ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι είναι η Χαμάς

Η ίδρυση της Χαμάς και ο έλεγχος στη Λωρίδα της Γάζας

24news team

Με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα. Οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται στους 900 αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων (260) από το αιματοβαμμένο φεστιβάλ μουσικής, ενώ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη οι νεκροί έχουν φτάσει τους 700. Χθες, Δευτέρα (09/10), ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πώς η απάντηση της χώρας του στην επίθεση της Χαμάς «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Μάλιστα, ο Νετανιάχου δημοσίευσε και ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter) στο οποίο φαίνονται οι αεροπορικές επιδρομές που γίνονται στη Γάζα συνοδεύοντας την ανάρτηση με το μήνυμα, «Ξεκινήσαμε, το Ισραήλ θα κερδίσει». Ποια είναι όμως η οργάνωση της Χαμάς που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο (07/10) και γιατί το Ισραήλ θέλει να την ισοπεδώσει πολιορκώντας τη Γάζα;

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντας και συμμερίζεται την ισλαμιστική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ιδρύθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1920. Η Χαμάς έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει το Ισραήλ και είναι υπεύθυνη για πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες θανατηφόρες επιθέσεις σε πολίτες και Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα το 1997. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες, επίσης τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο έλεγχος στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο με δυνάμεις πιστές στο κίνημα της Φατάχ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη και ηγείται επίσης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Το Ισραήλ απάντησε στην κατάληψη της Χαμάς με αποκλεισμό, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως ένα απαραίτητο βήμα για να αποτρέψει την οργάνωση από την ανάπτυξη οπλισμού. Ο αποκλεισμός έχει ρημάξει την οικονομία της Γάζας και οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για συλλογική τιμωρία. Με τα χρόνια, η Χαμάς έλαβε υποστήριξη από αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ και η Τουρκία. Πρόσφατα, έχει πλησιάσει το Ιράν και τους συμμάχους του.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου Θάλασσας. Φιλοξενεί περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους και το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της με αυστηρούς ελέγχους για το τι μπαίνει και τι βγαίνει από τα σύνορα. Επίσης, η Αίγυπτος ελέγχει και αυτή ποιος περνάει μέσα και έξω από τα σύνορά της με τη Γάζα.

*Εικόνα από BBC

Τι ακριβώς ζητά η Χαμάς

Η Χαμάς ανέκαθεν υποστήριζε τη βία ως μέσο για την απελευθέρωση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και ζητούσε την πλήρη κατάργηση του κράτους του Ισραήλ. Η Χαμάς έχει πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και κατά τη διάρκεια των ετών εκτόξευσε δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Η Χαμάς αρνείται να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και αντιτάχθηκε βίαια στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο.

Η Χαμάς είναι μέρος μιας περιφερειακής συμμαχίας που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Συρία και τη σιιτική ισλαμιστική ομάδα Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίες αντιτίθενται ευρέως στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ. Μπορεί η βάση ισχύος της να βρίσκεται στη Γάζα, η Χαμάς όμως έχει επίσης υποστηρικτές σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και ηγέτες διασκορπισμένους σε όλη τη Μέση Ανατολή σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.

*AP Photo/Fatima Shbair

Το ιστορικό της κόντρας Ισραήλ - Παλαιστίνης

Η Δυτική Όχθη και η Γάζα, που είναι γνωστά ως παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και η Ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ αποτελούσαν μέρος της γης που είναι γνωστή ως Παλαιστίνη από τη ρωμαϊκή εποχή. Αυτά ήταν επίσης τα εδάφη των εβραϊκών βασιλείων στη Βίβλο, και θεωρούνται από τους Εβραίους ως η αρχαία πατρίδα τους.

Το Ισραήλ ανακηρύχθηκε κράτος το 1948 με σκοπό να αποτελέσει την εθνική «στέγη» όσων απανταχού Εβραίων επιθυμούσαν να πολιτογραφηθούν. Η γη εξακολουθεί να αναφέρεται ως Παλαιστίνη από όσους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Πηγές: AP News, BBC, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση