ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τζιωνής: «The American dream»

Ο πρώην άσσος της Ομόνοιας θα αγωνίζεται σε ένα από κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σήμερα (26 Φεβρουαρίου) αρχίζει το 27ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γνωστό ως MLS (Major League Soccer). Εκεί όπου θα αγωνίζεται για πρώτη φορά ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής. Ο Μαρίνος Τζιωνής στα 20 του χρόνια ανοίγει τα φτερά του για το Αμερικανικό όνειρο.

Ο πρώην άσσος της Ομόνοιας βρίσκεται στην Πολιτεία Μιζούρι στην οποία εδρεύει η νέα του ομάδα η Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι. Την Κυριακή (27/2) η Σπόρτιγκ θα ταξιδέψει στην Πολιτεία της Γεωργίας για να αντιμετωπίσει στην «Mercedes-Benz Stadium» χωρητικότητας 73.019 θέσεων, την Ατλάντα Γιουνάιτεντ. Την πρωταθλήτρια MLS 2019 και την ομάδα με το μεγαλύτερο μέσο όρο προσέλευσης οπαδών που φθάνει στις 44.000.

Το Children's Mercy Park, έδρας της Σπόρτιγκ Κάνσας είναι χωρητικότητας 19.022 και έχει μέσο όρο θεατών 18.601,δηλαδή είναι κάθε φορά γεμάτο.

Η είδηση της μετακίνησης του, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν σωστά αποφάσισε να μετακομίσει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών ή όχι. Αν ήταν δηλαδή ωφέλιμο για τον ίδιο να περιμένει πρόταση από ομάδα της Ευρώπης. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο Μαρίνος Τζιωνής θα αγωνίζεται σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο. Σε μια λίγκα η οποία αναπτύσσεται και έχει ίσως τη μεγαλύτερη δυναμική από τα κορυφαία πρωταθλήματα.

Το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ

Πριν τη γέννηση του MLS στις ΗΠΑ υπήρχε από το 1967 μέχρι το 1984 η «North American Soccer League» η οποία μάλιστα είχε προσελκύσει μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως οι Πελέ, Μπεκενμπάουερ, Κάρλος Αλμπέρτο, Κρόιφ, Νέσκενς, Γκερντ Μίλερ, Τζορτζ Μπεστ κ.λπ. Ωστόσο με την αποχώρηση των πλείστων αρχές της δεκαετίας του 80΄ και πάλι έπεσε σε μαρασμό και μοιραία το 1984 διαλύθηκε.

Εννέα χρόνια αργότερα (1993) έγινε προσπάθεια αναγέννησης με τη δημιουργία του MLS. Οι Αμερικανοί αυτό που εμείς στην Ευρώπη αποκαλούμε «football» εκείνοι το λένε «soccer» έτσι ώστε να το ξεχωρίζουν από το δημοφιλές στην πατρίδα τους «American Football». Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελαν καθώς οι δουλειές ήταν… μισές. Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια δολάρια χωρίς όμως ποτέ να επενδύσουν στις υποδομές με αποτέλεσμα το… soccer να φυτοζωεί μιας οι αγώνες διεξάγονταν στα τεράστια σε χωρητικότητα γήπεδα του American Football, άσχημους αγωνιστικούς χώρους και γεμάτα γραμμές από το «δικό» τους άθλημα. Ούτε οι λιγοστοί φίλαθλοι, ευνοούσαν την ανάπτυξη του. Καταλυτικό ρόλο στην αναγέννηση του έπαιξε η εκπληκτική πορεία των ΗΠΑ στο μουντιάλ του 2002 φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, και εισήλθε σε μια περίοδο ριζικής αναδιοργάνωσης. Για πρώτη φορά παίκτες από το MLS πήραν μεταγραφή σε Ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως ο τερματοφύλακας Τιμ Χάουαρντ, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ντα Μάρκους Μπίσλεϊ στην Αϊντχόφεν και ο Λάντον Ντόνοβαν στην Λεβερκούζεν. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε κουβέντα για τους Αμερικανούς Πούλισικ της Τσέλσι, Ρέϊνα της Ντόρντμουντ και Μακ Κένι της Γιουβέντους.

Το MLS άρχισε πλέον να κινείται στα πρότυπα διοργάνωσης του NBA και NFL, με draft από τα κολλέγια, περιορισμούς των ομάδων στα συμβόλαια παικτών (salary cap), χωρίς υποβιβασμό, εισαγωγή πλέι οφ κ.λπ. Σημαντικές εξελίξεις εκείνη την περίοδο ήταν και η απόφαση για τη δημιουργία ομάδων στις μεγάλες μητροπόλεις έτσι ώστε το άθλημα να γίνει πανεθνικό ενώ άρχισε και το χτίσιμο αμιγώς ποδοσφαιρικών γηπέδων. Μέχρι το 2007 το όριο των ξένων ήταν μέχρι επτά. Η μεγάλη εμπορική άνοδος και αύξηση της δημοτικότητας άρχισε με την μεταγραφή του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους L.A. Galaxy. Μια μεταγραφή που άλλαξε και τον κανονισμό για τον περιορισμός στα συμβόλαια. Με το νόμο «designated player rule» ή νόμος Μπέκαμ όπως έμεινε στην πιάτσα, επιτρέπει σε κάθε ομάδα να έχει στο δυναμικό της μέχρι τρεις ποδοσφαιριστές με συμβόλαια εκτός «salary cap». Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε μερικούς από τους σπουδαιότερους αστέρες να δοκιμάσουν την τύχη τους στις ΗΠΑ, όπως οι Τζέραρντ, Ντοργκμπά, Ανρί, Ρούνεϊ, Ιμπραΐμοβιτς, Νάνι, Σβαϊνστάιγκερ, Πίρλο κ.λπ.

To φετινό πρωτάθλημα αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου και η κανονική περίοδος (Ανατολική και Δυτική περιφέρεια) θα τελειώσει στις 9 Οκτωβρίου. Στις 5 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένος ο τελικός των πλέι οφ (MLS Cup Final).

Το 2023 οι ομάδες θα αυξηθούν στις 29 καθώς θα συμμετάσχει και η Σεντ Λούις.

Στη 10η θέση παγκοσμίως

Σύμφωνα με τη ΦΙΦΑ το MLS (Ιανουάριος 2022) βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως. Τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη είναι η δυναμικότητα των ομάδων, η προοπτική τους, τα λεφτά που επενδύονται, η προοπτική της λίγκας, η τηλεθέαση και τα εισιτήρια αγώνων. Κατά σειρά οι κορυφαίες λίγκες θεωρούνται της Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Βραζιλίας, Πορτογαλίας, Αργεντινής και ΗΠΑ.

Αυξάνεται ο κόσμος

Αν κάποιος πιστεύει πως οι Αμερικανοί δεν πάνε στο γήπεδο κάνουν λάθος. Αυτή τη στιγμή το MLS είναι στην 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με μέσο όρο εισιτηρίων (21.358). Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρων Αθλητικών Σπουδών που εδρεύει στην Ελβετία το 2019, πρώτη ήταν η Μπουντεσλίγκα (43.302), δεύτερη η Πρέμιερ λιγκ (36.675), τρίτη η Ισπανική Λα Λίγκα (27.381), τέταρτη η Μεξικανική λίγκα (25.582), πέμπτη η Σέριε Α (22.967), έκτη η Κινεζική λίγκα (22.594) και έβδομη η Γαλλική λίγκα (21.556).

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Νεσατέλ το MLS είναι το δεύτερο πρωτάθλημα με το υψηλότερο επίπεδο δυναμικής (34%), τα τελευταία 15 χρόνια, πίσω από την Πολωνία (47%). Από τις 15.920 μ.ο. φιλάθλων την πενταετία 2003-2008 και ανέβηκε στις 21.358 την επόμενη (2013-2018).

Τηλεθέαση (2021)

Το MLS είναι στην 6η θέση παγκοσμίως. Πρώτη είναι η Πρέμιερ Λιγκ με 643 εκ. τηλεθεατές ανά παιχνίδι. Ακολουθεί η La Liga με 76 εκ., με 3η την Γαλλική Ligue 1 (λόγω και Μέσι) με μ.ο. 10,5 εκ., στην 4η θέση είναι η Μεξικανική Liga Apertura με μ.ο. τηλεθέασης ανά αγώνα τα 3,7 εκ. και ακολουθεί η Ιταλική Serie A με 2 εκ. (λόγω αποχώρησης Κριστιάνο), στην 6η θέση είναι το MLS με επίσης 2 εκ. εκ., ξεπερνώντας την Μπουντεσλίγκα με 1.7 εκ. τηλεθεατές ανά αγώνα.

Με όλα αυτά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Μαρίνος Τζιωνής θα αγωνιστεί σε ένα από κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο, το οποίο έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μεγάλη δυναμική. Ευχόμαστε να διαφημίσει το Κυπριακό ποδόσφαιρο και τον Κύπριο παίκτη σε όλη τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση