ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σοκ με τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση

Οι σαρδέλες στο βαζάκι στο 5άστερο wine bar

Συγκλονισμένοι είναι οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας, στο οποίο έπαθαν τροφική δηλητηρίαση άλλα 20 άτομα.

Η Ελληνίδα τουρίστρια, αρρώστησε μαζί με άλλους 20 θαμώνες του διάσημου εστιατορίου «Tchin Tchin wine bar», όταν κατανάλωσαν σαρδέλες, με την ίδια να χάνει τη ζωή της. Συγκλονισμένοι οι γονείς της νεαρής γυναίκας δεν μπορούν να πιστέψουν τι συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη.

Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, όταν η 32χρονη μαζί με τον σύζυγο, τους γονείς της και φίλους, δείπνησαν στο γνωστό εστιατόριο του Μπορντό. Από την δηλητηρίαση, τουλάχιστον 10 άτομα νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα.

Σήμερα παίρνει εξιτήριο από την εντατική ο σύζυγος της 32χρονης

Στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν ο ιρλανδικής καταγωγής σύζυγος της 32χρονης Ελληνίδας και ο πατέρας της. Η 32χρονη παντρεύτηκε φέτος τον αγαπημένο της , ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται έχοντας όμως διαφύγει τον κίνδυνο και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Τουλάχιστον 10 ακόμα άτομα έχουν δηλητηριαστεί και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου είχε κατασκευάσει τις σαρδέλες του θανάτου

Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν πως όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου. Οι θαμώνες που δηλητηριάστηκαν κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα, τις οποίες είχε παρασκευάσει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου..

Όσοι μολύνθηκαν ήταν τουρίστες από διάφορες χώρες και βρέθηκαν στη γαλλική πόλη το Σαββατοκύριακο για να δουν τον αγώνα Ιρλανδία-Ρουμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, ενώ είχαν επισκεφθεί το εν λόγω εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου.

Η Νομαρχία της Nouvelle-Aquitaine και η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας, σημειώνουν σε δελτίο Τύπου πως τα ύποπτα τρόφιμα είναι οι "σπιτικές" σαρδέλες σε κονσέρβα, από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

Tchin Tchin wine bar: Εξαιρετικές κριτικές, χειροποίητα «σπιτικά» ορεκτικά και ντόπια κρασιά

Το wine bar με την ονομασία Tchin Tchin, στο οποίο προσβλήθηκε από αλλαντίαση και πέθανε η 32χρονη Ελληνίδα, κάτοικος Παρισιού, ύστερα από κατανάλωση μολυσμένων σαρδελών. βρίσκεται στην οδό Εμίλ Ντιπλογέ του Μπορντό, κοντά στην όχθη του ποταμού Γαρούνα.

 Το γαλλικό μπιστρό έχει κερδίσει τους θαμώνες, έχοντας μια πορεία 5 ετών στο χώρο της εστίασης, για τα πιάτα που σερβίρει και τα εκλεπτυσμένα κρασιά, από φημισμένους, ντόπιους αμπελώνες της Ακουιτανίας. Οι εξαιρετικές κριτικές των επισκεπτών στις αντίστοιχες πλατφόρμες, το κατέτασσαν μεταξύ των κορυφαίων της πόλης.

Πολλοί θαμώνες εκθειάζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις που φέρουν οι ασιατικές πινελιές στο Tchin Tchin Wine Bar. «Σε μια πόλη γεμάτη από εξαιρετικές εμπειρίες στο κρασί, αυτό είναι ένα μέρος μοναδικό και ξεχωριστό», έγραφε στο TripAdvisor ένας τουρίστας από τις ΗΠΑ πριν μερικούς μήνες.

Το wine bar διαφήμιζε τις πρώτες ύλες και τα χειροποίητα ορεκτικά

Το Tchin Tchin Wine Bar επιχειρούσε να λανσάρει τις πρώτες ύλες του κάνοντας λόγο για «μια βιολογική, βιοδυναμική, φυσική μπουτίκ κρασιού στο Μπορντό».

Η επιχείρησε διαφημίζει στο Facebook ότι συνεργάζεται με αμπελώνες ποιότητας που καλλιεργούνται με βιολογικές πρακτικές και ελάχιστα πρόσθετα στην παραγωγή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην χαλαρή ατμόσφαιρα και τα «σπιτικά snacks».

Tο Tchin Tchin Wine Bar θέλει να δείξει ότι τα πιάτα του έχουν μοναδικές πρώτες ύλες και είναι χειροποίητα.

Αρκετά ορεκτικά, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, σερβίρονταν σε αεροστεγή βαζάκια στα τραπέζια των πελατών, έτοιμα προς κατανάλωση.

Τα ΜΜΕ της Γαλλίας έγραφαν πως από ένα τέτοιο βαζάκι με σαρδέλες εκτιμάται πως δοκίμασαν οι πελάτες – τουρίστες που δηλητηριάστηκαν, με την 32χρονη να φεύγει από τη ζωή. Οι παρενέργειες της αλλαντίασης είναι πολύ ισχυρές και μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο.

Τι είναι και τι συμπτώματα προκαλεί η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο, όπως συνέβη με την άτυχη Ελληνίδα τουρίστρια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική. Εκ των πραγμάτων η περίπτωση στη Γαλλία ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Η επιχείρηση δεν έκλεισε, αλλά της επιβλήθηκε η αναγκαστική πώληση συσκευασμένων τροφών. Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του.

Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Πώς θεραπεύεται η αλλαντίαση

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πριν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου.

Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες. Στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. Η βρεφική αλλαντίαση θεραπεύεται με χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιτοξίνης σε αυτή την περίπτωση.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση