ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Τέσταρε τις αντιδράσεις της Χαμάς»

Γιατί το Ισραήλ έκανε τη νυχτερινή επιδρομή στη Γάζα

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχείρησαν στο εσωτερικό του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας χθες, Τετάρτη, και επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους της Χαμάς προτού αποσυρθούν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, με τον ραδιοφωνικό σταθμό των ενόπλων δυνάμεων να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διείσδυση στον θύλακα μέχρι στιγμής.

Στο βίντεο από τη νυχτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.

 

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύκτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης», μια πιθανή αναφορά στην ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

«Οι στρατιώτες έχουν πλέον εξέλθει από την περιοχή και έχουν επιστρέψει στο ισραηλινό έδαφος», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Γιατί το Ισραήλ έκανε τη νυχτερινή επιδρομή στη Γάζα

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Σον Μπελ, όπως μεταδίδει το skynews το Ισραήλ ήθελε με αυτήν του την κίνηση χθες να τεστάρει τη Χαμάς. Δεν ήταν αυτός όμως ο μόνος λόγος.

 

Η Χαμάς δεν θα γνώριζε αν η χθεσινοβραδινή εισβολή ήταν η έναρξη της χερσαίας επίθεσης ή μια επιδρομή όπως τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν, ανέφερε αρχικά ο στρατιωτικός αναλυτής εξηγώντας το πλαίσιο της κίνησης αυτής του Ισραήλ.

Και έτσι το Ισραήλ χρησιμοποίησε την επιδρομή για να δοκιμάσει τις αντιδράσεις της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής τα συστήματα επικοινωνίας της Χαμάς είναι λογικό να είχαν πάρει «φωτιά», παρέχοντας στο Ισραήλ την ευκαιρία να τα αναχαιτίσει.

Η εισβολή επέτρεψε επίσης στο Ισραήλ να διαπεράσει με μπουλντόζα τις αντιαρματικές άμυνες, να εντοπίσει ναρκοπέδια και να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ποιες θέσεις καταλάμβαναν οι μαχητές της Χαμάς, εξήγησε ο Μπελ.

Ενας επιπλέον λόγος κατά τον συγκεκριμένο στρατιωτικό αναλυτή είναι ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου θέλει επίσης «να φαίνεται ότι κάνει κάτι» και δεν θέλει η Χαμάς να καθοδηγεί την ατζέντα ή το χρονοδιάγραμμα των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ο Μπέλ πάντως ανέφερε ότι η επίτευξη των στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ, σε κάθε περίπτωση, θα είναι περίπλοκη.

«Ο στόχος προφανώς είναι να καταστραφεί η Χαμάς, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορείς να το κάνεις αυτό στρατιωτικά. Η Χαμάς είναι περισσότερο μια ιδέα παρά ένας πραγματικός στρατός», εξήγησε.

Είπε ότι θα ήταν δύσκολο να δει κανείς πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να μπει στην ίδια την πόλη της Γάζας, αλλά μπορεί να φτιάξει ένα «δαχτυλίδι από ατσάλι» γύρω της και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει ειδικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσει εισβολές για την ανάκτηση ομήρων.

Πηγή: iefimerida 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση