ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέθανε o «ιδρυτής πατέρας» της Ζιμπάμπουε

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Αφρικής

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Αφρικής, που με τη ζωή και τη δράση τους σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Μαύρης Ηπείρου και το πέρασμα από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 95 χρόνων.

Ο «ιδρυτής πατέρας» της Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσίας), ο οποίος τη δεκαετία του '60 ηγήθηκε του λαού του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από την κατοχή της Μεγάλης Βρετανίας, κυβέρνησε τη χώρα του για 37 ολόκληρα χρόνια.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα των τεσσάρων δεκαετιών, η διακυβέρνηση του Μουγκάμπε αρχικά χαρακτηρίστηκε από τον πλήρη κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας του σε ένα πιο προοδευτικό κράτος.

Στην πορεία, όμως, η κυβερνητική του θητεία σημαδεύτηκε από βαριές κατηγορίες για αυταρχισμό, ναρκισισμό και μεγαλομανία της κατά 41 ετών νεώτερης συζύγου του, διαφθορά, άγριες διώξεις, βασανιστήρια και ύποπτους θανάτους πολιτικών του αντιπάλων, ενώ δεν έλειψαν και τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα.

Ο βαθύς διχασμός της κοινωνίας ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιφρονούντες του Μουγκάμπε, η άρνηση του ίδιου να παραιτηθεί από την Προεδρία και η αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούσαν στενά συγγενικά πρόσωπα και κυρίως τη σύζυγο του, είχε ως συνέπεια το 2017 να ξεσπάσουν ογκώδεις διαδηλώσεις και ένα σύντομο σε διάρκεια στρατιωτικό πραξικόπημα που υποχρέωσαν τον άλλοτε Εθνάρχη να παραιτηθεί και να βρεθεί στην εξορία.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με ανάρτηση σου στο twitter ο νυν πρόεδρος; της Ζιμπάμπουε και ένας από τους υποκινητές του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Μουγκάμπε, Έμερσον Μνανγκάγκουα.

«Ο σύντροφος Μουγκάμπε υπήρξε προσωπικότητα-εικόνισμα της απελευθέρωσης, ήταν παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του καιη «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δε θα ξεχαστεί ποτέ» ανέφερε ο Μνανγκάγκουα στο post του.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Μουγκάμπε πραγματοποιύσε συχνές επισκέψεις στη Σιγκαπούρη για να λάβει ιατρική περίθαλψη, καθώς η υγεία του έχει επιδεινωθεί.

Από τον Νοέμβριο του 2018 δεν μπορούσε πια να περπατήσει και απέφευγε κάθε δημόσια εμφάνιση.

Πηγή: star.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση