ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στην υγεία εξήγγειλε ο ΠτΔ

Σημείωσε ότι εντός του 2024 θα προχωρήσει η θέσπιση του Συνηγόρου του Πολίτη

ΚΥΠΕ

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι εντός του 2024 θα προχωρήσει η θέσπιση του Συνηγόρου του Πολίτη, του οποίου, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, ένα από τα καθήκοντα θα είναι να διασφαλίζει ότι οι 14 αρχές της Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ασθενή θα εφαρμόζονται στην Κύπρο. Εξάλλου, όπως ανέφερε εισαγωγικά, τα 14 αυτά δικαιώματα «θα πρέπει να αναγνωρίζονται και, το πιο σημαντικό, να είναι απόλυτα σεβαστά σε κάθε κράτος, όχι απλά μέσα από ωραία λόγια και ωραίες δηλώσεις, αλλά μέσα από πολιτικές».

Μιλώντας για τα νομοθετήματα, που αφορούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι νομοθετήματα, που θα προκαλέσουν και τις αντιδράσεις κάποιων. Πρόσθεσε ότι «αυτές οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις έχουν ως μοναδικό στόχο την προστασία του ΓεΣΥ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κοινωνική μεταρρύθμιση». Είπε, στη συνέχεια ότι κανείς δεν ανέμενε μια τέτοια σημαντική μεταρρύθμιση να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις προκλήσεις.

«Υπάρχει σημαντική δουλειά, που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, αλλά θεωρώ ότι από την υιοθέτηση της Χάρτας έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη χώρα μας και αυτά τα βήματα έχουν γίνει κατά κύριο λόγο λόγω της δουλειάς της ΟΣΑΚ», είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «η ΟΣΑΚ είναι η ισχυρότερη μη κυβερνητική οργάνωση».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση έχει κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις με την ΟΣΑΚ, επισημαίνοντας ότι η δράση της «συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση πολιτικών στον ευρύτερο τομέα της υγείας και σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια τόσο για μένα όσο και για το σύνολο της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς».

«Έχουμε χρέος ως Πολιτεία να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών και να πράττουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να υπερασπιστούμε τους ασθενείς και τα δικαιώματά τους», είπε ο Πρόεδρος.

Στόχος η στήριξη της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, είπε ο Υπ. Υγείας

Στόχος της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι η στήριξη της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, με την παράλληλη αναβάθμισή του, διορθώνοντας τα όποια προβλήματα, ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων του Ασθενή στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε στη σημασία της μεταρρύθμισης στην υγεία και επεσήμανε τη συμβολή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στην υλοποίησή της.

Μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΟΣΑΚ, ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένει τον Μάιο να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Πολίτη, το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο κ. Δαμιανός υπογράμμισε ότι τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών στην υγεία δεν πρέπει να τίθενται εν αμφιβόλω. Σημείωσε, εξάλλου, ότι πέντε χρόνια από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, καλύφθηκε μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

«Τα δικαιώματα αυτά στόχο έχουν να εγγυηθούν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους διάφορους εθνικούς φορείς», σημείωσε ο κ. Δαμιανός, προσθέτοντας ότι στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών αποσκοπεί και το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Πολίτη.

Από την πλευρά του ο της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή είναι «ημέρα υπενθύμισης προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και για σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων με στόχο την ενίσχυση, βελτίωση και πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών». Σημείωσε, δε, ότι για την εφαρμογή της Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών απαιτείται σύμπραξη πολλών φορέων

«Η ΟΣΑΚ αποτελεί μοχλό πίεσης, αναδεικνύοντας περιπτώσεις καταπάτησης δικαιωμάτων και απαιτώντας εφαρμογή μέτρων και δημοσιοποιώντας περιπτώσεις κατά τις οποίες το συμφέρον του ασθενή δεν λαμβάνεται υπόψη», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η ισότιμη πρόσβαση ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα και ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι μέσω του ΓεΣΥ τυγχάνει πλήρους σεβασμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του μνημονίου που έχει υπογράψει η ΟΣΑΚ με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, που ήταν, όπως είπε, το επισφράγισμα μίας σύμπλευσης επί σειρά ετών, στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών για τους ασθενείς σε Κύπρο και Ελλάδα.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν, επίσης, σημαντικός αριθμός από παραδείγματα παραπόνων και καταγγελιών για καταπάτηση δικαιωμάτων των ασθενών, τα οποία λαμβάνει η ΟΣΑΚ από ασθενείς, αλλά και από γιατρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση