ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο ανατριχιαστικός λόγος που τα μάτια μας βγαίνουν «κόκκινα» στις φωτογραφίες

Δείτε το βίντεο

Το φαινόμενο των «κόκκινων ματιών» στις φωτογραφίες είναι μια συνηθισμένη απογοήτευση για όποιον προσπαθεί να απαθανατίσει την τέλεια στιγμή, ειδικά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάθε φωτογραφία είναι μια πιθανή ανάρτηση. Αυτό το απόκοσμο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να μετατρέψει μια ομαδική φωτογραφία σε μια συγκέντρωση φαινομενικά δαιμονισμένων ατόμων, έχει μια επιστημονική εξήγηση που είναι τόσο συναρπαστική όσο και ελαφρώς ανησυχητική για κάποιους. Η περιέργεια γύρω από το γιατί οι κόρες των ματιών μας φαίνονται κόκκινες σε φωτογραφίες με φλας οδήγησε σε μια viral εξήγηση από τον TikToker Nicholas Grant, ο οποίος εμβαθύνει σε «περίεργες θεωρίες βιντεοσκόπησης» και έδωσε μια μάλλον διαφωτιστική οπτική για αυτό το οπτικό παράξενο φαινόμενο.

Η ρίζα του φαινομένου των «κόκκινων ματιών» έγκειται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες λαμβάνεται μια φωτογραφία, ιδίως σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό. Όταν μια φωτογραφία τραβιέται σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο, οι κόρες των ματιών του υποκειμένου διαστέλλονται για να εισέλθει περισσότερο φως στο μάτι, βοηθώντας στην καλύτερη όραση. Ωστόσο, το ξαφνικό φλας μιας φωτογραφικής μηχανής δεν δίνει αρκετό χρόνο στις κόρες να συσπαστούν, με αποτέλεσμα να ανοίγει διάπλατα η πύλη για το φως του φλας ώστε να εισχωρήσει βαθιά μέσα στα μάτια. Η κόκκινη λάμψη που εμφανίζεται πολλές φωτογραφίες δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση αλλά μια ματιά στο πίσω μέρος του ίδιου του ματιού.

Σύμφωνα με τον Nicholas Grant, ο κόκκινος χρωματισμός που βλέπουμε σε τέτοιες φωτογραφίες είναι το αποτέλεσμα του φλας της φωτογραφικής μηχανής που φωτίζει το εσωτερικό του ματιού, συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος είναι πλούσιος σε αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η εξήγηση έχει ιντριγκάρει και κάπως αναστατώσει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας ορισμένους να αναθεωρήσουν την προτίμησή τους για τις φωτογραφίες με καλό φωτισμό έναντι εκείνων που έχουν τραβηχτεί σε πιο επιεικείς, πιο ήπιες συνθήκες φωτισμού.

@nicolas_grant_

Why do you get red eyes in photos?

♬ original sound - Nicolas Grant

Το φαινόμενο των «κόκκινων ματιών» αποτελεί υπενθύμιση των περίπλοκων τρόπων με τους οποίους το σώμα μας αλληλεπιδρά με τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να καταγράψουμε τη ζωή μας.

Πηγή: gazzetta 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κόσμος  |  Stories  |  Viral

Viral: Τελευταία Ενημέρωση