ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: " Δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων καταπατούνται από το 1974"

Κάλεσε όλους, εντός και εκτός Κύπρου να στραφούν προς την Τουρκία για λύση

Γνωρίζουμε τα όρια μας και πού μπορεί να φτάσουμε στις συνομιλίες, διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας πως η εθνική μας αξιοπρέπεια και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού δεν επιτρέπουν μια λύση με εγγυήσεις και ξένους στρατούς, καλώντας όλους, εντός και εκτός Κύπρου να στραφούν προς την Τουρκία.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του μουσείου - κρησφύγετου του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στην κοινότητα Ομόδους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επίσης μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους να αντιληφθούν πως, όταν μιλάμε για επιστροφή εδαφών, δεν σημαίνει πως μας παραχωρούν αυτοί από τα δικά τους δικαιώματα, αλλά μιλάμε για δικαιώματα που από το 1974 καταπατούνται σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, απάντησε και προς όλους όσοι ασκούν κριτική για τη μη συμπερίληψη Συμπερασμάτων για την Τουρκία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας πως "εκείνο που αποφασίστηκε είναι μέτρα που θα ανακοινωθούν εν καιρώ".

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως "προσερχόμαστε κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με υψηλό το αίσθημα ευθύνης, της αποφασιστικότητας προκειμένου να δούμε να δημιουργούνται οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν πραγματικά να ζήσουμε ειρηνικά, να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να δημιουργείται προοπτική και μέλλον για μας και ιδιαίτερα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας".

Αυτό που έχουμε ως στόχο, συνέχισε, είναι τον πλήρη σεβασμό στις όποιες ανησυχίες των Τ/κ συμπατριωτών μας αλλά και τη διάσωση του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ υπογράμμισε πως "όπως εμείς λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες και εκείνοι πρέπει να λάβουν υπόψη πως δεν παραχωρούν από τα δικά τους δικαιώματα όταν μιλούμε για επιστροφή εδαφών, μιλούμε για επιστροφή ελληνοκυπριακών περιουσιών, μιλούμε για δικαιώματα που από το 1974 καταπατούνται".

" Όταν λέμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αρχές και αξίες της ΕΕ εννοούμε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί, και σε ένα βαθμό το είχαμε πετύχει, η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, περιουσία, άσκηση επαγγέλματος", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει αυτό που αναγνωρίζεται στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη, ότι έχει το δικαίωμα πραγματικά να ζει όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όταν επισκέπτονται την πατρίδα μας".

Η συμπεριφορά της Τουρκίας οφείλεται για το ναυάγιο

Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, είπε πως, "αυτό που επιδιώξαμε ήταν αυτό που και ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε αναγνωρίσει στις 4 Ιουλίου, ότι χωρίς τη λύση του θέματος Ασφάλειας και Εγγυήσεων δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού".

"Με αυτά κατοχυρωμένα επιδιώξαμε επιτέλους να ανατρέψουμε μια απαράδεκτη κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή για ένα ευρωπαϊκό κράτος, δηλαδή κάποια τρίτη χώρα να επιμένει να παραμένει εγγυητής, να παραμένει κηδεμόνας, να θέλει να έχει επεμβατικά δικαιώματα και να διατηρεί στρατιωτική βάση και μόνιμη, εσαεί, παρουσία τουρκικών στρατευμάτων", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε πως "ήταν κάτι που δεν το επέτρεπαν τα όρια είτε της εθνικής αξιοπρέπειας, είτε οπωσδήποτε του συμφέροντος και της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού".

Αυτός, υπέδειξε, ήταν και ο λόγος που κατέρρευσαν οι συνομιλίες, προσθέτοντας ότι "προσπαθήσαμε να δείξουμε κατανόηση στις έγνοιες χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δικές μας ανησυχίες, όμως εκείνο που δεν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε ήταν την αξίωση να μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ακόμη πως "γνωρίζουμε τα όρια και πού μπορεί να φτάσουμε, γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να παρουσιάσουμε λύση που να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή και δικαίως να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους".

Αυτό που επιβάλλεται, αυτό που υπαγορεύει η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και το οποίο θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν, εντός και εκτός της Κύπρου, υπογράμμισε, "είναι επιτέλους να στραφούν προς εκείνη τη χώρα (την Τουρκία) για τις συμπεριφορές της, είτε προς τους γείτονες της, είτε ακόμη προς τους Ευρωπαίους".

