ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αποφασισμένος πάει στην Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος

Τι δήλωσε εκδήλωση της παροικίας στο Λονδίνο

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή, να δημιουργήσουμε συνθήκες συνέχισης του διαλόγου αλλά σε στέρεες βάσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση της παροικίας στο Λονδίνο.

Πραγματοποιώντας στάση στη βρετανική πρωτεύουσα καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πηγαίνει στη Νέα Υόρκη αποφασισμένος να μεταφέρει στο Γενικό Γραμματέα τη δέσμευση και βούλησή του να συνεχίσει να εργάζεται για λύση.

«Οι παράμετροι του Γενικού Γραμματέα είναι εκεί. Πρέπει οι ξένες δυνάμεις επιτέλους να κατευθύνουν τις προσπάθειες προς τη δύναμη εκείνη που παραβιάζει τον πρώτο κανόνα όπως διατυπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, ότι χωρίς τη λύση του θέματος ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε ότι παρά τις προσπάθειες για λύση υπό συγκεκριμένους όρους που έθεσε η κυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντανά, «η Τουρκία παρέμεινε, παρά την πλάνη που προς στιγμή δημιούργησε στον Γενικό Γραμματέα, απόλυτα αδιάλλακτη», ζητώντας μεταξύ άλλων μελλοντική αναθεώρηση και όχι τερματισμό των εγγυητικών δικαιωμάτων, καθώς και παραμονή 1800 στρατιωτών και στρατιωτική βάση.

Κάνοντας λόγο για διαχρονική αδιαλλαξία της Τουρκίας σημείωσε ότι «όσο συνεχίζεται η εμμονή της Τουρκίας να ελέγχει την Κύπρο, τόσο η εναντίωσή μας θα είναι πιο έντονη».

Σχολίασε ότι για μια νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει «επιτέλους» κάποιοι να έχουν εργαστεί για να προετοιμάσουν έναν διάλογο και όχι απλά ένα δείπνο. «Οι προθέσεις της Τουρκίας δεν είναι θέμα ενός δείπνου. Δεν μπορεί να αναμένεις ότι θα έχεις αποτελέσματα εν μία νυκτί. Είναι σαν να καλείς φίλους σε δείπνο και να μη μεριμνάς να μαγειρέψεις και να περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή να δεις τι θέλει ο ο καθένας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια Βαβυλωνία και να μένουν όλοι νηστικοί. Εκείνος που εκάλεσε στο δείπνο δεν προετοίμασε ώστε να μπορούν οι συνδαιτυμόνες να έχουν κοινό παρονομαστή», ανέφερε ενδεικτικά.

Σημείωσε επίσης ότι δε δέχεται από κανέναν τρίτο εκτός Κύπρου να αμφισβητεί την αποφασιστικότητά του για λύση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί με τους Τουρκοκύπριους αλλά εφόσον οι Κύπριοι γνωρίζουν ότι θα είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν για την τύχη τους. «Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα λειτουργικό και ομαλό κράτος, δίχως εγγυητές», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στην εισαγωγή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε και συνεχάρη την ομογένεια για τη στήριξη και την ενότητα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυπληθή παρουσία της νεολαίας στην εκδήλωση.

Στο δικό του εισαγωγικό χαιρετισμό ο Πρόεδρος της διοργανώτριας Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της παροικίας στη Βρετανία προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη «σημαντική βοήθεια στο εθνικό, διαφωτιστικό και πολιτιστικό έργο» που επιτελείται από την Ομοσπονδία.

Ο κ. Καραολής απέδωσε τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στην τουρκική αλαζονεία και αδιαλλαξία και συνέχισε αναφερομενος στο ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ομοσπονδίας: «Ως Βρετανοί πολίτες γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο και την πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων των ίσων αποστάσεων. Εμείς όμως ενωμένοι, αξιοποιούμε τις επαφές και τις σχέσεις μας, προβάλλουμε τα δίκαια του κυπριακού λαού και προασπίζουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τη βοήθεια του ακούραστου Ύπατου Αρμοστή και των φίλων μας βουλευτών, συνεχίζουμε να απαιτούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, να εργαστεί για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και να συμβάλει σε λύση βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου».

Στο δείπνο παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων η σύζυγος του Προέδρου Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς και ο πρώτος κυπριακής καταγωγής Βρετανός βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X