ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ισραήλ «ξεδοντιάζει» τη Χαμάς χτυπώντας ηγετικά στελέχη της

Οι ισραηλινές δυνάμεις τεστάρουν τις άμυνες της Χαμάς στη Γάζα

Όσο η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί συγκλονισμένη και με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, Ισραήλ, Χαμάς και Χεζμπολάχ προετοιμάζονται για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Η μία πλευρά «ζυγίζει» την άλλη, με τις ανταλλαγές πυρών και τις επιθέσεις από στεριά και αέρα να είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι απεσταλμένοι του protothema.gr κατέγραψαν χθες μία συγκλονιστική στιγμή από επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες, ενώ πολιτικοί και στρατιωτικοί στο Ισραήλ ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η χερσαία εισβολή θα γίνει. Με το «πότε» και το «πώς» να παραμένουν ζητούμενα, καθώς αποτελούν τμήμα της επιχείρησης και θα επηρεάσουν αποφασιστικά την αποτελεσματικότητά της.

Στο διπλωματικό πεδίο: η ΕΕ παρεμβαίνει κατευναστικά, ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν μηνύματα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης, Ρωσία και Κατάρ συνεργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων και… ο Ερντογάν λαϊκίζει.

«Ή εμείς ή αυτοί, έρχονται επιπλέον στάδια του πολέμου κατά της Χαμάς» λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ υποσχέθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα κερδίσουν τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι θα καταβάλουν την «ύψιστη προσπάθεια» για την επιστροφή των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατά η οργάνωση. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μια χερσαία επιχείρηση «είναι κοντά». «Βρισκόμαστε σε καθοριστικές στιγμές. Αυτός είναι ένας πόλεμος για το σπίτι μας και θα τον κερδίσουμε. Ή εμείς ή αυτοί» ξεκαθάρισε σε μήνυμά του προς τον Ισραηλινό λαό.

Παράλληλα είπε ότι η προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα. «Θα έρθουν και επιπλέον στάδια στον πόλεμο, τους δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και θα τις πραγματοποιήσουμε. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω ότι το κράτος του Ισραήλ θα είναι νικηφόρο έναντι αυτού του σκληρού και μοχθηρού εχθρού, έναντι αυτής της επιτομής του κακού». Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι η χερσαία επιχείρηση «είναι κοντά» και «θα ξεκινήσει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Οι δυνάμεις είναι έτοιμες».

«Θα εκκαθαρίσουμε την περιοχή από τρομοκράτες»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που ο στρατός έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες, θα συνεχιστούν. «Οι στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα, όπως και χθες το βράδυ, τις χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Ο σκοπός είναι να εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες, να προετοιμάσουν την περιοχή, να καθαρίσουν τα εκρηκτικά και να εκκαθαρίσουν τις θέσεις, ώστε να είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματα» υπογράμμισε ο ίδιος. «Οι επιδρομές θα συνεχιστούν και απόψε και ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Πρόβα χερσαίας εισβολής η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού με τα άρματα μάχης στη Γάζα

Η επιχείρηση που διεξήγαγαν το βράδυ της Τετάρτης οι Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ήταν ουσιαστικά μια «πρόβα» χερσαίας εισβολής, όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Άλιστερ Μπάνκαλ. Υπενθυμίζεται ότι, στην ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Ισραηλινός στρατός στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύχτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης». Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά σε μια σειρά κατεστραμμένων σπιτιών.

Πώς εκτιμούν οι Παλαιστίνιοι ότι θα διεισδύσει το Ισραήλ στα τούνελ της Χαμάς – «Θα χρησιμοποιήσουν χημικά»

Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα «πλημμυρίσει» τις σήραγγες της Χαμάς με νευροπαραλυτικό αέριο και χημικά όπλα υπό την επιτήρηση Αμερικανών κομάντο της «Δύναμης Δέλτα», στο πλαίσιο μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στη βρετανική ιστοσελίδα «Middle East Eye» Άραβας υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Μεγάλες ποσότητες νευροπαραλυτικού αερίου θα διοχετευθούν στις σήραγγες της Χαμάς, ικανές να παραλύσουν τις σωματικές κινήσεις για χρονικό διάστημα μεταξύ 6 και 12 ωρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα διεισδύσουν στις σήραγγες, οι όμηροι θα διασωθούν και χιλιάδες στρατιώτες της Αλ Κασάμ θα σκοτωθούν», ανέφερε η πηγή.