"Ακόμη προχθές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το περιεχόμενο είχε ακριβώς αυτές τις κάκιστες, απαράδεκτες συμπεριφορές της Τουρκίας", είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και τους 27 αρχηγούς κρατών της ΕΕ, τόνισε πως "αν δεν υπήρξαν Συμπεράσματα για την Τουρκία είναι γιατί δεν είναι η ώρα της αξιολόγησης της Τουρκίας".

" Εκείνο που αποφασίστηκε είναι μέτρα που θα ανακοινωθούν εν καιρώ και συνεπώς υπάρχει η αντίληψη για ποια χώρα μιλούμε, για αυτό και επιμένουμε ότι θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι αν δεν γίνει καλή προετοιμασία όσον αφορά μια νέα σύνοδο για την Κύπρο θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα όπως στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά"., συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως αυτό που μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι πως, αν είναι να ξεκινήσει ο διακοινοτικός διάλογος "άμεσα είμαστε έτοιμοι", όμως την ίδια ώρα διαμήνυσε πως "για μια νέα Σύνοδο όμως για την Κύπρο, που θα περιλαμβάνει τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων, αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, θα πρέπει όλοι όσοι έχουν επιρροή και μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία να το πράξουν".

Διαφορετικά, σημείωσε, "θα έχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή προχειρότητα και ιδιαίτερα σε μια μέρα να προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν για αυτά που η Τουρκία και προ και μετά το Κραν Μοντανά διακήρυττε, ότι είναι όνειρα θερινής νυκτός των Ελληνοκυπρίων η απαίτηση για κατάργηση των εγγυήσεων".

Στόχος η απαλλαγή από την κατοχή

Κάποιοι φρόντισαν να δώσουν άλλα μηνύματα, είπε ο ΠτΔ και ανέφερε ότι δεν θα ασχοληθεί με όσους δέχονται τα μηνύματα, ενώ το δικό του μήνυμα είναι ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και προοπτική σε αυτό τον τόπο, αν επιτέλους δεν απαλλαγούμε από την κατοχή, από όποια εγγυητικά δικαιώματα, από όποια επεμβατικά δικαιώματα επιδιώκουν να έχουν, αν δεν απαλλαγούμε από τον κατοχικό στρατό".

"Μόνο έτσι θα τιμήσουμε και την Ιστορία μας και τη μνήμη και τους αγώνες όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία", συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα εγκαίνια του μουσείου - κρησφύγετου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως είναι με αισθήματα συγκίνησης και ιδιαίτερης τιμής , "συναισθανόμενος το βαρύ χρέος που έχει εναποθέσει στους ώμους μας η εθνική παρακαταθήκη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-‘59, που προσήλθα σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω το νέο διαμορφωμένο χώρο του κρησφύγετου του Ομόδους".

"Εμπνευσμένοι από τα ιδανικά και τις αξίες του Έθνους μας, έχοντας σφυρηλατημένες τις ψυχές τους μέσα από τη σπουδή της ιστορίας του 1821 και ακολουθώντας το παράδειγμα του οικονόμου της Μονής του Τιμίου Σταυρού Δοσίθεου, οι κάτοικοι του Ομόδους συμμετείχαν μαζικά στο κάλεσμα της ΕΟΚΑ για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού", συμπλήρωσε.

Το κρησφύγετο, που κατασκευάστηκε στην οικία του Άριστου και της Μαρούλλας Θεοδώρου, κατόπιν της επί τόπου παρατήρησης του χώρου και των οδηγιών του ιδίου του Γρηγόρη Αυξεντίου, εντοπίστηκε μετά από προδοσία, στις 20 Ιανουαρίου 1957 και ανατινάχθηκε από τους Βρετανούς.

Η πρωτοβουλία της συντήρησης και της ανάδειξης του χώρου του κρησφύγετου, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποτελεί πραγματικά προσφορά τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους που με τον αγώνα ή τη θυσία τους άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία.

Αποτελεί πρόσθετα, είπε, υπόμνηση του δικού μας χρέους και του δικού μας καθήκοντος τόσο απέναντι στον αγώνα και τη θυσία τους όσο και απέναντι στην πατρίδα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση