ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Ζαχαριάδης: «Πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη απ’ τους πρώτους διεθνείς»

Η αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών που ήταν μέλη στον πρώτο αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Νοεμβρίου 1960. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδινε για πρώτη φορά αγώνα. Ήταν μια ιστορική στιγμή. Αντίπαλος το Ισραήλ. Στον αγώνα που έλαβε χώρα στο παλιό ΓΣΠ έγινε αυτό που δεν περίμενε κανείς. Η μικρή Κύπρος με πάθος, θράσος και σθένος πάλεψε και πήρε την ισοπαλία με 1-1. Πρώτος σκόρερ για την Κύπρο ο αείμνηστος Σιαηλής.

Από τότε μέχρι σήμερα εν ζωή βρίσκονται μόνο 8 ποδοσφαιριστές. Κρυστάλλης, Πάκκος, Ζάγκυλος, Ελευθεριάδης, Χαραλάμπους, Μιχαηλίδης, Κακουλλής και Παντελίδης. Μαζί με τους αείμνηστους Κώστα Παναγιώτου, Αντώνη Καρά, Βάσο Αριστοτέλους, Μιχαλάκη Γιασεμή-Σιαηλή, Παναγιώτη Κοντεάτη-Τσελεπή, Γιώτη Καραβοκύρη και Σταύρο Χατζημιχαήλ είχαν γράψει ιστορία υπό τις οδηγίες Αργύρη Γαβαλά.

Τον περασμένο Μάιο σε μια εκδήλωση στη Λεμεσό η προβολή ταινίας (προϊόν έρευνας του Σάββα Κοσιάρη) και μαζί με το βιβλίο του αθλητικογράφου Νίκου Παπά «Ο πρώτος αγώνας: Η πρώτη Εθνική Κύπρου και οι ξεχασμένοι θρύλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου», έφεραν το θέμα στο προσκύνιο. Η αναγνώριση προς το πρόσωπο τους θα ήταν το ελάχιστο, ενώ μερικοί εκ των 8 που παραμένουν εν ζωή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί αθλητικών θεμάτων, Φοίβος Ζαχαριάδης, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στον Σάββα Κοσιάρη, αναφέροντας το πλάνο και τις εξελίξεις για την αναγνώριση των πρώτων ποδοσφαιριστών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και την ουσιαστική βοήθεια προς αυτούς

Τα κυριότερα σημεία:

Μια πρώτη τοποθέτηση: «Έγινε μια προσπάθεια στην οποία συνέβαλες σε μεγάλο βαθμό και θέλω να σε ευχαριστήσω. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Νίκο Παπα που έκδωσε το βιβλίου για τον πρώτο αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη σε αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν ξεχασμένοι για αρκετές δεκαετίες. Είμαι όμως και πλήρως ικανοποιημένος καθώς όταν ο ΠτΔ έμαθε για το θέμα αυτό έδωσε οδηγίες για άμεση αναγνώριση των αθλητών αυτών»

Για το πως θα έρθει η αναγνώριση: «Θα τους καλέσουμε στο προεδρικό και θα προσπαθήσουμε την ίδια μέρα οι εν ζωή ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν τότε θα τιμηθούν από εμάς και από το Ισραήλ. Θα τους παραχωρηθεί και οικονομική στήριξη. Αυτό σημαίνει μια σύνταξη σε αυτά τα άτομα. Επίσης δόθηκε οδηγία στο υπουργείο υγείας να τους παραχωρηθεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Θέλω να σημειώσω πως αυτοί οι άνθρωποι δεν ζήτησαν ποτέ κάτι»

Για το γεγονός πως πρέπει να συμβεί κάτι άμεσα: «Υπάρχουν άτομα από αυτούς τους 8 που είναι εν ζωή που έχουν πραγματικά σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να τους αποκαταστήσουμε άμεσα όσο γίνεται αυτό. Όταν λέω σοβαρά οικονομικά προβλήματα πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο σοβαρά. Αφού γίνει αυτό θα τεθούν τα κριτήρια καθώς θα μπαίνουν σε αυτό το σχέδιο και άλλοι αθλητές. Παρακολουθώ το θέμα πολύ στενά και είμαι σε επαφή με το υπουργείο οικονομικών και με τον ΠτΔ. Δεν υπάρχει χρόνος»

 

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση

X