ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μουντιάλ: Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε «καρέ»

Όταν ο Πελέ πρωτοσυστήθηκε… οι Βρετανοί έγραφαν ιστορία

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Το Μουντιάλ του 1958 έχει μείνει στην ιστορία ως εκείνο που πρωτοσυστήθηκε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό ο ένας και μοναδικός, Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο ή αλλιώς Πέλε. Στα γήπεδα της Σουηδίας το 17χρονο τότε αγόρι από το Τρες Κορασόες πέτυχε συνολικά έξι γκολ οδηγώντας για πρώτη φορά τη Βραζιλία στην κορυφή του κόσμου.

Πέραν όμως απ’ την ανάδειξη ενός θρύλου, το εν λόγω Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ιδιαίτερη θέση στην ποδοσφαιρική ιστορία των Βρετανών, μιας και μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό στο οποίο έδωσαν το παρών τους όλες οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέραν δηλαδή από την Αγγλία (που απουσίασε μόνο τρεις φορές), στη Σουηδία βρέθηκαν επίσης οι Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία!

Κατόρθωμα καθόλου εύκολο, ειδικά απ’ τη στιγμή που μιλάμε για μια περίοδο όπου είχαν αυξηθεί οι υποψήφιες χώρες, από πλευράς Ευρώπης. Στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χώρισε τις 27 ομάδες σε εννέα γκρουπ των τριών. Πρόκριση έδινε μόνο η πρώτη θέση, ενώ οι χώρες αναμετρούνταν μεταξύ τους δύο φορές, μία εντός έδρας και μία εκτός.

Η Αγγλία απέκλεισε με σχετική ευκολία τις Δανία και Ιρλανδία, που φιλοδώρησε με πέντε γκολ στην έδρα της, για να τερματίσει στην κορυφή του ομίλου με εφτά βαθμούς. Με δύο νίκες απέναντι στην Ισπανία και άλλη μια κόντρα στους Ελβετούς οι Σκωτσέζοι επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και ακολούθησαν τα «τρία λιοντάρια».

Την έκπληξη έκανε η Βόρεια Ιρλανδία που άφησε πίσω της… Πορτογάλους και Ιταλούς. Μάλιστα, το ματς απέναντι στης «Σκουάντρα Ατζούρα» έμελλε να μείνει στην ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το ότι είχε χαρακτήρα τελικού, διότι είναι εκείνο που έκρινε ποια χώρα θα έπαιρνε την πρώτη θέση. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός πως το παιχνίδι παίχτηκε δύο φορές, μια με τη μορφή φιλικού και άλλη μια ως επίσημη αναμέτρηση!

Βλέπετε, την ημέρα του αγώνα υπήρχε αραιή ομίχλη και παρότι η αρχική σκέψη ήταν να μην παιχτεί ποδόσφαιρο εκείνη την ημέρα, εν τέλει αποφασίστηκε να γίνει φιλικό, ούτως ώστε να μην απογοητεύσουν τους 40 χιλιάδες οπαδούς που βρέθηκαν στις εξέδρες.
Το τελικό σκορ… 2-2, ωστόσο παρότι ήταν φιλική αναμέτρηση οι Ιταλοί έπαιξαν αρκετά δυνατά με αποτέλεσμα να εκνευρίσουν τον κόσμο που ήταν στην κερκίδα. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με την αστυνομία να αναλαμβάνει δράση! Επίσης, οι φιλοξενούμενοι οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με τη βοήθεια του αρχηγού της Βόρειας Ιρλανδίας, Ντανι Μπλάνσφλαουερ.

Το επίσημο παιχνίδι έγινε ένα μήνα αργότερα και πάλι στο Μπέλφαστ. Εκεί οι Βρετανοί ήταν σαφώς ανώτεροι και επικράτησαν με 2-1. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ιταλού αθλητικογράφου, Τζιάνι Μπρέρα, που με μια σύντομη αναφορά τονίζει πόσο απογοητευτικός ήταν ο αποκλεισμός της χώρας του: «Επιστρέψαμε στο σημείο μηδέν. Ίσως δεν καταφέρουμε ποτέ να το ξεπεράσουμε»!

Πιο περιπετειώδης ήταν η πρόκριση των Ουαλών, που σε όμιλο με Τσεχοσλοβακία και Ανατολική Γερμανία, πήραν τη δεύτερη θέση… η οποία υπό κανονικές προϋποθέσεις θα την άφηνε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρά ταύτα, το ότι η Αίγυπτος αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ για τα πλέι-οφ (λόγω επίθεσης στη διώρυγα του Σουέζ) είχε ως αποτέλεσμα να γίνει κλήρωση μεταξύ ομάδων της Ευρώπης. Ο κλήρος έπεσε στους Βρετανούς που κέρδισαν στο Τελ Αβίβ με 2-0 και πήραν το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης!

Όσον αφορά το τι έγινε στη Σουηδία, εκεί είχαμε ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις από πλευράς των τεσσάρων χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό οφείλεται στο ότι τα εκ των φαβορί για διάκριση, Αγγλία και Σκωτία, αποκλείστηκαν στους ομίλους, ενώ δύο από τα μεγαλύτερα αουτσάιντερ της διοργάνωσης, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία προκρίθηκαν στα προημιτελικά!

Στους «8» οι Βορειορλανδοί γνώρισαν τη συντριβή με 4-0 από τη Γαλλία. Αποκλεισμός όμως που δεν φαίνεται να ενόχλησε και πολύ, αφού πρόκειται για την κορυφαία ποδοσφαιρική διάκριση της χώρας έως και σήμερα. «Όταν σκεφτόμαστε τι κάναμε, απλά θαυμάζουμε το τι πετύχαμε», ανέφερε στο ντοκιμαντερ «Spirit of ’58» ο Μπλάνσφλαουερ.

Οι Ουαλοί τα πήγαν κάπως καλύτερα στη «νοκ-άουτ» φάση, καθώς έβαλαν δύσκολα στη Βραζιλία, η οποία τους κέρδισε με το στενό 1-0 χάρη στο πρώτο γκολ που πέτυχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο ο Πελέ! Αυτή ήταν και η τελευταία συμμετοχή της βρετανικής χώρας σε Μουντιάλ μέχρι και την πρόκριση της… στο Κατάρ. Άξιο αναφοράς είναι ακόμη πως ο Μπέιλ αποτελεί τον πρώτο Ουαλό που σκοράρει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου… μετά και τον Μέντβιν που βρήκε δίκτυα απέναντι στους Ούγγρους το 1958.

 

Τι κι αν από τότε μέχρι σήμερα ο άνθρωπος μεταξύ άλλων πήγε στο φεγγάρι; Το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε το 1958 στη Σουηδία αποτελεί τη μοναδική φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε «καρέ» εκπροσώπησης! Αρχική πρόθεση των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των τεσσάρων χωρών ήταν να φιλοξενήσουν από κοινού του Μουντιάλ του 2030, ωστόσο απέσεισαν την υποψηφιότητα τους. Ως εκ τούτου, για να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο θα πρέπει να μετρήσουμε… τέσσερις διαφορετικές προκρίσεις στα προκριματικά της UEFA.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση