ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Στόχος Χριστοδουλίδη να απορροφήσει την «τδβκ» στην ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου»

Επιβεβαιώθηκε η πολιτική των δύο κρατών, είπε ο Τατάρ για την ομιλία Ερντογάν

ΚΥΠΕ

«Η πολιτική των δύο κρατών επιβεβαιώθηκε. Πρέπει να αναγνωριστεί η τδβκ. Ευχαριστώ προσωπικά και εκ μέρους του τ/κ λαού τον Πρόεδρο της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ τηλεφωνικώς από την Νέα Υόρκη σήμερα στον παράνομο «Μπαϊράκ», σχολιάζοντας την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην 78η ΓΣ του ΟΗΕ.

Έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και πέρυσι ο κ. Ερντογάν είχε απευθύνει έκκληση από το ίδιο βήμα για αναγνώριση του ψευδοκράτους και άρση των «εμπάργκο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ έθιξε παγκόσμια ζητήματα, έκανε δήλωση και για το Κυπριακό ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού» για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ. «Να γνωρίζουν όλοι ότι μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας δεν μπορεί να συμβεί» είπε.

Η Τουρκία, της οποίας η φωνή ακούγεται διεθνώς για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου σιτηρών, είναι επίσης η εγγυήτρια χώρα της Κύπρου και μόλις 40 μίλια μακριά από το νησί, σημείωσε λέγοντας ότι έχει λόγο και δικαιώματα στην Κύπρο.

Σημειώνοντας επίσης ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε τα στοιχεία της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνώς καθεστώτος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία «αυτή θα είναι μεταξύ δύο κρατών».

Στόχος του Ε/κ ηγέτη, είπε, αναφερόμενος στον ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη «είναι να απορροφήσει την τδβκ στην ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου, η οποία μετατράπηκε σε ε/κ δημοκρατία» ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος και της Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίστοιχα. Όσον αφορά την διακοπή των σχέσεων με την Τουρκία, η πολιτική της άλλης πλευράς καταρρέει, πρόσθεσε. «Ήρθε ο καιρός η διεθνής κοινότητα να δει τις πραγματικότητες. Η νέα πολιτική βρίσκεται στο σωστό δρόμο» είπε.

Αναφερόμενος στις επαφές του στην Νέα Υόρκη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είδε και εκπροσώπους των μελών του ΣΑ κι από άλλες χώρες, τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, θα δει επίσης εκπρόσωπο από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και τον ΓΓ του ΟΗΕ. Με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανέφερε, συνομίλησαν κατά την διάρκεια γεύματος.

Επαφές Ολγκούν

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν είχε συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον Adrian Dominik Hauri, Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελβετίας στον ΟΗΕ και τον Πρέσβη Jeffrey DeLaurentis, Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι η συνάντηση του κ. Ολγκούν με τον Ελβετό διπλωμάτη έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην Νέα Υόρκη, καθώς η χώρα αυτή είναι από τον περασμένο Ιανουάριο μη μόνιμο μέλος του ΣΑ των ΗΕ.

Και η συνάντηση με τον κ. DeLaurentis έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ όπου και αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις των περιφερειακών κρίσεων και για τις ευκαιρίες περιφερειακής συνεργασίας. Ο κ. Ολγκούν ανέφερε στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι ο λόγος που το Κυπριακό παραμένει άλυτο τόσα χρόνια είναι η αντίληψη της ε/κ πλευράς ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και γι’ αυτό δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τις αρμοδιότητες με την τ/κ πλευρά, όπως ισχυρίστηκε. Εξήγησε επίσης, προστίθεται, το όραμα της τ/κ πλευράς για την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση