ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα πάντα για το Ρίο

Η 6η Ιουνίου ήταν η ημέρα κλειδί για τις συμμετοχές στο ολυμπιακό τουρνουά τένις του Ρίο, με τον Μάρκο Παγδατή όπως αναμενόταν να είναι στη λίστα.

Συνολικά 56 αθλητές, από τους 64 που συμμετέχουν στο τουρνουά, παίρνουν το εισιτήριο μέσω της παγκόσμιας κατάταξης της ATP (η επαγγελματική λίγκα του τένις), ενώ άλλοι 6 παίρνουν το εισιτήριο μέσω της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις (ITF) και δυο παίκτες από μικρά κράτη παίρνουν πρόσκληση από τη ΔΟΕ.

Ο Μάρκος είναι στο Νο41 του κόσμου στην κατάταξη της 6ης Ιουνίου, αλλά μπαίνει στο τουρνουά του Ρίο ως Νο26. Αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στον τρόπο πρόκρισης.

Ο πρώτος προνοεί μέγιστο αριθμό τεσσάρων αθλητών ανά χώρα. Για παράδειγμα  υπάρχουν 10 Ισπανοί στους πρώτους 56 του κόσμου, αλλά μόνο τέσσερις μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στο Ρίο.

Υπάρχει επίσης το κριτήριο συμμετοχής με τη χώρα σου στο Davis Cup, ετήσιο τουρνουά που μετέχουν εθνικές ομάδες, τουλάχιστον μια φορά τα τελευταία δυο χρόνια (2015,2016) και δυο στα τελευταία τέσσερα. Αυτός ο όρος, αφήνει εκτός της διοργάνωσης το Νο4 στον κόσμο Ραφαέλ Ναδάλ που απείχε από το Davis Cup.

Να τονίσουμε πως στην Ολυμπιάδα, τα διάφορα αθλήματα συμμετέχουν με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες τους και όχι τυχόν λίγκες στα ατομικά σπορ. Δηλαδή η ITF επιλέγει και για αυτό το Davis Cup που είναι δική της διοργάνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκριση. Είναι και ένας μοχλός πίεσης για να αναγκάζονται κορυφαίοι παίκτες να παίζουν Davis Cup.

Από το τοπ-20 του κόσμου υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις των Ντομινίκ Τιμ, Τζον Ίσνερ και Νικ Κύργιου που επέλεξαν για διάφορους λόγους να αποσύρουν τη συμμετοχή τους. Έτσι, ο Παγδατής «κατεβαίνει» κάποιες θέσεις και προωθείται στο Νο26.

Αυτό πρακτικά δεν του αρκεί για να είναι seeded, αφού τέτοιοι θα είναι οι πρώτοι 16 του ταμπλό. Το να είσαι seeded στο εξασφαλίζει πως στους πρώτους δυο γύρους δε θα παίξεις αντίπαλος με τους υπόλοιπους ας τους πούμε ισχυρούς.

Να αναφέρουμε πως το Ολυμπιακό κέντρο τένις που υπάρχει στο Ρίο και θα γίνει το τουρνουά, είναι σε σκληρή επιφάνεια που γενικώς είναι η καλύτερη του Παγδατή διαχρονικά.  Έπαιξε στην Ολυμπιάδα του 2004 όπου έφτασε στο δεύτερο γύρο (32), το 2012 όπου έπαιξε τρίτο γύρο (16), και έχασε από τον χρυσό ολυμπιονίκη και γηπεδούχο Άντι Μάρει, και ετοιμάζεται για την τρίτη του συμμετοχή. Το 2008 εξασφάλισε πρόκριση αλλά δεν συμμετείχε λόγω τραυματισμού στο χέρι.

Σημαντικό στοιχείο του τουρνουά, το γεγονός πως είναι η τελευταία ευκαιρία του Ρότζερ Φέντερερ να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, αφού αρκέστηκε στο αργυρό το 2012. Το χρυσό λείπει από τη συλλογή και του Νόβακ Τζόκοβιτς που ήταν χάλκινος στο Πεκίνο το 2008. Μοναδικοί παίκτες που κατέκτησαν στην καριέρα τους και τα τέσσερα grand slam τουρνουά αλλά και το χρυσό σε ολυμπιάδα (το αποκαλούν στο τένις career golden slam), είναι οι Ραφαέλ ΝαδάλΑντρέ Αγκάσι στους άντρες και Στέφι Γκραφ, Σερίνα Ουίλιαμς στις γυναίκες.

Τέννις: Τελευταία Ενημέρωση