκείνη Τρίτη έμελε να αλλάξει για πάντα το ρου της ιστορίας του ΑΠΟΕΛ και να τον τοποθετήσει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο στον Παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων ασχολήθηκαν με τον ΑΠΟΕΛ και υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του. Η μικρή Κύπρος ξαφνικά γιγαντώθηκε ελέω του καλύτερη πρεσβευτή της.

Το ταξίδι άρχισε από την Αλβανία στα μέσα Ιουλίου απέναντι στην Σκεντερμπέου και ολοκληρώθηκε στο καμάρι της Μαδρίτης, το μεγαλοπρεπέστατο Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Το όνειρο όμως, πέρασε από διάφορα στάδια και ένα από αυτά έλαβε χώρα στις 06 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο ΓΣΠ.

Ο αήττητος ΑΠΟΕΛ φιλοξενούσε την αποκλεισμένη Shakhtar Donetsk στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του 7ου ομίλου του Champions League. Το καμάρι του κυπριακού ελληνισμού απολάμβανε την 1η θέση με 9 βαθμούς και είχε εξασφαλισμένη την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Η εκκρεμότητα του ομίλου αφορούσε τη δεύτερη ομάδα που θα ακολουθούσε τον ΑΠΟΕΛ στην επόμενη φάση. Απίστευτο; Κι’ όμως, ΑΠΟΕΛίστικο. Η πρώτη και η δεύτερη θέση θα ξεκαθάριζε από τα αποτελέσματα σε ΓΣΠ και Ντραγκάο. Η -3η- Porto (7 β.) φιλοξενούσε τη -2η- Zenit (8 β.) και η νικήτρια θα συνοδευόταν από τον ΑΠΟΕΛ στην ελίτ του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Αμφότερες υστερούσαν σε ενδεχόμενο ισοβαθμίας με την ομάδα μας.

Σαν Εθνική γιορτή
Ημέρα Τρίτη. Η Κύπρος ήταν μόνο ΑΠΟΕΛ. Οι δρόμοι στα κίτρινα,  στα μπλε και στα πορτοκαλί. Ο κόσμος ανυπομονούσε για την πρωτόγνωρη και συνάμα μεγάλη γιορτή. Κάποιοι προτίμησαν να πάρουν άδεια από τις δουλειές τους, άλλοι να σχολάσουν νωρίς. Γενικά η ατμόσφαιρα κινείτο σε ρυθμούς ΑΠΟΕΛ. Οι ώρες περνούσαν αργά και βασανιστικά για όλους.

Η στιγμή πλησίαζε. Το ΓΣΠ ντυμένο στα γιορτινά και έτοιμο να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη βραδιά, την πιο ιστορική ημέρα του κυπριακού αθλητισμού. Μέχρι την επόμενη βέβαια! Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στο στάδιο λίγο μετά τις 19.00. Οι κερκίδες  γέμιζαν σιγά σιγά και αποκτούσαν το χρώμα ΑΠΟΕΛ. Το κλίμα ήταν κάτι περισσότερο από γιορτινό από τους 22.537 χιλιάδες φίλους της ομάδας, οι οποίοι δημιούργησαν φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Η πιο γλυκιά ήττα!
Οι δυο ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο εν μέσω αποθέωσης. Ακολούθησε το τυπικό μέρος. Η ανάκρουση του ύμνου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το σεντόνι να κυματίζει στο χώρο του κέντρου.

Ο αγώνας δεν εξελίχθηκε καλά για την ομάδα μας. Η Shakhtar εξαργύρωσε την υπεροχή της με δυο τέρματα (Luiz Adriano 62’,  Seleznyov 78’), ενώ έχασε πέναλτι -με τον Luiz Adriano (12’)- για να ανοίξει προηγουμένως το σκορ. Η διαφαινόμενη ήττα εννοείται ότι δεν χάλασε το πάρτι στο ΓΣΠ. Άλλωστε ο κόσμος πήγε στο γήπεδο για γιορτάσει μαζί με τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού την τεράστια πρόκριση.

Οι χαρές και τα πανηγύρια έγιναν εντονότερα, αφού τα χαρμόσυνα νέα έφτασαν σε γοργούς ρυθμούς από την Πορτογαλία και έγιναν γνωστά σε χρόνο ρεκόρ σε ολόκληρο το γήπεδο.

Porto και Zenit κόλλησαν στο μηδέν. Ο τερματοφύλακας της Ζενίτ Vyacheslav Malafeev κατέβασε το ρολά και χάρισε τον πολύτιμο βαθμό στην ομάδα του και μαζί την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι Ρώσοι ανέβηκαν στους 9 βαθμούς, όσους και ο ΑΠΟΕΛ που υπερτερούσε στην ισοβαθμία και ως εκ τούτου προκρίθηκε σαν 1ος στον 7ο όμιλο.

Απίστευτες εικόνες
Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβαινε. Στα αποδυτήρια οι παίχτες και η τεχνική ηγεσία ζούσαν μοναδικές στιγμές, το ίδιο και ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει τη διπλή μυθική επιτυχία. Την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο αναζητούσαν τίτλους στα εξώφυλλα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου για να αποτυπώσουν με ακρίβεια το μέγεθος τα επιτεύγματος.

Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος της ιστορικής εκείνης ημέρας, η οποία θα παραμείνει για πάντα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας.

Οι συνθέσεις

Ivan Jovanović (SRB): Urko Pardo (GK), Paulo Jorge, Sanel Jahić, Marcelo Oliveira, Σάββας Πουρσαϊτίδης, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (C) (77' Aldo Adorno), Ivan Tričkovski, Gustavo Manduca (68' Esteban Solari), Nuno Morais, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, Marcinho (60' Tijani Belaid).

Στον πάγκο: Διονύσης Χιώτης (GK), Kaká, Μαρίνος Σατσιάς, Άθως Σολωμού

Mircea Lucescu (ROU): Olexandr Rybka (GK), Tomáš Hübschman, Olexandr Kucher, Fernandinho, 12 πεν. Luiz Adriano (73' Yevhen Seleznyov), Willian (84' Marcelo Moreno), Vyacheslav Shevchuk, Douglas Costa (78' Eduardo), Henrikh Mkhitaryan, Darijo Srna (C), Yaroslav Rakitskiy.

Στον πάγκο: Andriy Pyatov (GK), Vasyl Kobin, Olexiy Gai, Răzvan Raţ,

Referee: Ovidiu Haţegan (ROU)

Assistant referees: Zoltán Székely (ROU), Octavian Șovre (ROU)

Fourth official: Sebastian Colţescu (ROU)

Additional assistant referees: Alexandru Tudor (ROU), István Kovács (ROU)»

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση