ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φωτίου: Καθ' οδόν τα φάρμακα - Η στάση των κατοχικών αρχών θα καταγγελθεί

Γιατί επέστρεψε πίσω φορτηγό των ΗΕ

«Τα φάρμακα βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Ριζοκάρπασο», διαβεβαίωσε τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων, η υπεύθυνη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Φώτης Φωτίου διευκρίνισε επίσης ότι τα φάρμακα δόθηκαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τον Ερυθρό Σταυρό και όχι από τις κρατικές αποθήκες φαρμάκων απευθείας και είναι η ειρηνευτική δύναμη που τα μεταφέρει και όχι ο Ερυθρός Σταυρός. Τα φάρμακα δίδονται με βάση τη λίστα των αναγκών των εγκλωβισμένων και αφορούν όσα άτομα αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής, σημείωσε ο κ. Φωτίου, δίδοντας ως παράδειγμα ότι στη σημερινή αποστολή περιλαμβάνονται και φιάλες οξυγόνου γιατί κάποιοι το έχουν ανάγκη.

Στο μεταξύ από τα κατεχόμενα έγινε γνωστό ότι ένα από τα αυτοκίνητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το μικρό φορτηγό, οι πινακίδες κυκλοφορίας του οποίου δεν είχαν δοθεί εκ των προτέρων στις τ/κ «αρχές» ως μέρος της αυτοκινητοπομπής προς την Καρπασία, επέστρεψε πίσω στις ελεύθερες περιοχές.

Θα καταγγελθεί το ψευδοκράτος

Η Κυβέρνηση προτίθεται να καταγγείλει διεθνώς σε ΟΗΕ, ΕΕ, ΣτΕ και αλλού, την απαράδεκτη και άτεγκτη στάση του κατοχικού καθεστώτος σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Παράλληλα, καλεί τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τον ΟΗΕ όπως καταδικάσουν έντονα τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, ασκώντας παράλληλα την επιρροή τους για άμεσο τερματισμό τέτοιων απάνθρωπων πρακτικών, ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικής υφής ζητήματα, οι οποίες γίνονται εις βάρος των εγκλωβισμένων μας.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρει ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένη, όπως κάθε Τετάρτη εδώ και δεκαετίες, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους μας στα κατεχόμενα, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP).

Στην εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια, προσθέτει, περιλαμβάνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας, που βιώνουν σε καθημερινή βάση και με τον πιο έντονο τρόπο, τις συνέπειες της κατοχής του 36.2% της Κύπρου από την Τουρκία, εδώ και 43 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω βοήθεια προωθείται σε εβδομαδιαία βάση στους εγκλωβισμένους μας στην Καρπασία και κάθε δύο εβδομάδες στους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας στα κατεχόμενα Μαρωνίτικα χωριά.

"Δυστυχώς όμως, το Τμήμα Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών της UNFICYP δεν παρέλαβε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που προβλεπόταν να δοθεί στους εγκλωβισμένους μας, παρά μόνο τα φάρμακα. Η μη παραλαβή ολόκληρης της ανθρωπιστικής βοήθειας στηρίχθηκε στην εξαγγελία του κατοχικού καθεστώτος ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση, μέσω των οδοφραγμάτων, και παράδοση, από την UNFICYP, της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, εάν δεν καταβληθούν πρώτα «φόροι ή/και δασμοί» προς το κατοχικό καθεστώς" εξηγεί ο κ. Φωτίου.

Σημειώνει ότι "εξυπακούεται ότι ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε και η UNFICYP δεν δύνανται να καταβάλουν οτιδήποτε σε ένα κατοχικό καθεστώς, το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε νομική οντότητα, αφού η δημιουργία του ψευδοκράτους των κατεχομένων έχει χαρακτηριστεί παράνομη και νομικά άκυρη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα. Για αυτό άλλωστε δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος, πλην από τον καταπατητή της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, που είναι η Τουρκία".

"Η απαράδεκτη αυτή στάση του κατοχικού καθεστώτος έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων ενεργειών, όπως την απόρριψη αριθμού εκπαιδευτικών που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, αλλά και βιβλίων από τη διδακτέα ύλη των σχολείων (βιβλία ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και θρησκευτικών), που έχουν εμφανή στόχο να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εγκλωβισμένοι μας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι ηλικιωμένοι, μερικοί δε εξ αυτών δε δύνανται να εξέλθουν της κατοικίας τους με αποτέλεσμα η βοήθεια να παραδίδεται στα σπίτια τους, κάνει πιο επιτακτική για αυτούς την τακτική λήψη της ανθρωπιστικής βοήθειας που εδώ και πάρα πολλά χρόνια λαμβάνουν, διαμέσου της UNFICYP" τονίζει ο κ. Φωτίου.

Στη γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι οι ενέργειες αυτές του κατοχικού καθεστώτος γίνονται κατά παράβαση αριθμού ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ, όπου γίνονται σαφείς αναφορές για την υποχρέωση της Τουρκίας και καθεστώτος που δημιούργησε στα κατεχόμενα για παροχή κάθε δυνατής στήριξης για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων σε Καρπασία και κατεχόμενα Μαρωνίτικα χωριά, αλλά και της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης του 1975, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι στους εγκλωβισμένους «…θα δίδεται κάθε βοήθεια ώστε να έχουν μια κανονική ζωή, συμπεριλαμβανομένων διευκολύνσεων/υποδομών σε θέματα εκπαίδευσης και άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, αλλά και ιατρικής φροντίδας…» (“…will be given every help to lead a normal life, including facilities for education and for the practice of their religion, as well as medical care…”).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X