ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αύξηση του βασικού μισθού στην Ελλάδα

Στα 713 ευρώ ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

ΚΥΠΕ

Την αύξηση κατά 50 ευρώ του βασικού μισθού, από την 1η Μαΐου ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 20 Απριλίου, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ως αποτέλεσμα ο βασικός μισθός θα ανέρχεται σε 713 ευρώ, γεγονός που, όπως σημείωσε, συνεπάγεται ότι οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως.

Αναφερόμενος στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμα πολύ χαμηλές στον τόπο μας».

«Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπά πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού εδράζεται ακριβώς στην αναγνώριση της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκονται οι χαμηλά αμοιβόμενοι πολίτες.

«Από την 1η Μαΐου, ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα. Από τα 663 ανεβαίνει στα 713 ευρώ. Ποσό το οποίο, συνδυαστικά με την πρώτη δόση του Ιανουαρίου, ισοδυναμεί με μία συνολική αύξηση 9.7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας». «Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όπως δίκαια πρέπει να αναλαμβάνονται τα βάρη, έτσι δίκαια θα πρέπει και να έχουν όλοι μέρισμα από το απόθεμα του πλούτου που δημιουργεί η εθνική παραγωγή και ανάπτυξη».

«[Π]οτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X