ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με το blame game στις βαλίτσες του ο Ακιντζί

Για λύση δύο κρατών μιλά εκ νέου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θέση που αναμένεται να θέσει ενώπιον Γκουτιέρες

Πριν καν πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ, ο Τ/κ ηγέτης έριξε τις… βολές του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ως προς το τι ο ίδιος βλέπει ως επιλογές από εδώ και πέρα στο κυπριακό. «Η ε/κ πλευρά ευθύνεται για το αδιέξοδο. Για αυτό τον λόγο, η ε/κ πλευρά πρέπει να αναθεωρήσει την νοοτροπία της για την λύση» είπε μεταξύ άλλων ο Ακιντζί και τόνισε πως αν δεν βρεθεί λύση Ομοσπονδίας θα πρέπει να εξεταστεί εκείνη των δυο κρατών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναχωρεί για τις ΗΠΑ αύριο το πρωί, και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα δέκα λεπτά, είναι ενδεικτικό όμως ότι ακόμη και πριν συμβούν τα προαναφερόμενα, ήδη έχει φορτώσει στις βαλίτσες του το blame game.

Κάτι που είχε συμβεί, και ως τακτική, και κατά την προηγούμενη μετάβαση στη Νέα Υόρκη όπου εκεί, εφόσον είχε προγραμματιστεί τριμερής τότε, οι δηλώσεις Ακιντζί είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα κατά τη συνάντηση οι τόνοι μεταξύ τους να είναι υψηλοί.

Την ίδια ώρα, δεν αναμένεται τώρα να λάβει χώρα τριμερής συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτέρες, ωστόσο αυτό που θα περιμένει ο ΓΓ των ΗΕ είναι να δει αν υπάρχει πρόθεση τέτοια που να οδηγήσει στην ενεργοποίηση των καλών του υπηρεσιών, όπως έγραφε και χθες σχετική ανταπόκριση της «Κ» από τις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, διαφαίνεται ως αρκετά δύσκολο να σημειωθεί υπέρβαση εκ μέρους της τ/κ πλευράς ως προς την όποια συνέχεια του κυπριακού, όταν είχε ήδη καταγραφεί η άποψη εκ μέρους της Τουρκικής διπλωματίας ότι οι συνομιλίες με τη μορφή που είχαν ως τώρα, έχουν τελειώσει.

23 του μήνα Ακιντζί-Γκουτέρες

Το ερχόμενο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως γράφει ο τ/κ Τύπος επικαλούμενος ανακοίνωση της «προεδρίας».

Το τελευταίο τριήμερο ο Τ/κ ηγέτης είχε συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Αυστρίας, το Σάββατο και της Γερμανίας σήμερα. Η Χαβαντίς της Κυριακής γράφει ότι ο κ. Ακιντζί θα έχει και άλλες επαφές στην Νέα Υόρκη μέχρι την συνάντησή του με τον ΓΓ, αλλά δεν αναφέρει ποιες θα είναι αυτές.

Στο μεταξύ, και φέτος χωριστά βρίσκεται ήδη στην Νέα Υόρκη ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» ο κ. Ερτουγρούλογλου θα έχει επαφές στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για επαφές.

Καυγάς και στο εσωτερικό

Οι δηλώσεις Κοτζιά από τις ΗΠΑ, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να βρίσκεται ήδη εκεί βρέθηκαν στο επίκεντρο σήμερα. Η ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν συνάδουν με τα όσα δήλωσε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης σήμερα στο Σίγμα.

Εκεί ο τελευταίος δήλωσε πως το χαρτί που κατέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ένα ανεπίσημο έγγραφο που άπτονταν της εφαρμογής της λύσης, στη διαδικασία εφαρμογής της λύσης, στην επίβλεψη, την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης, ενώ ανέθετε σε διάφορα επίπεδα αναβαθμισμένο ρόλο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα αυτό.

Μάλιστα ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε από την πλευρά του πως το έγγραφο Γκουτέρες δεν ήταν επίσημο.

«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, που έχει την ευθύνη της εθνικής θέσης της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και όχι έγνοιες για τις δικές μας προεδρικές εκλογές, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και να αξιοποιήσουμε αυτό που πλέον έχουμε ως Κεκτημένο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά. Μπροστά σε αυτή την προσέγγιση που είναι απολύτως ταυτόσημη με εκείνη του Προέδρου Αναστασιάδη, εδώ στη Λευκωσία ακούγονται κάποιες παραφωνίες».

Με αυτό τον τρόπο τοποθετήθηκε ο ΔΗΣΥ ενώ το ΑΚΕΛ επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη επειδή με τους λανθασμένους του χειρισμούς στο Κρανς Μοντανά δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχαν διαμορφωθεί για επίτευξη αυτού του στόχου και επέτρεψε στην Τουρκία να φύγει από τη Διάσκεψη χωρίς να της φορτώνονται ευθύνες για τη στάση και συμπεριφορά της. Ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X