Εκστρατεία παραπλάνησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, η καθυστέρηση του Ισραήλ στην χερσαία εισβολή με στόχο την εξόντωση των τρομοκρατών της Χαμάς είναι παραπλάνηση που αποσκοπεί στον αιφνιδιασμό του εχθρού σε μια πολύπλευρη επίθεση που θα περιλαμβάνει Ισραηλινούς καταδρομείς που αποβιβάζονται στη βόρεια Γάζα και κατά μήκος της ακτής.
Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες της επίθεσης έχουν ήδη συμφωνηθεί, αναφέρει η πηγή.

Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκότωσαν χθες Πέμπτη τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, είναι ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερομένων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF, ο Μπαρούντ σκοτώθηκε κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και πληθώρας άλλων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών», επισημαίνεται.

Ανακοινώθηκε επίσης πως σε επιδρομή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τρεις διοικητές της Χαμάς: ο Ριφάτ Αμπάς, ο Ιμπραχίμ Τζάντμπα και ο Τάρεκ Μαάρουφ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για να εξολοθρευτούν «ηγέτες και στελέχη της Χαμάς που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Στους 224 οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Εκατοντάδες κάτοικοι του κιμπούτς Kfar Gaza και οι οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή Κίρια, στο κέντρο του Τελ Αβίβ, απαιτώντας την επιστροφή των συγγενών τους που απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας και κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωνε πως οι απαχθέντες στη Γάζα είναι 224, με τις οικογένειές τους να έχουν ενημερωθεί σχετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός αυτός ενημερώνεται και αλλάζει ανάλογα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που συλλέγονται, μεταξύ άλλων, σε επιδρομές που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την ίδια πηγή ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα έχει φθάσει τους 309.

Περίπου 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς λέει εκπρόσωπος της Χαμάς

Οι όμηροι που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα είναι «περίπου 50», δήλωσε χθες ο Άμπου Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ. Ο Ομπέιντα έκανε αυτήν την ανακοίνωση στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς.

Επιχείρηση του στρατού και της Σιν Μπετ στη Δυτική Όχθη - Συνελήφθησαν 46 ενεργά μέλη της Χαμάς

Εκτεταμένες επιχειρήσεις σε όλη τη Δυτική Όχθη πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης ο ισραηλινός στρατός (IDF) και η Σιν Μπετ, σε συντονισμό με τη συνοριακή αστυνομία, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 60 ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με τη Χαμάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF. Μεταξύ των συλληφθέντων, περιλαμβάνονται 46 ενεργά μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης, ενώ η ίδια ενημέρωση αναφέρει πως από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί περίπου 1.000 καταζητούμενα άτομα, με τα 660 να σχετίζονται με τη Χαμάς. Παράλληλα, κατασχέθηκαν δύο όπλα M-16, ενώ προκλήθηκαν και αναταραχές σε κέντρο κράτησης στην πόλη Τουμπάς, με Παλαιστίνιους να πετουν πέτρες προς τους αστυνομικούς κι εκείνοι να απαντούν με πυροβολισμούς.

ΟΗΕ: Μόλις 62 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Γάζα το τελευταίο τετραήμερο

Μόλις 62 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας εισήλθαν το τελευταίο τετραήμερο από τη Ράφα, όταν πριν από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ο μέσος όρος ήταν 500 φορτηγά ημερησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Τα τελευταία φορτία τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών που έφθασαν από την Αίγυπτο έχουν ήδη διανεμηθεί σε νοσοκομεία και εκτοπισμένους στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος πολιορκείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περίπου 1,4 εκατ. από τους περίπου 2 εκατ. Παλαιστινίους που βρίσκονται στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι και 629.000 φιλοξενούνται σε καταφύγια της UNRWA. Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανά καταφύγιο είναι σχεδόν τριπλάσιος του προβλεπόμενου.

Δεν θα ανταλλάξουμε ομήρους για καύσιμα, λέει το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται η εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα για μια πιθανή σύνδεση με τους ομήρους. Η αναφορά του Χαγκάρι έρχεται την ώρα που δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς. «Η οδηγία των πολιτικών είναι ότι δεν εισέρχονται καύσιμα, αν υπάρξει αλλαγή θα ενημερώσουμε τη κοινή γνώμη», είπε ο Χαγκάρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Λίστα 212 σελίδων με τα ονόματα 7.028 θυμάτων έδωσαν στη δημοσιότητα οι Παλαιστίνιοι

Εν τω μεταξύ λίστα με τα στοιχεία ταυτότητας των 7.028 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν αμφισβητήσει δημοσίως τους απολογισμούς που δίνουν στη δημοσιότητα οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο διπλωματικό πεδίο:

Αγωνία για την τύχη των ομήρων - Στις συνομιλίες Ρωσίας και Κατάρ με τη Χαμάς στραμμένα τα βλέμματα

Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας ώστε να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και να απελευθερωθούν οι πάνω από 200 όμηροι που κρατούνται από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση. Τις τελευταίες ώρες, χώρες όπως η Ρωσία και το Κατάρ διαδραματίζουν - μέσα από συνομιλίες με εκπροσώπους της παλαιστινιακή οργάνωσης - ρόλο διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε στα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Χαμάς επικεντρώθηκε στους ομήρους που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς και στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα επέμεινε μιλώντας στη Χαμάς για την «άμεση απελευθέρωση των ξένων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας» και εξέτασε «τα θέματα που σχετίζονται με την απομάκρυνση των Ρώσων και άλλων ξένων πολιτών από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα».

Κατάρ: Είμαστε αισιόδοξοι για την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς σύντομα

Εν μέσω του συγκρουσιακού κλίματος ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση και το Ισραήλ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κατάρ μεταδίδουν ότι όλοι οι άμαχοι που κρατούνται στη Γάζα μπορούν να απελευθερωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News, ο Dr Mohammed al Khulaifi, υφυπουργός Εξωτερικών, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο. μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν: Προειδοποιεί το Ιράν να μην βάλει στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας να μην μπουν στο στόχαστρο οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία. «Του μεταφέρθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Πεντάγωνο εντείνει την παρακολούθηση της περιοχής και αναπτύσσει εκεί πρόσθετες δυνάμεις. Μόνο την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 12 φορές στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε ότι προειδοποίησε τον αγιατολάχ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν συνεχιστεί η στοχοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά δεν διευκρίνισε πώς μεταφέρθηκε αυτό το μήνυμα στην Τεχεράνη.

Πιέσεις των ΗΠΑ στο Κατάρ να επανεξετάσει τη σχέση του με τη Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ συμφώνησαν να εξετάσουν εκ νέου τη σχέση του Κατάρ με τη Χαμάς, από τη στιγμή που η μοναρχία του Κόλπου ολοκληρώσει το ρόλο της στην απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς. Δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται τέσσερις διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων, υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν η επανεξέταση θα περιλαμβάνει την πιθανή απέλαση των ηγετών της Χαμάς που ζουν στο Κατάρ ή άλλα παρόμοια μέτρα.

Η συμφωνία, αναφέρουν οι Times of Israel, φέρεται να επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Θεωρείται μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εξισορροπήσει τον στόχο της απελευθέρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ασφυξίας της Χαμάς.

Σύνοδος Κορυφής: Ομοφωνία των «27» στις Βρυξέλλες για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Γάζα

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, έπειτα από περίπου πέντε ώρες συζητήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή. «Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.

Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους. Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια (προκειμένου αυτή) να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο».

Ερντογάν κατά ΗΠΑ και Δύσης για τη Γάζα: Πόσα παιδιά πρέπει να σκοτωθούν για να ζητήσετε κατάπαυση πυρός;

Νέες επιθέσεις κατά της Δύσης και του Ισραήλ, για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ξανά λόγο για «κτηνωδία», είπε πως όσοι σιωπούν, το κάνουν γιατί χρωστούν στο Ισραήλ και καταφέρθηκε εναντίον της Κομισιόν που δεν ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Καμία ενέργεια, όσο συγκλονιστική κι αν είναι, δεν δικαιολογεί τέτοια κτηνωδία» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε «πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να πεθάνουν;»

«Όλες οι δυτικές χώρες παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ. Αυτοί που κρίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αγνοούν το δικαίωμα της Γάζας στη ζωή εδώ και 19 ημέρες. Τι απέγινε η παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Δεν κοιτάτε τι είναι γραμμένο εκεί; Την επικαλούνται μόνο όταν τους βολεύει. Δεν μιλούν, επειδή το αίμα που ρέει είναι μουσουλμανικό αίμα. Στέλνοντας αεροπλανοφόρο αντί για πλοίο βοήθειας, οι ΗΠΑ έδειξαν ποια λόμπι εξυπηρετούν. Αυτό ονομάζεται υποκρισία. Πόσοι ακόμη τόνοι βομβών πρέπει να πέσουν στη Γάζα για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός;» προσέθεσε.

Ιράν: Οι ΗΠΑ «δεν θα γλιτώσουν» αν συνεχιστούν τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι αν δεν σταματήσουν τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα, οι ΗΠΑ «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά». Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε: «Λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι διαχειρίζονται τώρα τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν καλωσορίζουμε μια επέκταση του πολέμου στην περιοχή. Αλλά αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά».

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση