ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η ΚΟΠ σφυρίζει αδιάφορα

Στην Ομοσπονδία οφείλουν να δουν πιο ζεστά κάποια σοβαρά θέματα που αφορούν στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Την ίδια ώρα που η ΚΟΠ προσπαθεί να φτιάξει την βιτρίνα της, ψάχνοντας τρόπους να δώσει κίνητρα στις ομάδες μας (ή και να τους επιβάλλει τρόπους) να δίνουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής σε γηγενείς ποδοσφαιριστές, η κατάσταση σε κάποια – δικά της – πρωταθλήματα προκαλεί θυμό και θλίψη. Όπως αντιλαμβάνεστε ανοίγουμε και πάλι το κεφάλαιο «Κύπριος ποδοσφαιριστής», αυτή τη φορά, όμως, για να ασχοληθούμε με μικρότερες ηλικίες και κατηγορίες. Αφήνουμε τις σάλτες και πάμε κατευθείαν στο ψητό.

Β’ κατηγορία, πρωτάθλημα U-19. ΘΟΙ– Διγενής Ορόκλινης. Τελικό σκορ: 25-0! Ο σύλλογος της Λακατάμιας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια οι Ακαδημίες του, ακόμα και για μεγάλες ομάδες του νησιού. Το σκορ μαμούθ, όμως, δεν οφειλόταν στην εξαιρετική δουλειά ή την διαφορά δυναμικότητας, αλλά στο γεγονός ότι το ΘΟΙ αγωνιζόταν με τέσσερις παίκτες περισσότερους! Η ομάδα του Διγενή αγωνίστηκε και σε προηγούμενα παιχνίδια με 7 ή 8 ποδοσφαιριστές και γνώρισε ξανά παρόμοιες, βαριές ήττες.

Που είναι το FAIR PLAY;

Πριν πάμε στην ουσία του προβλήματος και την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό θέμα η ΚΟΠ, θα μείνω λίγο στο ΘΟΙ και το κάθε ΘΟΙ και πιο συγκεκριμένα τους προπονητές οι οποίοι παρακινούν (ή έστω επιτρέπουν) τους παίκτες τους να διασύρουν τους αντιπάλους τους. Υποτίθεται πως στους νεαρούς θα έπρεπε να διδάσκεται και το fair play και ο σεβασμός στον αντίπαλο. Αντ’ αυτού, επιλέγουν να κάνουν επίδειξη δύναμης και προσπαθούν να ντροπιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους αντιπάλους τους. Μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός, αλλά επί της ουσίας αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα νεαρών παικτών οι οποίοι μετά από ντροπιαστικές ήττες αρνούνται να παίξουν στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας τους ή και να πάνε την επόμενη μέρα στο σχολείο για να γλιτώσουν την καζούρα των συμμαθητών τους!

Να θυμίσω σε αυτούς τους προπονητές, οι οποίοι φαντάζομαι μετά τα παιχνίδια θα καυχιόνται για τον θρίαμβο των παιδιών τους, ότι πριν από μερικούς μήνες στην Ισπανία προπονητής ακαδημιών απολύθηκε γιατί οι παίκτες του δεν σεβάστηκαν την αντίπαλη ομάδα την οποία διέλυσαν με 25-0!

Πάμε και στην ουσία του προβλήματος. Το περασμένο καλοκαίρι η ΚΟΠ αποφάσισε να καταργήσει το πρωτάθλημα U-21, με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε Κύπριους ποδοσφαιριστές 20, 21 ή 22 ετών να αγωνιστούν στην α’ ομάδα μικρότερων κατηγοριών (κάτι που προφανώς δεν πέτυχε, αφού ελάχιστοι από αυτούς παίρνουν ουσιαστικό χρόνο συμμετοχής). Αυτή η εξέλιξη περιόρισε κατά πολύ τις επιλογές κάποιων ομάδων, οι οποίες δεν πρόλαβαν να βρουν και να εγγράψουν έγκαιρα στο δυναμικό τους τον απαιτούμενο αριθμό παικτών, για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πρωταθλημάτων που συμμετέχουν.

Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάποια σωματεία κατάφεραν να πείσουν νεαρούς ποδοσφαιριστές να ενταχθούν στις ομάδες τους και αποτάθηκαν στην ΚΟΠ για να γίνει η εγγραφή τους στα μητρώα της Ομοσπονδίας. Εκεί βρήκαν κλειστές πόρτες. Όπως ενημερώθηκαν, το καταστατικό της ΚΟΠ δεν επιτρέπει να εγγραφούν ποδοσφαιριστές μετά την λήξη της προθεσμίας που είχαν τα σωματεία για να το πράξουν. Για τον ίδιο λόγο η Ομοσπονδία απέκλεισε ομάδες από τα πρωταθλήματα της, με αποτέλεσμα δεκάδες νεαροί ποδοσφαιριστές να μείνουν στο δρόμο.

Επιλεκτικές... αλλαγές

Σαφώς και βάσει κανονισμών η ΚΟΠ είχε κάθε δικαίωμα να αρνηθεί στις ομάδες – μέλη της την εκπρόθεσμη εγγραφή ποδοσφαιριστών ή ακόμα και την διαγραφή ομάδων από πρωταθλήματα της γιατί δεν πρόλαβαν έγκαιρα να δηλώσουν το ρόστερ τους.

Στο παρελθόν, είδαμε την ΚΟΠ να κλείνει τα μάτια σε παρατυπίες ή να προσπερνά κανονισμούς και δεοντολογίες και να αλλάζει καταστατικά και κανονισμούς στα μέσα της σεζόν. Είδαμε να αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής πρωταθλήματος ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη (!) και να αποφασίζεται η αύξηση των ομάδων (από 12 σε 14) για την αμέσως επόμενη σεζόν! Είδαμε την Ομοσπονδία να αποκλείει τρεις ομάδες οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν σε πρωτάθλημα της και στην πορεία, βλέποντας πως ο αριθμός των δηλωμένων ομάδων δεν ήταν... βολικός (ήταν 19), είχαν την φαεινή ιδέα να κάνουν κλήρωση και να επιτρέψουν σε μια από τις τρεις αποκλεισμένες ομάδες να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, απλά και μόνο για να συμπληρωθεί η 20άδα και να βγαίνει το πρόγραμμα! Γενικότερα είδαμε να συμβαίνουν πολλά και διάφορα που δεν είναι της παρούσης να τα σχολιάσουμε. Δεν έκαναν το ίδιο, όμως, όταν τους το ζήτησαν κάποια σωματεία. Έκλεισαν τα αυτιά στην κραυγή αγωνίας κάποιων συλλόγων, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο της εξόδους σε αρκετούς νεαροί ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν έχουν ποδοσφαιρική στέγη.

Υ.Γ. 1: Αφού στην ΚΟΠ δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα... στραβά μάτια και να αλλάξουν κανονισμούς με σκοπό να βοηθήσουν κάποιες ομάδες (και επί της ουσίας τον ίδιο τον Κύπριο ποδοσφαιριστή), ας πάρουν μερικά μαθήματα από άλλες, προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες και πως με κάποιους απλούς κανονισμούς θα αποτρέψουν φαινόμενα που περιγράψαμε πιο πάνω. Στην Ισπανία για παράδειγμα, η Ομοσπονδία αναγκάζει τις ομάδες να χρησιμοποιούν τον ίδιο αριθμό ποδοσφαιριστών σε παιχνίδια που ο αντίπαλος τους δεν είναι σε θέση να συμπληρώσει 11άδα. Ή, ακόμα, σε αγώνες που το σκορ πάει να ξεφύγει (π.χ. 4-0), επιτρέπει στην ομάδα που είναι πίσω στο σκορ να χρησιμοποιήσει παίκτη περισσότερο.

Υ.Γ. 2: Υπάρχουν και άλλοι, πολλοί κανονισμοί που βοηθάνε την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών και του ίδιου του αθλήματος . Όπως, για παράδειγμα, την αφαίρεση βαθμών από ομάδες των οποίων οι γονείς των παικτών έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των αγώνων και στον αντίποδα επιβραβεύουν τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι (δηλαδή γονείς) συμπεριφέρονται με τον σωστό τρόπο.  

Υ.Γ. 3: Τρόποι υπάρχουν, φτάνει να υπάρχει θέληση και πραγματική, αγνή αγάπη για το άθλημα και τα παιδιά μας. Και δυστυχώς, είναι στιγμές που προσωπικά αμφιβάλλω αν όντως συμβαίνει αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Pressing: Τελευταία Ενημέρωση

X