ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

De Ζαβού: Του ύψους ή του βάθους;

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Έχουν την καλύτερη ομάδα; Την έχουν. Την πιο πλήρη; Εκατό τοις εκατό αφού άμα δεις το ρόστερ των 23 παικτών θα διαπιστώσεις εύκολα ότι ο Ντεσάμπς ίσως να είναι ο μοναδικός προπονητής ομάδας που μπορεί να φτιάξει δύο ενδεκάδες, ισάξιες όσο δεν πάει.

Γιατί μπορεί οι πλείστοι να γνωρίζουμε τους διάσημους Γκριζμάν, Πογκμπά τη σάρα και τη μάρα, άμα όμως κανείς κοιτάξει στον πάγκο των μπλε, θα βρει διαμάντια που θα λάμψουν τα επόμενα χρόνια.Άσε που είναι και ο Μπενζεμά ο οποίος μάλλον κτυπά το κεφάλι του για τις μαλακίες που έκανε και τον άφησαν εκτός ομάδας.

Σου πέφτει λίγος ο Ντεμπελέ; Η τέταρτη πιο ακριβή μεταγραφή του αθλήματος από τη Ντόρτμουντ στην Μπάρτσα; Έχεις την εντύπωση ότι αποτελεί ρεζέρβα ο Φεκίρ που τον θέλει ο Κλοπ σαν τρελός;. Κάνει θραύσεις όντως ο Παβιάν στα δεξιά της άμυνας, δεν θα μπορούσε όμως να τον καλύψει ο Σιντιμπέ της Μονακό; Αφού αυτός προοριζόταν για βασικός αλλά τραυματίστηκε. 

Ο Ταβιάν της Μαρσέιγ για εξτρέμ, Μεντύ της Σίτυ για τα στόπερ, Ραμί επίσης για τα στόπερ βασικός στη Μαρσέιγ. Άμα λείψει ο Φερνάντεζ για τ' αριστερά της άμυνας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον 23χρονο Κιμπεμπέ της Παρί, ο συνομήλικος του, Λεμάρ, που παίζει μ’ ευκολία και τα δύο άκρα της επίθεσης, ο Τολισό που ανήκει στην Μπάγερν και τον έχουμε δει να παίρνει συμμετοχές, ο Ντονζί που μοιάζει με ήρεμη δύναμη στη μεσαία γραμμή… μέχρι και στον άσσο, πέραν του ίσως καλύτερου πορτιέρο της διοργάνωσης Γιορίς, οι Γάλλοι έχουν το ταλέντο της Παρί Αρεόλα και τον έμπειρο Μαντατά της Μαρσέιγ.

Ότι και να λέμε η ομάδα είναι υπερπλήρης. Σ’ όλες τις θέσεις σφύζει από ποιότητα και ταλέντο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Φαίνεται ότι ο Ντεσάμπς βρήκε τη χρυσή φόρμουλα να δέσει την ομάδα να προσδώσει σοβαρότητα και να την πάει στον τελικό. Χωρίς να έχει ιδιαίτερα εντυπωσιάσει. Οκ, ο Εμπαμπέ λάμπει και η βιομηχανία του ποδοσφαίρου ξεκίνησε ήδη να τον προωθεί για το νέο μεγάλο αστέρι του αθλήματος.

Γενικώς όμως ως ομάδα η Γαλλία δείχνει να είναι σοβαρή σ’ όλες τις γραμμές. Δηλαδή σου πέφτει λίγο ν’ αφήνεις το Βέλγιο μακριά από το γκολ; Υπάρχει ομάδα στον πλανήτη που να έχει «χαμάληδες» του τύπου Καντέ, Ματουιτί ακόμη και Πογκμπά προκομμένο. Που κατάφεραν να βραχυκυκλώσουν ολόκληρο Βέλγιο με τόσους παικταράδες; Δεν είναι και λίγο.

Και να πεις ότι σκοράρουν οι μπροστά. Ο Ζιρού μόνο γκολτζής δεν είναι, ο Γκριζμάν είναι επικεντρωμένος αλλού και όχι στο γκολ, οι δύο προκρίσεις ήρθαν από τα κεφάλια των δύο στόπερ, Βαράν και Ουμτιτί σε στημένες φάσεις. Τώρα που το σκέφτομαι οι Φράγκοι ποτέ δεν είχαν και κανά σπουδαίο εννιάρι. Το 98’ ήταν λέει κάποιος Γκιβάρς που έβαλε στη διοργάνωση τότε όσα γκολ έχω βάλει εγώ σε επίσημο αγώνα. Μηδέν. Το ίδιο και το 84, όταν κατακτούσαν το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης με σέντερ φορ τον Λακόμπ που δεν τον ξέρει η μάνα του. Το 84’ ήταν ο Πλατινί, το 98’ ο Ζιντάν, τώρα είναι όλοι για έναν και ένας για όλους. Κάτι σαν γαλλικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δούμα. Μόνο που σωματοφύλακες δεν είναι τρεις αλλά εικοσιτρείς.

Άλλο και αυτό με τις στημένες. Μόνοι οι Άγγλοι ίσως να υπερέχουν σ’ αυτό τον τομέα έναντι των Γάλλων. Τώρα που λέω Αγγλία, άμα είναι να πάνε αυτοί τελικό, είναι σίγουρο ότι στημένες φάσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Είτε αυτοί, είτε οι Κροάτες παν στον τελικό της Μόσχας οι Γάλλοι είναι σίγουρα το φαβορί.

Υπάρχει όμως ένα θέμα με δαύτους. Έχω την εντύπωση ότι είναι ικανοί για το καλύτερο ακόμη και για το χειρότερο. Μπορεί δηλαδή να κερδίσουν μ’ ευκολία τον τελικό, όπως έκαναν το 98’ κόντρα στην Βραζιλία, μπορεί όμως και να ηττηθούν όπως έγινε στον τελικό του Euro μέσα στο σπίτι τους απέναντι στην Πορτογαλία και μάλιστα χωρίς Ρονάλντο που τραυματίστηκε.

Δείχνουν η αλήθεια ότι είναι μια διαφορετική ομάδα. Δεν είναι αμιγώς Γαλλική, πολύ πιθανόν να πήραν κάποια στοιχεία από τους γείτονες τους Γερμανούς. Όχι αυτούς που απογοήτευσαν αλλά τη Γερμανική σχολή. Όπου δύσκολα διαπρέπει κανείς, δεν επιβάλλουν αλλά σκοτώνουν το παιγνίδι του άλλου και είναι συμπαγείς σαν γερμανική μηχανή.

Όλα αυτά μέχρι τώρα. Είναι όμως Γάλλοι. Ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Του ύψους δηλαδή και του βάθους. Όπως το χωριό του Αστερίξ. Που τη μια τσακώνονται για ένα ψάρι και απ' την άλλη κερδίζουν για πλάκα τον Ιούλιο Καίσαρα. Να περιμένουμε όμως μέχρι την Κυριακή για να μάθουμε ποια διάσταση θα ακολουθήσουν.Του ύψους ή του βάθους;

 

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Υπόκλιση

Υπόκλιση

Το μήνυμα της νίκης απευθύνεται όχι στους αντιπάλους, μα όσους εμπλέκονται στο παρόν και το μέλλον της ομάδας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αδέλφια Ασιάτες!!!

Αδέλφια Ασιάτες!!!

Μετά από τόσα χρόνια ανεπανάληπτων επιτυχιών και συγκινήσεων, κρίνεται ως αναγκαία η εξεύρεση ενός νέου μοντέλου.
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Τι ομάδα είστε;

Τι ομάδα είστε;

Η απάντηση δόθηκε επανειλημμένα, το ερώτημα πια είναι άλλο και πολύ πιο ουσιώδες
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Legalize it…

Legalize it…

Η «ποινικοποίηση» των πανηγυρισμών, πάει κόντρα στο ποδόσφαιρο
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αππωμάρα

Αππωμάρα

Όπως και στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο, έτσι και στο ποδοσφαιρικό χώρο, η αππωμάρα καθορίζει τις συμπεριφορές
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Ομόνοια: Τι θέλουν;

Ομόνοια: Τι θέλουν;

Η ασάφεια στις επιδιώξεις της διοίκησης γεννάει ερωτήματα, πιο βασανιστικά και από το ενδεχόμενο να χαθεί το φετινό πρωτάθλημα ...
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Free… Σα Πίντο

Free… Σα Πίντο

Εξοντωτική ποινή… που μοιάζει με γκιλοτίνα στο κεφάλι του Πορτογάλου
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Αμήν!!

Αμήν!!

Άμα έχει «Ανορθωσιάτικο δαίμονα»… θα έχει και θεό
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μιλώντας για modern football…

Μιλώντας για modern football…

Η απόφαση της Ομόνοιας εκτός από ξένη για τη κοσμοθεωρία μας, θέτει σε νέο επίπεδο τη σχέση οπαδού- ομάδας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Μεταγραφές;

Μεταγραφές;

Το ερώτημα δεν είναι υπαρξιακό… άπτεται πρακτικών ζητημάτων
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