ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το χαμένο νησί της Ευρώπης: Οι εικασίες και η σύνδεση με την Ατλαντίδα

Η ιστορία του Doggerland είναι μια συναρπαστική ματιά στη γεωλογική και ανθρώπινη ιστορία της Γης

Πριν από εννέα χιλιάδες χρόνια, μια τεράστια έκταση γης γνωστή ως Doggerland συνέδεε τις Βρετανικές Νήσους με την ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτή η βυθισμένη πλέον γη, το ένα τέταρτο του αρχαίου τοπίου της Ευρώπης, χρησίμευσε ως κρίσιμη γέφυρα για την ανθρώπινη μετανάστευση.

Το νησί Doggerland, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, προσέφερε άφθονα κυνηγετικά πεδία στους προϊστορικούς ανθρώπους και σε άλλα ανθρωποειδή, σηματοδοτώντας ένα ουσιαστικό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας που παραμένει σε μεγάλο βαθμό κρυμμένο κάτω από τα κύματα.

Η ιστορία του Doggerland αποτελεί απόδειξη της δυναμικής φύσης της γεωγραφίας του πλανήτη μας. Πάνω από οκτώ χιλιάδες χρόνια πριν, αυτή η εκτεταμένη χερσαία έκταση καταπλακώθηκε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μετατρέποντάς την στο βυθισμένο τοπίο που σήμερα είναι γνωστό ως Dogger Littoral. Αυτή η περιοχή, που περικλείει αιώνες προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας, βρίσκεται κάτω από τα νερά της Βόρειας Θάλασσας, υποδηλώνοντας τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πρώτων ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους.

Το όνομα «Doggerland» προέρχεται από την Τράπεζα Dogger, μια σημαντική ρηχή περιοχή στη Βόρεια Θάλασσα που αντιπροσωπεύει τα βορειότερα απομεινάρια αυτής της χαμένης γης. Ο ίδιος ο όρος προέρχεται από τα ολλανδικά, όπου το «Doggerbank» σχετίζεται με την αφθονία του μπακαλιάρου. Αυτή η πλούσια θαλάσσια ζωή οδήγησε στην ανάπτυξη εξειδικευμένων αλιευτικών σκαφών από τον δέκατο τέταρτο αιώνα και μετά.

Η ιστορία του Doggerland είναι μια συναρπαστική ματιά στη γεωλογική και ανθρώπινη ιστορία της Γης. Μας προκαλεί να επαναπροσδιορίσουμε τα τοπία των προγόνων μας και τις βαθιές αλλαγές που διαμόρφωσαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα.

Πηγή: gazzetta 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση