ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χαμάς: «Πλησιάζουμε σε συμφωνία για εκεχειρία»

Δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

«Πλησιάζουμε σε συμφωνία για εκεχειρία» δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (21/11) ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και η απάντηση της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης έχει ήδη δοθεί στους διαμεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων για ανακωχή έχουν πει ότι τυχόν συμφωνία περιλαμβάνει μια πενθήμερη ανακωχή που περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός στο έδαφος και περιορισμό των εναέριων ισραηλινών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα.

Ως αντάλλαγμα περίπου 50 με 100 όμηροι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ θα αφεθούν ελεύθεροι. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και Ισραηλινοί άμαχοι και όμηροι άλλων εθνικοτήτων αλλα όχι στρατιωτικοί. Στο ίδιο πλαίσιο περίπου 300 παλαιστίνιοι θα αφεθούν ελεύθεροι από ισραηλινές φυλακές στις οποίες κρατούνται - ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ ελ Ρεσίκ είπε στο Al Jazeera ότι οι συζητήσεις αφορούν εκεχειρία για «κάποιο αριθμό ημερών» και θα περιλαμβάνει συμφωνία για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με ανθρώπους που είναι κρατούμενοι στο Ισραήλ.

Μπάιντεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Δευτέρα πως πιστεύει ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι κοντά, στο περιθώριο μιας τελετής στον Λευκό Οίκο.

Κλείσιμο
Ένας δημοσιογράφος του έθεσε την εξής ερώτηση: «Είναι κοντά μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων;» και ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Πιστεύω».

Για πρώτη φορά ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του μεγάλου αριθμού παιδιών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

«Ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, όμως 40 παιδιά κρατούνται όμηροι από τρομοκράτες στη Γάζα», με αυτά τα λόγια ξεκινούν την ανάρτησή τους οι IDF.

«Παιδιά που είδαν τις οικογένειές τους να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια τους. Παιδιά που έχασαν την αθωότητά τους. Παιδιά που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από αιμοβόρους χασάπηδες. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να επιστρέψουν όλα στα σπίτια τους» προσθέτουν.

«Αυτός είναι ο λόγος που η Χαμάς έφερε ομήρους στο νοσοκομείο Σίφα μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Γιατί η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά ομήρους περισσότερους από 200 αμάχους 44 μέρες μετά;

Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να κάνει ο κόσμος», αναφέρει σε νέο βίντεο που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο IDF.

Λευκός Οίκος: Πιθανόν να απελευθερωθούν σύντομα πάνω από 12 όμηροι της Χαμάς

«Ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ» είχε επισημάνει ο Λευκός Οίκος για μια ενδεχόμενη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων του Ισραήλ και του Κατάρ που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φάινερ δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην απελευθέρωση σημαντικού αριθμού, συγκεκριμένα άνω των 12 ομήρων, και πιθανότατα θα περιλαμβάνει μια παρατεταμένη παύση των μαχών, που θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι που εδώ και καιρό θέτουν επί τάπητος οι δυνάμεις της Δύσης.

«Αυτό που μπορώ να πω σε αυτό το σημείο είναι ότι τα θέματα εκείνα που εκκρεμούν σε μια πολύ περίπλοκη, ευαίσθητη διαπραγμάτευση, έχουν περιοριστεί» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φάινερ στην εκπομπή Meet the Press του NBC.

«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά απ' ό,τι ήμασταν εδώ και αρκετό καιρό για την επίτευξη της συμφωνίας» πρόσθεσε.

Ωστόσο προειδοποίησε: «Ευαίσθητες διαπραγματεύσεις όπως αυτή, μπορούν να καταρρεύσουν την τελευταία στιγμή».

Ισραήλ: Θέμα ημερών μία συμφωνία

Το Ισραήλ ελπίζει ότι σημαντικός αριθμός ομήρων πιθανόν να απελευθερωθεί από την Χαμάς «τις επόμενες ημέρες» είχε δηλώσει ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μάικλ Χέρτσογκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή This Week του δικτύου ABC.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες», είχε πει.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε στις 15 Νοεμβρίου ότι οι μεσολαβητές του Κατάρ επιδιώκουν συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς για την ανταλλαγή 50 ομήρων με τριήμερη κατάπαυση του πυρός επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.

Από βορρά προς νότο οι βομβαρδισμοί της Γάζας

Αρκετές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε μέσα στη νύχτα το Ισραήλ, βομβαρδίζοντας διαφορετικές τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Κυριολεκτικά ολόκληρο το βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας βρίσκεται υπό σφοδρούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε τα ξημερώματα το Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό λαμβάνουν επίσης χώρα ακριβώς στο κέντρο της Γάζας στον άξονα όπου ο IDF έσπρωξε τα τεθωρακισμένα οχήματά του.

Στο Χαν Γιουνίς τόσο στην ανατολική του πλευρά όσο και στη δυτική, υπήρξε επίσης σημαντικός στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Άνθρωποι από την ανατολική πλευρά που τους είπαν να μετακινηθούν στη δυτική πλευρά βρέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Κυρίως χτυπήθηκαν κατοικίες και ένα διαμέρισμα το οποίο έγινε επίσης στόχος σε έναν από τους πύργους κατοικιών.

«Πραγματοποιήσαμε μια επιθετική κίνηση που συνάντησε την καρδιά της πόλης της Γάζας, μέσω της περικύκλωσης. Μας οδήγησε στο να φτάσουμε στην καρδιά της πόλης γρήγορα, πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε η Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι στην καθημερινή του ενημέρωση.

«Τα στρατεύματα συνεχίζουν να προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, αυτό απαιτεί χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος (λειτουργεί) σταδιακά».

Ο ισραηλινός στρατός αναζητά μαχητές της Χαμάς στο Ζεϊτούν και στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα και «αυτή τη στιγμή περικυκλώνει τη Τζαμπαλίγια και αρχίζει να διαλύει το τάγμα της Χαμάς και εκεί», είπε ο Χαγκάρι.

Ο εκπρόσωπος των IDF πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν μάχες πρόσωπο με πρόσωπο ενάντια στο τάγμα Zaytun — ένα από τα κεντρικά τάγματα της Χαμάς που δρουν στο Ζεϊτούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το ινδονησιακό νοσοκομείο της Γάζας

Σχεδόν 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν χθες Δευτέρα από το ινδονησιακό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα, δήλωσε ο Άσραφ αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και φοβόμαστε πως θα συμβεί ό,τι έγινε στο Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο εκκενώθηκε πρόσφατα και πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ο Δρ. Κίντρα.

Το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 200 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο – ονομαστικής χωρητικότητας 140 κλινών – που βρίσκεται στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια. Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), κάτι που είχε τεθεί ως προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βομβαρδιστεί κανένα ασθενοφόρο, όπως προ ημερών. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το πλήγμα, διαβεβαιώνοντας ότι το συγκεκριμένο ασθενοφόρο «χρησιμοποιείτο» από τη Χαμάς.

«Παραμένουν 400 ασθενείς στο νοσοκομείο και συνεργαζόμαστε με τη ΔΕΕΣ προκειμένου να διακομιστούν στο νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις (νότια)», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, «περίπου 2.000 εκτοπισμένοι» βρίσκονται στο νοσοκομειακό συγκρότημα και γύρω από αυτό, συμπλήρωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε χθες την «επίθεση» στο νοσοκομείο, επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς για «12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες».

Στο ινδονησιακό νοσοκομείο «είδαμε καταπρόσωπο τον θάνατο, οι βολές πυροβολικού και οι ριπές πολυβόλων ήταν αδιάκοπες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των τραυματιών, ο 32χρονος Μοχάμεντ Άκελ, κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις. Αφηγήθηκε ότι στον δρόμο που οδηγεί προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είδε «πολλά πτώματα».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες συνοικίες της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως στον τομέα της Τζαμπαλίγια.

Ο Μουνίρ αλ Μπουρς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται στο ινδονησιακό νοσοκομείο, τόνισε πως η επίθεση εναντίον της δομής υγείας σημαίνει τη «διακοπή όλων των ιατρικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας». «Ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει αρκετά τμήματα, κυρίως νοσηλευτήρια και χειρουργεία, ενώ άλλα απειλούνται από πυρά ελεύθερων σκοπευτών», δήλωσε.

28 πρόωρα μωρά μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι 28 από τα 33 πρόωρα μωρά που βρίσκονταν στο νοσοκομείο Al-Shifa μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο . Ο ανώτερος αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Ρομπ Χόλντεν, δήλωσε ότι δύο από τα 33 νεογνά πέθαναν το Σαββατοκύριακο και άλλα τρία μωρά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το IDF σε συνεργασία με την COGAT, βοήθησε στη διευκόλυνση της ασφαλούς εκκένωσης των νεογέννητων μωρών από το νοσοκομείο Shifa για να λάβουν ιατρική περίθαλψη στην Αίγυπτο. Ομάδες IDF στο έδαφος βοήθησαν τις ομάδες του ΟΗΕ στην εκκένωση χρησιμοποιώντας θερμοκοιτίδες που παρείχε το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι που ζουν σε σκηνές και άλλα αυτοσχέδια καταφύγια προετοιμάζονται για έναν κρύο και υγρό χειμώνα, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η βροχή μπορεί επίσης να εξαπλώσει περαιτέρω τις ασθένειες.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι - περισσότερο από το 70 τοις εκατό του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας - εκτιμάται ότι έχουν αναγκαστεί τώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΟΗΕ.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση