ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποκάλυψη – Ρώσος στρατηγός «ήξερε τα σχέδια Πριγκόζιν»

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times εκτιμούν ότι ο Σεργκέι Σουροβίκιν μπορεί και να βοήθησε τον επικεφαλής της Βάγκνερ

Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδίαζε ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, αποκαλύπτουν οι New York Times, που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Από το ξεκίνημα της ανταρσίας της Wagner, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, το ερώτημα εάν υπήρχαν άνθρωποι στα ανώτερα κλιμάκια του ρωσικού στρατού που στήριζαν τον αρχηγό των μισθοφόρων βρισκόταν στο μυαλό όλων. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν ισχυριζόταν αρχικά ότι «ο μισός ρωσικός στρατός ήταν έτοιμος να έρθει με το μέρος τους», όμως ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα έδειξε ότι μάλλον είχε πέσει πολύ έξω στους υπολογισμούς του.

Σύμφωνα με τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, υπήρχε τουλάχιστον ένας άνθρωπος στις ανώτερες τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που γνώριζε - τουλάχιστον εν μέρει - τα σχέδια του επικεφαλής της Βάγκνερ. Αυτός είναι ο Σεργκέι Σουρoβίκιν, πρώην ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας στρατιωτικός που χαίρει μεγάλου σεβασμού στους κόλπους του ρωσικού στρατού. Την περασμένη χρονιά, ο Σουροβίκιν βοήθησε να «κρατήσουν» οι άμυνες των ρωσικών δυνάμεων μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών. Παρόλo που αντικαταστάθηκε ως ανώτατος διοικητής τον περασμένο Ιανουάριο, ο 56χρονος συνεχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων και παραμένει δημοφιλής μεταξύ των στρατευμάτων.

To βίντεο που πόσταρε ο Σουροβίκιν στο ξεκίνημα της ανταρσίας, με το οποίο προέτρεπε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μην συμμετάσχουν στην εξέγερση: 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους NYT λένε ότι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο στρατηγός Σουροβίκιν, πέραν της γνώσης που είχε για τα σχέδια του Πριγκόζιν, παρείχε την οποιαδήποτε βοήθεια στον επικεφαλής των μισθοφόρων για τις ενέργειές του το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ένοπλη ανταρσία που αιφνιδίασε το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι Ρώσοι στρατηγοί υποστήριζαν την απόπειρα του Πριγκόζιν να αντικαταστήσει την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τη βία. Ο Πριγκόζιν δεν θα ξεκινούσε την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι θα είχε βοήθεια από άλλα άτομα σε θέσεις εξουσίας, λένε χαρακτηριστικά οι πηγές της εφημερίδας.

Εάν ο στρατηγός Σουροβίκιν είχε όντως εμπλοκή στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα είναι το πιο πρόσφατο σημάδι της εσωτερικής διαμάχης που επικρατεί στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενδέχεται να σηματοδοτεί ένα βαθύτερο ρήγμα μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν και των δύο ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων του Πούτιν: του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλείται τώρα να αποφασίσει - λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι - εάν πιστεύει ότι ο στρατηγός Σουροβίκον βοήθησε τον Πριγκόζιν και πώς πρέπει να αντιδράσει σε αυτό το σενάριο. Εχθές, Τρίτη, η FSB δήλωσε ότι αποσύρει τις ποινικές κατηγορίες για «ένοπλη ανταρσία» εις βάρος του Πριγκόζιν και στελεχών της Wagner. Αν όμως ο Ρώσος πρόεδρος βρει αποδείξεις ότι ο Σουροβίκιν βοήθησε πιο άμεσα τον Πριγκόζιν, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνει από τη διοίκηση, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποφασίσει να «κρατήσει» τον Σουροβίκιν, εάν μετά από έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είχε μεν γνώση για τα σχέδια του Πριγκόζιν, αλλά δεν τον βοήθησε. Προς το παρόν, λένε οι αναλυτές, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να έχει την πρόθεση να ρίξει το φταίξιμο αποκλειστικά στον Πριγκόζιν για την ανταρσία. «Στον Πούτιν δεν αρέσει να αντικαθιστά ανθρώπους» εξηγεί ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center. «Αν όμως η μυστική υπηρεσία φέρει φακέλους στο γραφείο του Πούτιν και κάποιοι φάκελοι εμπλέκουν τον Σουροβίνικιν, αυτό μπορεί να αλλάξει».

Για κάποιους από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα (σημειώνοντας πάντως ότι οι πληροφορίες που έχουν είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο) το σενάριο της συμμαχίας μεταξύ Σουροβίκιν και Πριγκόζιν μπορεί να εξηγεί και το γεγονός ότι ο δεύτερος είναι ακόμη ζωντανός, παρά την κατάληψη του αρχηγείου στο Ροστόφ επί του Ντον και τη διαταγή επέλασης προς τη Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμφέρον να προωθήσουν πληροφορίες που υπονομεύουν το κύρος του στρατηγού Σουρόβικιν, τον οποίο θεωρούν από τα πιο ικανά και αδίστακτα μέλη της ρωσικής διοίκησης. «Η απομάκρυνσή του θα ωφελούσε αναμφίβολα την Ουκρανία, τα στρατεύματα της οποίας, υποστηριζόμενα από τη Δύση, προωθούν μια νέα αντεπίθεση, με στόχο την ανάκτηση εδαφών που κατέλαβε η Μόσχα» σημειώνει η εφημερίδα.

Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα των New York Times για σχολιασμό.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση