ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΥΠΟΙΚ για ακρίβεια: Έτοιμη η Κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί, να μελετούμε, σε βάθος τα θέματα και να ασκούμε μια ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε

Η Κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα για την ακρίβεια και «θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα», στα πλαίσια του δημοσιονομικού ισοζυγίου το οποίο πρέπει να διατηρηθεί πλεονασματικό, «για να μην μπούμε σε άλλες περιπέτειες», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι κυρίως στοχευμένα».

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να αρχίσει την αποπληρωμή, δανεισμού ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2030, ενώ μέχρι το τέλος του 2026 πρέπει ως κράτος μέλος της ΕΕ να ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις όσον αφορά τους δείκτες του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, κληθείς, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, να σχολιάσει τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και πιέσεις που δέχεται για λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτά τα θέματα δεν λύνονται μέσα από πιέσεις αλλά μέσα από ορθολογισμό και τόνισε πως «η οικονομία μας πρέπει να διατηρηθεί στο σωστό δημοσιονομικό ισοζύγιο για να μην μπούμε σε άλλες περιπέτειες».

«Κάθε εισήγηση από πλευράς οποιουδήποτε, περιλαμβανομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ευπρόσδεκτη και είμαστε έτοιμοι να τη μελετήσουμε», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε, «η ακρίβεια και ο πληθωρισμός δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, αλλά φαινόμενο παγκόσμιο και ιδιαίτερα ευρωπαϊκό, γιατί στην καρδιά της Ευρώπης υπάρχει ένας φοβερός πόλεμος ο οποίος έχει πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση στα πλαίσια αυτής της αβεβαιότητας και του δημοσιονομικού ισοζυγίου το οποίο πρέπει να διατηρηθεί πλεονασματικό, παίρνει συνεχώς μέτρα» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα, τα οποία είναι σε ισχύ, και (η Κυβέρνηση) συνεχώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα».

Σε παρατήρηση ότι οι διεθνείς φορείς επιμένουν ότι τα μέτρα δεν πρέπει να είναι οριζόντια και ότι οι συντεχνίες ζητούν μέτρα για μείωση των τιμών των καυσίμων που είναι οριζόντιο μέτρο, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι κυρίως στοχευμένα και να αφορούν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τις ομάδες εκείνες της κοινωνίας που έχουν πραγματική ανάγκη».

«Η Κυβέρνηση αναλύει και αποφασίσει στα πλαίσια και των εποπτικών οργανισμών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε και υπενθύμισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να αρχίσουμε την αποπληρωμή (μέχρι το 2030) ενός δανεισμού 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Είπε ακόμη ότι «είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος μέλος μέχρι το τέλος του 2026 να ικανοποιήσουμε τις οικονομικές απαιτήσεις όσον αφορά τους δείκτες του χρέους και του ελλείμματος».

«Πρέπει να είμαστε σοβαροί, να μελετούμε, σε βάθος τα θέματα και να ασκούμε μια ισορροπημένη οικονομική και κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση