
Τα πιο πλούσια φαγητά σε πρωτει΅νη είναι:
Βοδινό:
• Το βοδινό χαρακτηρίζεται ως κόκκινο κρέας και περιέχει περισσότερο σίδηρο παρά το κοτόπουλο και το ψάρι.
• Η πρωτεΐνη που περιέχει είναι υψηλής βιολογικής αξίας, αφού περιέχει όλα τα βασικά αµινοξέα που χρειάζεται το σώµα µας για σωστή ανάπτυξη και διατήρηση.
• Το βοδινό είναι πλούσιο σε Β12. Η Β12 είναι πολύ σηµαντική βιταµίνη και ειδικά στην παραγωγή ενέργειας για τους αθλητές και µπορούµε να τη βρούµε µόνο στα κρεατικά.
• Άλλα σηµαντικά συστατικά που περιέχει το βοδινό, που πάλι είναι πολύ σηµαντικά στον αθλητή είναι η κρεατίνη και η ταυρίνη.
• Είναι επίσης πλούσιο σε ψευδάργυρο, που είναι σηµαντικό για την ανάπτυξη και διατήρηση του µυ, πλούσιο σε σελήνιο, σε Β3, Β6 και φώσφορο.
Χοιρινό
• Αποτελεί µια από τις πληρέστερες πηγές πρωτεΐνης.
• ∆ιαθέτει όλα τα αµινοξέα που χρειάζεται ο µυϊκός ιστός για να διατηρηθεί υγιής και δυνατός.
• Είναι αρκετά ψηλό σε Θειαµίνη (Β1).
• Είναι πλούσιο σε Βιταµίνη Β12, που βοηθά στον σχηµατισµό του αίµατος, στη λειτουργία του εγκεφάλου µας, στον µεταβολισµό και στη µετατροπή φαγητών σε ενέργεια.
Κοτόπουλο
• Η πιο δηµοφιλής πηγή ψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης µε χαµηλά λιπαρά.
• Ευκολοχώνευτο και µπορεί να καταναλωθεί από αθλητές ή αθλούµενους και πριν την άσκηση και µετά.
• Χαµηλό σε κορεσµένα λιπαρά, έτσι συστήνεται και στις διατροφές ατόµων που πρέπει να χάσουν κιλά ή έχουν ψηλή χοληστερόλη.
• Περιέχει άφθονη βιταµίνη Β και βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου, ενισχύοντας τον σκελετό µας.
Αβγό
• Το αβγό είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιµο, αφού περιέχει βιταµίνη Α, βιταµίνη Β12, Β2, Β6, φώσφορο, σελήνιο, βιταµίνη ∆, Ε, Κ, ασβέστιο και ψευδάργυρο.
• Είναι πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, αφού 1 αβγό δίνει γύρω στα 6-8 γρ. πρωτεΐνης και περιέχει όλα τα αναγκαία αµινοξέα στις σωστές ποσότητες.
• Περιέχει χολίνη, που συµβάλλει στο κτίσιµο κυτταρικής µεµβράνης.
• Περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καλή υγεία του µατιού.
Γαλακτοκοµικά
• Τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί κατέχουν κύρια θέση στην καθηµερινή µας διατροφή, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.
• Από το γάλα παίρνουµε πρωτεΐνες όπως την καζεΐνη και τον ορό γάλακτος (whey), που ενισχύει τη φυσική µας άµυνα και µπορεί να προάγει µυϊκή ανασύνθεση.
• Το ασβέστιο που περιέχει βοηθά τα οστά µας να µένουν γερά και υγιή.
• Ασβέστιο βρίσκουµε άφθονο και στο γιαούρτι.
• Το τυρί µάς παρέχει πρωτεΐνες που συµβάλλουν στην ανάπτυξη του µυϊκού ιστού, όπως και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, που βοηθούν το νευρικό µας σύστηµα να λειτουργεί οµαλά.
Ψάρι
• Μια νόστιµη και πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε ω3 λιπαρών οξέων.
• Μια καταπληκτική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, αφού 100 γρ. ψαριού δίνουν περίππου 22-25 γρ. πρωτεΐνης.
• Έχει ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρµα, για µια δυνατή καρδιά, για δυνατό µυαλό και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστηµα.
Νικολέτα Μιχαηλίδου, Μ.S, R.D, CSSD
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: nikoletam@cytanet.com.cy