ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Μίντλεσμπρο – Βόρεια Κορέα… φίλοι για πάντα!

Γιατί στο ποδόσφαιρο ούτε πολιτικά χωράνε, ούτε οι οποιεσδήποτε άλλες διακρίσεις

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Καλοκαίρι του 1966 και η Αγγλία αποτελεί την οικοδέσποινα του όγδοου Μουντιάλ στην ιστορία. Σε μια εποχή όπου σε πολιτικό επίπεδο κυριαρχούσε ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ δύσης και ανατολής, το παρών της στο Παγκόσμιο Κύπελο θα έδινε μεταξύ άλλων η Βόρεια Κορέα. Είχαν περάσει δεκατρία χρόνια από τον πόλεμο στην Κορέα (1950-1953) μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας ή αν προτιμάτε ανάμεσα σε εκείνη που είχε την υποστήριξη των Η.Π.Α. και σε αυτή που είχε στο πλευρό της τους Σοβιετικούς.

Παρότι λοιπόν η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σκέφτηκε να ζητήσει όπως να μην εκδοθούν οι σχετικές βίζες στους Βορειοκορεάτες (η χώρα τους δεν αναγνωριζόταν από την αγγλική κυβέρνηση) η FIFA διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που δεν δώσει το παρών της χώρα που προκρίθηκε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τότε η διοργάνωση θα γινόταν αλλού.

Συνεπώς, οι Ασιάτες πήραν το αεροπλάνο για την Αγγλία όντας το μεγάλο αουτσάιντερ της διοργάνωσης, πόσο μάλλον απ΄ τη στιγμή που στον όμιλο τους βρίσκονταν η Σοβιετική Ένωση και η Ιταλία. Το γκρουπ συμπλήρωναν οι Χιλιανοί, ενώ οι αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Μίντλεσμπρο… όπου και οι Βορειοκορεάτες θα άφηναν το στίγμα τους!

Οι συμπατριώτες του Κιμ Γιονγκ Ουν (σημερινός ηγέτης της χώρας), από την πρώτη κιόλας στιγμή θα έκλεβαν την παράσταση στην πόλη της Βόρειας Αγγλίας, αφού βρισκόμενοι στο τρένο με προορισμό το Μίντλεσμπρο διασκέδασαν με τραγούδια τον κόσμο που έτυχε να κάνει την ίδια διαδρομή.

Οι σχέσεις μεταξύ της αγγλικής πόλης και των Βορειοκορεατών άρχισαν να γίνονται ακόμη καλύτερες όταν ο δήμαρχος του Μίντλεσμπρο, Τζακ Μπόθμπι, δέχτηκε την κεντημένη εικόνα ενός πουλιού, που του δώρισε η ομάδα της Ασίας. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να έδωσε και το σύνθημα για να στηρίξει η κοινότητα του… τους βραχύσωμους Ασιάτες ποδοσφαιριστές.

Πέραν όμως απ’ αυτό το συμβάν, η γενικότερη συμπεριφορά των παικτών που έμεναν εκείνες τις μέρες στο Μίντλεσμπρο σε συνδυασμό με το ότι φόραγαν κόκκινα (το χρώμα της τοπικής ομάδας) ήταν αρκετά ούτως ώστε να κερδίσουν τη συμπάθεια των ντόπιων.

Βασικά δεν μιλάμε μόνο για συμπάθεια, αφού η υποστήριξη που έλαβαν οι Βορειοκορεάτες από τους κάτοικους του Μίντλεσμπρο θεωρείται… τουλάχιστον σπάνια. Με λίγα λόγια ήταν λες και έπαιζαν στην έδρα τους!

Παρότι το συγκρότημα του Μιουνγκ Χουν άρχισε με το αριστερό τις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ, χάνοντας από τη Σοβιετική Ένωση με 3-0, το ισόπαλο 1-1 με τη Χιλή, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, έφερε μεγάλη ικανοποίηση στον κόσμο της περιοχής. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Evening Gazette’s», Κλιφ Μίτσελ, είχε γράψει πως στο γκολ της ισοφάρισης οι κάτοικοι του Μίντλεσμπρο πανηγύρισαν έξαλα, ενώ όποτε έπιαναν την μπάλα οι ποδοσφαιριστές «της ομάδας τους» ζητωκραύγαζαν!

Το επόμενο παιχνίδι ήταν κόντρα στους Ιταλούς, που αποτελούσαν και το μεγάλο φαβορί στο εν λόγω ματς. Παρόλα αυτά, το ότι ο αρχηγός της «Σκουάντρα Αντζούρα», Τζάκομο Μπουλγαρέλι, τραυματίστηκε μόνος του και πέρασε αναγκαστικά εκτός (δεν επιτρέπονταν οι αλλαγές), είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι αριθμητικές ισορροπίες του αγώνα.

Γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι Βορειοκορεάτες που πήραν τη νίκη με τέρμα του Πακ Ντου-Ικ στο 42'. Αυτό ήταν! Οι Ιταλοί θα έπαιρναν ταπεινωμένοι το αεροπλάνο για την επιστροφή, την ίδια ώρα που όλη η κοινότητα του Μίντλεσμπρο θα πανηγύριζε λες και η τοπική ομάδα πήρε το εγχώριο πρωτάθλημα!

Δημοσιογράφος του BBC είχε πει πως το «Ayresome Park» είχε χρόνια να στηρίξει με τέτοιο τρόπο κάποια ομάδα. Επίσης, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Κορέας τόνισε τότε πως η πρόκριση της οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο «σπρώξιμο» που έλαβαν οι ποδοσφαιριστές της από τους κατοίκους του Μίντλεσμπρο

Οι ντόπιοι κάτοικοι το πήραν ένα βήμα παραπέρα, καθώς τρεις περίπου χιλιάδες εξ αυτών ταξίδεψαν μέχρι το Λίβερπουλ για να δουν το Βόρεια Κορέα-Πορτογαλία, που έγινε στο «Γκούντισον Παρκ» για τους «8» του Μουντιάλ!

Το ξεκίνημα ήταν ονειρεμένο για την ασιατική ομάδα που μέχρι το 25’ κέρδισε με 3-0, όμως ο Εουσέμπιο είχε αντίθετη άποψη και με τέσσερα δικά του τέρματα οι Ίβηρες προκρίθηκαν στα ημιτελικά με 4-3. Ακόμη κι έτσι, η πορεία της Βόρειας Κορέας στο Παγκόσμιο Κύπελο του 1966 θεωρείται από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού.

Εκτός όμως απ’ το ότι η χώρα του κατέγραψε μια από τις πιο αξιοσημείωτες πορείες στην ιστορία του θεσμού, όπως δήλωσε κι ο σκόρερ του αγώνα με τους Ιταλούς: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο οι επιτυχίες. Ο κόσμος του Μίντλεσμπρο απέδειξε πως το ποδόσφαιρο μπορεί να προωθήσει την ειρήνη».

Η σχέση που ανέπτυξαν οι δύο πλευρές συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα κι ενώ το 2002 οι πρωταγωνιστές εκείνου του καλοκαιριού επέστρεψαν στον «τόπο του εγκλήματος».

Με αφορμή την πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας «The game of their live», στο κέντρο της πόλης υπήρχε μια σημαία της Βόρειας Κορέας ενώ στο παιχνίδι της Μίντλεσμπρο με τη Λιντς, που έγινε στο «Riverside Stadium», οι πρωταγωνιστές του 1966 έλαβαν υποδοχή ηρώων.

Έτσι, γιατί στο ποδόσφαιρο ούτε πολιτικά χωράνε, ούτε οι οποιεσδήποτε άλλες διακρίσεις. Είναι πολύ απλό…το λαοφιλέστερο άθλημα ενώνει!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση