ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΕΕ: Σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες 48 ώρες πριν

Τι αποφασίστηκε στην πολύωρη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ για τη λήψη ή μη καθολικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας έκρηξης των κρουσμάτων Covid-19ύ στην Κίνα.

Μετά από περίπου από έξι ώρες διαβουλεύσεων το απόγευμα της Τετάρτης, οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας της ΕΕ κατέληξαν σε ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ από τους επιβάτες 48 ώρες πριν την αποχώρησή τους από την Κίνα καθώς και για χρήση μάσκας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Associated Press, «η ΕΕ αναφέρει ότι τα 27 κράτη – μέλη “ενθαρρύνονται έντονα” να επιβάλουν προ της αναχώρησης επιβατών από την Κίνα, τεστ COVID-19». Σημειώνεται, πάντως, ότι προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για μοριακό τεστ ή rapid test.

Την Τρίτη είχε προηγηθεί ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων του τομέα της υγείας, στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών τεστ πριν από την αναχώρηση. Ωστόσο, δεν αποφασίστηκε κάτι τέτοιο.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ αναμένεται να συγκληθεί ξανά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.

Αντιδράσεις εντός ΕΕ, από Κίνα και Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών για ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Covid-19

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Associated Press, η κίνηση αυτή της ΕΕ είναι πιθανό να αναστατώσει το Πεκίνο και έχει ήδη επικριθεί από την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Πάντως, μετά από μια εβδομάδα συνομιλιών μεταξύ ειδικών στον τομέα της υγείας της ΕΕ, το μπλοκ δεν προέβη σε υποχρεωτική και ολοκληρωτική επιβολή του ταξιδιωτικού προορισμού και στα 27 κράτη μέλη, παρόλο που τον έχουν ήδη υιοθετήσει μέλη όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Η Κίνα έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά τέτοιες ενέργειες και έχει προειδοποιήσει για «αντίμετρα» εάν τέτοιες πολιτικές επρόκειτο να επιβληθούν σε ολόκληρο το μπλοκ.

Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη για γενικούς περιορισμούς στα ταξίδια, καθώς οι παραλλαγές του κορωνοϊού που αναδύονται από την Κίνα είναι ήδη διαδεδομένες στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία εκπροσωπεί περίπου 300 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έκανε το δικό της σχόλιο πάνω στο θέμα. «Είναι άκρως απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την τρελή επαναφορά των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Willie Walsh και συμπλήρωσε:

«Η έρευνα που διεξήχθη γύρω από την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση περιορισμών στα ταξίδια δεν επέφερε καμία διαφορά στην κορύφωση της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Το περισσότερο που έκαναν αυτοί οι περιορισμοί, ήταν να καθυστερήσουν αυτή την κορύφωση κατά μερικές ημέρες».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση