ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ισραήλ διέταξε την πλήρη πολιορκία της Γάζας

«Αυτό που θα κάνουμε θα μείνει στην Ιστορία», λέει ο Νετανιάχου

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας σχεδιάζει το Ισραήλ στον απόηχο των μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από την Χαμάς, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς ήθελε πόλεμο και θα τον έχει.

Το Ισραήλ ετοιμάζει σκληρή απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, έχοντας αποκλείσει και σφυροκοπά από αέρος την Γάζα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι τα χτυπήματα κατά της Χαμάς «είναι μόνο η αρχή».

Μιλώντας χθες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ισραήλ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

«Πρέπει να μπούμε μέσα» φέρεται να είπε ο Ισραηλινός ηγέτης, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ ενώ τους συνιστά να ελέγξουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο και να διασφαλίσουν ότι έχουν προσβασιμότητα σε αυτό.

Σε διάγγελμά του, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». «Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές», υποστήριξε.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά πρόθεση να αναπτύξουν δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Ωσόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί δημοσίως αιχμαλώτους Ισραηλινούς πολίτες, σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα.

Στη Μόσχα θα μεταβεί ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει ιστορικά σχέσεις με αραβικές χώρες, το Ιράν, τη Χαμάς, καθώς και με το Ισραήλ, και χθες καταδίκασε τη βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αψηφά την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Οδηγίες στους Ισραηλινούς -Διακόπτεται κάθε παροχή ενέργειας, νερού και τροφίμων

Η διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραηλινού Στρατού εξέδωσε οδηγίες στους πολίτες να βεβαιωθούν ότι είναι εφοδιασμένοι με τρόφιμα και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως διακόπτουν κάθε παροχή ενέργειας, νερού, τροφίμων και ρεύματος στην περιοχή.

«Επιβάλλουμε απόλυτο αποκλεισμό στη Γάζα. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό, φαγητό, νερό, καύσιμα, όλα κλείνουν. Μαχόμαστε με ανθρώπινα κτήνη και τα αντιμετωπίζουμε όπως τους αρμόζει» ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η τρομοκρατική οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».

Πάνω από 1.400 οι νεκροί στη σύρραξη Ισραήλ - Χαμάς

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών, υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε. Οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά τους 1.400. Πάνω από 900 είναι οι Ισραηλινοί και τουλάχιστον 560 οι Παλαιστίνιοι.

Οι θάνατοι προέρχονται μετά τις επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων ως «απάντηση» σε ένα μπαράζ ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ από το Σάββατο (7/10) και σε μια εισβολή μαχητών που άφησε εκατοντάδες νεκρούς.

Στα σύνορα συνεχώς συγκεντρώνονται ισραηλινοί στρατιώτες με τους εφέδρους να ξεπερνούν τους 300.000. Από τη Γάζα εκτοξεύτηκαν νέες ρουκέτες σε πόλεις του Ισραήλ, με τις σειρήνες να ακούγονται ακόμη και στην Ιερουσαλήμ.

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες

Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε λιβανέζικο έδαφος με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ, βομβαρδίζοντας δυο στρατώνες «χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων που πέτυχαν τους στόχους τους», ως «απάντηση» για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μελών.

Ανατριχιαστική είναι η αποκάλυψη, ότι θέλει τουλάχιστον 100 σοροί ανασύρθηκαν από το Beeri, κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, που καταλήφθηκε από τη Χαμάς κατά την εισβολή, το περασμένο Σάββατο (7/10).

Ο εβραϊκός οικισμός είναι μία από τις δύο περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι επικρατεί κατάσταση πολιορκίας και η Χαμάς έθεσε υπό ομηρεία πολύ κόσμο.

Νετανιάχου: «Δεν αρχίσαμε τον πόλεμο αλλά εμείς θα τον τελειώσουμε»

Διάγγελμα παραχώρησε χθες το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις νέες επιθέσεις από την Χαμάς, επιβεβαιώνοντας ότι η εισβολή στη χώρα του συνεχίζεται, καθώς σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων βρίσκονται ακόμη στο Ισραήλ.

«Δεν αρχίσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο, αλλά εμείς θα τον τελειώσουμε» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι εχθροί μας γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ. Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα μείνει στην Ιστορία».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ήταν «μόνον η αρχή» και πρόσθεσε ότι οι Αρχές κάνουν «τα πάντα για τους Ισραηλινούς που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα».

Επίσης, ο Νετανιάχου κάλεσε ακόμη μια φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», υπενθυμίζοντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967).

Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

ΕΕ: Θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη - Αναθεωρεί τη χρηματοοικονομική βοήθεια

H Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξης της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτήν την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης. Ωστόσο, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών.

Η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΗΠΑ: «Αγριότητα επιπέδου ISIS η επίθεση της Χαμάς»

Οι ΗΠΑ αποκάλεσαν την επίθεση της Χαμάς «αγριότητα επιπέδου ISIS», σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.

Ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας είπε: «Θέλω να διαφοροποιήσω την περίπτωση αυτή από άλλες που έχουμε δει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς». Πρόκειται για μια «αγριότητα επιπέδου ISIS», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για μια «άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ», με σπίτια να καίγονται ολοσχερώς και νεαρούς ανθρώπους να σφαγιάζονται σε ένα μουσικό φεστιβάλ.

Υποψίες περί ρωσικού «δακτύλου» στον πόλεμο στο Ισραήλ

Κοινές τακτικές πολέμου με τους Ρώσους φέρεται πως έχει η Χαμάς, καθώς αυξάνονται οι υποψίες περί «δακτύλου» της Μόσχας στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ενδεικτικό είναι βίντεο που δείχνει drone της Χαμάς το οποίο καταστρέφει ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava 4 εκτοξεύοντας μικρή βόμβα. Σύμφωνα με τη Haaretz, η εν λόγω αντιγραφή τακτικών από τη Χαμάς φέρεται να αιφνιδίασε το Ισραήλ.

Για την ώρα δεν αποδεικνύεται πως ο ρωσικός στρατός ή μέλη της Ομάδας Wagner «εκπαίδευσαν» τους τρομοκράτες της Χαμάς. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως πήραν μόνοι τους ιδέες βάσει πληροφοριών από το Διαδίκτυο.

Να σημειωθεί πως η Ουκρανία καταγγέλλει πως η Χαμάς έχει προμηθευτεί δυτικά όπλα τα οποία ήταν λάφυρα στα χέρια των Ρώσων. Α

Τα Merkava 4 είναι από τα καλύτερα προστατευμένα για το πλήρωμά τους άρματα με ενεργά συστήματα που εξουδετερώνουν απειλές, όπως τους αντιαρματικούς πυραύλους σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν drones κατά του άρματος στον πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο, ένα μικρό drone πλησιάζει από πάνω το ρωσικό άρμα μάχης και το χτυπά στο αδύνατο σημείο κάθε άρματος, τον πύργο και το πάνω τμήμα. Το πλήρωμά του επέζησε, αλλά συνελήφθη από ενόπλους της Χαμάς.

Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική καθώς ένα drone που κοστίζει λίγες εκατοντάδες ευρώ και τροποποιείται εύκολα, μπορεί να βγάζει εκτός μάχης ένα άρμα πολλών εκατομμυρίων.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση