ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η αφορμή για την goal-line technology

Κάθε Μουντιάλ είναι λες και έχει γενέθλια!

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Είναι μέρος του ποδοσφαίρου εδώ και περίπου μια δεκαετία. Στα μέρη μας δεν έφτασε ακόμη, ωστόσο χρησιμοποιείται σε αρκετά πρωταθλήματα, όπως βεβαίως και στις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος. Ο λόγος για την goal-line technology, που πλέον σε κάθε Μουντιάλ… είναι λες και έχει τα γενέθλια της!

Δεν έχει να κάνει με το πότε πρωτοεμφανίστηκε, αφού αυτό δεν έγινε σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά με το γεγονός που αποτέλεσε τη μεγάλη αφορμή για να «τρέξει» η FIFA τις διαδικασίες, ούτως ώστε να έπαιρνε σάρκα και οστά η ιδέα για δημιουργία ενός συστήματος που θα έβαζε τέλος στις συζητήσεις για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι. Τονίζουμε τη λέξη «αφορμή», αφού αιτίες και παρόμοια περιστατικά με αυτό που θα περιγράψουμε υπάρχουν πολλά.

Παρόλα αυτά, το να μην μετρήσει το καθαρό γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ στο παιχνίδι της Αγγλίας κόντρα στη Γερμανία για τους «16» του Μουντιάλ 2010 ήταν η σταγόνα… που ξεχείλισε το ποτήρι! Το ότι ο Ουρουγουανός διαιτητής, Χόρχε Λαριόντα, με τους βοηθούς του δεν είδαν πως η μπάλα πέρασε ολόκληρη, μετά το σουτ του άλλοτε Άγγλου διεθνούς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα «εγκλήματα» σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να πούμε ότι το φαβορί του αγώνα, Γερμανία, είχε προηγηθεί με 2-0 χάρη σε τέρματα των Κλόζε (20’) και Ποντόλσκι (25’), με τα «τρία λιοντάρια» όμως να ξαναμπαίνουν στο κόλπο της πρόκρισης με τέρμα του Άπσον (37’).

Ένα λεπτό λοιπόν μετά το τέρμα του μεταξύ άλλων πρώην στόπερ της Γουέστ Χαμ, ο Λάμπαρντ επιχείρησε ένα ψηλοκρεμαστό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Η μπάλα αρχικά βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Νόγιερ και ακολούθως κτύπησε λίγο πίσω από τη γραμμή του τέρματος. Μέχρι να καταλάβει τι έγινε, ο Φάμπιο Καπέλο έσφιξε τις γροθιές του πανηγυρίζοντας το τέρμα της ομάδας του, την ίδια ώρα που ο πρωταγωνιστής της φάσης διαμαρτυρόταν έντονα για το πως γίνεται να μην μέτρησε το γκολ που μόλις πέτυχε!

Για την ιστορία, οι Γερμανοί κατάφεραν να πετύχουν άλλα δύο τέρματα με τον Μίλερ (67’ και 70’) στο δεύτερο ημίχρονο και κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν μέτραγε το δεύτερο γκολ των ηττημένων.

Φοβερά πράγματα… τα οποία δεν έγιναν οπουδήποτε, αλλά σε παιχνίδι που διεξαγόταν στο πλαίσιο της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Το μεγάλο απόηχο που ακολούθησε του εν λόγω ματς, διαδέχθηκε μια παρόμοια φάση, που έγινε την ίδια μέρα, επίσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής! Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά ήταν ο Κάρλος Τέβεζ που είδε τον διαιτητή του Αργεντινή-Μεξικό να του αρνείται (και αυτού) καθαρό γκολ.

Αυτό ήταν! Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου αποφάσισε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση. Οι αποτυχημένες προσπάθειες της πρώτης δεκαετίας του 2000 έμειναν στο παρελθόν και τις διαδέχθηκαν συνεχή τεστ.

Την ευθύνη ανέλαβε η γερμανική εταιρία Cairos Technologies AG, μαζί με την Adidas, οι οποίες δημιούργησαν ένα σύστημα GLT, που χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο με έναν αισθητήρα «κρυμμένο» μέσα στην μπάλα. Λεπτά καλώδια τοποθετούνται κάτω απ’ τον αγωνιστικό χώρο στη μεγάλη περιοχή και πίσω απ’ το τέρμα, ενώ ο αισθητήρας καταγράφει τα μαγνητικά κύματα και στέλνει σήμα σε υπολογιστή, όπου υποδεικνύει αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή ή όχι.

Όταν έχουμε τέρμα, τότε οι υπολογιστές αυτόματα στέλνουν μήνυμα στο ειδικό ρολόι που φέρει ο διαιτητής, το οποίο δονείται. Εκεί αναγράφεται η λέξη «goal». Αν δεν συμβεί αυτό… σημαίνει προφανώς ότι δεν σημειώθηκε κάποιο γκολ.

Η «goal line technology» έκανε το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014, στα γήπεδα της Βραζιλίας και αφού πρόκειται για ένα εργαλείο που όντως κάνει τη ζωή των διαιτητών ευκολότερη… η παρουσία της στο Κατάρ κρίνεται ως αναγκαία!

Το 24sports για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί προσφέροντας σας μια μοναδική εμπειρία ώστε να απολαύσετε στο μέγιστο βαθμό το παγκόσμιο κύπελλο. Η ιστοσελίδα μας μέσω των υπηρεσιών της sportsmonks σας παρέχει όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν τη διοργάνωση. Για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες όπως ώρα και ημέρα διεξαγωγής, στάδιο, προϊστορία, φόρμα ομάδων, ενδεκάδες, στατιστικά, ζωντανή ενημέρωση και αρκετά ακόμη. Ζήστε την μοναδική εμπειρία εδώ!!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Stories: Τελευταία Ενημέρωση