ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πορτοκαλί» ακτινογραφία

Σάββας Λαζανιάς

Σάββας Λαζανιάς

lazaniass@sppmedia.com

Με μοναδικό στόχο την επιστροφή στις νίκες ο ΑΠΟΕΛ θα κοντραριστεί το απόγευμα (17:00) με την Ομόνοια, στο μεγάλο ντέρμπι της 13ης αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Τα παιχνίδια ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια έχουν πάντα τις δικές του ιδιαιτερότητες. Σε τέτοιους αγώνες παίζει μεγαλύτερο ρόλο το πάθος, η θέληση και ο τσαμπουκάς των παικτών παρά η αγωνιστική φόρμα των ομάδων. Οι «γαλαζοκίτρινοι» θα κυνηγήσουν το τρίποντο για πολλούς λόγους, πρωτίστως για βαθμολογικούς και ψυχολογικούς.

Πάμε να δούμε τα δεδομένα και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν:

ΒΑΣΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Αν και υπάρχουν αρκετές αδυναμίες στο φετινό ΑΠΟΕΛ, είναι παραδεκτό ότι το ρόστερ των «γαλαζοκιτρίνων» είναι ποιοτικότερο από το ρόστερ της Ομόνοιας. Οι «γαλαζοκίτρινοι» υπερτερούν και στον τομέα της εμπειρίας, καθώς διαθέτουν «μπαρουτοκαπνισμένους» ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε πολλά «el clasico» και αντέχουν στην πίεση του πρωταθλητισμού.

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Υπάρχει μουρμούρα στις τάξεις των οπαδών του ΑΠΟΕΛ γιατί η ομάδα δεν έχει κερδίσει ντέρμπι, κάτι που βάζει επιπρόσθετη πίεση στους παίκτες και στην τεχνική ηγεσία. Αγωνιστικό μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί η αδυναμία του ΑΠΟΕΛ να γίνει απρόβλεπτο μεσοεπιθετικά, καθώς λείπει από το ρόστερ της ομάδας ο φαντεζί παίκτης (στυλ Ντε Βινσέντι) που να μπορεί να «τρυπήσει» την αντίπαλη άμυνα με μια έξυπνη κίνηση ή με μια ατομική ενέργεια.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Όπως είναι φυσιολογικό, τα τρία συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη έφεραν προβληματισμό στις τάξεις της ομάδας. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακή η ψυχολογική κατάσταση των παικτών γιατί μέσα σε αυτό το διάστημα εξασφαλίστηκε η πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Σίγουρα η πίεση έχει αυξηθεί στην ομάδα όμως οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Ο Τόμας Κρίστιανσεν θέλει να «κτίζεται» από τον τερματοφύλακα το παιχνίδι της ομάδας του. Ο Δανός είναι λάτρης του passing-game και του κυρίαρχου παιχνιδιού.  Οι «γαλαζοκίτρινοι» θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τη μάχη στο χώρο του κέντρου για να επιβάλουν το ρυθμό τους για αυτό και είναι πιθανότερο να επαναφέρει ο Κρίστιανσεν το αγαπημένο του σύστημα με τους τρεις μέσους. 

ΚΟΣΜΟΣ: Τα 2200 εισιτήρια που είχαν στη διάθεση τους οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έγιναν ανάρπαστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φίλοι των «γαλαζοκιτρίνων» θα δώσουν τη δική τους μάχη στην κερκίδα και θα προσπαθήσουν να κοντράρουν τους πολλαπλάσιους φίλους της Ομόνοιας στα συνθήματα και στις ιαχές.  

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Σε γενικές γραμμές η παρουσία του Τόμας Κρίστιανσεν στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ έχει θετικό πρόσημο. Ο Δανός είναι απόλυτα πιστός στην αγωνιστική του φιλοσοφία και δεν επηρεάζεται από τον κόσμο, όπως δήλωσε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης. Στα πλην είναι ότι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κάποιο μεγάλο ντέρμπι εντός συνόρων, κάτι το οποίο θα επιδιώξει σήμερα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται ισόβαθμός στη δεύτερη θέση μαζί με την ΑΕΛ, έχοντας τέσσερις βαθμούς λιγότερους από την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Τα βαθμολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα εάν η ομάδα κέρδιζε κάποιο ντέρμπι. Πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για βαθμολογικές απώλειες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα από την κορυφή.

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ: Ο ΑΠΟΕΛ παίρνει άριστα σε αυτό τον τομέα. Συνήθως όταν προηγείται στο σκορ καταφέρνει να παίρνει την νίκη. Μόνο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ δεν τα κατάφερε, παρόλο που προηγήθηκε.  Ακόμα κι αν στραβώσει το παιχνίδι ο ΑΠΟΕΛ συνήθως βρίσκει τον τρόπο για να επανέρχεται, όπως συνέβηκε και στο τελευταίο ντέρμπι με τον Απόλλωνα.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που τα 14 από τα 26 γκολ των «γαλαζοκιτρίνων» στο πρωτάθλημα έχουν επιτευχθεί στο διάστημα 76-90. Οι παίκτες του Τόμας Κρίστιανσεν παλεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό και τις πλείστες φορές δικαιώνονται για την επιμονή τους.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Με νίκη ο ΑΠΟΕΛ θα αυξήσει τη διαφορά από την Ομόνοια στους έξι βαθμούς και παράλληλα θα κρατήσει τη διαφορά από την κορυφή αναλλοίωτη (πιθανότητα η ΑΕΚ θα κερδίσει την Αναγέννηση). Με ισοπαλία η ομάδα θα παραμείνει στην 3η θέση και πιθανότητα θα αυξηθεί η διαφορά από την κορυφή. Μια πιθανή ήττα θα φέρει «τρικυμίες» στον Αρχάγγελο γιατί ο ΑΠΟΕΛ θα υποχωρήσει στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και θα ανοίξει για τα καλά η ψαλίδα από την κορυφή.

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση