ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συγκλονιστικές εικόνες από την εκκένωση της Γάζας (vids-pics)

Φεύγουν όπως μπορούν

Ξεκίνησε η εκκένωση της Γάζας κατόπιν εντολής που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός σε πάνω από 1 εκατ. άμαχους κατοίκους στο βόρειο τμήμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή, την ώρα που δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο». «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στοιβάζοντας τα πράγματά τους και παίρνοντας όσα μπορούν ενώ φεύγουν με όποιον τρόπο είναι δυνατό. Όπως φαίνεται στις εικόνες που ακολουθούν, είναι φορτωμένοι με σακούλες, στρώματα, μαξιλάρια. Κάποιοι με αυτοκίνητα, άλλοι με τα πόδια, μερικοί σε κάρα, ορισμένοι με γαϊδούρια φεύγουν από το βόρειο τμήμα για το νότιο όπου δεν έχουν νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκκένωση της Γάζας:

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια - «Απομακρυνθείτε αμέσως προς τον νότο»

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP.

Δείτε βίντεο με τα φυλλάδια:

Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς τους ζητεί να παραμείνουν στα σπίτια τους

Νωρίτερα, σήμερα τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες.

Οποιαδήποτε εισβολή θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στην σύγκρουση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο εξαπέλυσε το Σάββατο την αιματηρότερη επίθεση στη χώρα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.

Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.

Ο αναλυτής της Γάζας Ταλάλ Οκάλ χαρακτήρισε την ισραηλινή εντολή για την απομάκρυνσή τους προς τα νότια «απόπειρα να σπρώξουν τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας στην Νάκμπα».

«Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ το επαναλαμβάνει αυτό μπροστά στα μάτια του κόσμου και σε ζωντανή μετάδοση από τις κάμερες», δήλωσε ο Οκάλ στο Reuters.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί αρχές.

Την ώρα που μια χερσαία εισβολή δείχνει να επίκειται και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ψυχολογικό πόλεμο.

«Πολίτες της Πόλης της Γάζας, απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας», πρόσθετε.

Ο πολύ γνωστός ιερωμένος της Χαμάς στη Γάζα Ουάιλ αλ Ζαρντ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ανακοίνωσε η Χαμάς. Ο γιος του είχε σκοτωθεί πριν από λίγες εβδομάδες στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος του φράκτη στα σύνορα.

Αντιδράσεις για την εντολή εκκένωσης «εντός 24 ωρών»

«Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης», δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τα 13 δημόσια νοσοκομεία της Γάζας, ένας άνδρας έφτασε για να ρωτήσει για δεκάδες συγγενείς και φίλους που διακομίσθηκαν εκεί από την περιοχή πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Μπιτς.

«Εγώ επέζησα, δεν ξέρω γιατί επέζησα. Για να πω στον εχθρό, την Αμερική, την Ευρώπη και τον κόσμο ότι αυτός ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ηττηθεί», φώναξε ο άνδρας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

«Πιστεύουν ότι θα υπάρξει κι άλλος εκτοπισμός, ή ότι μπορεί να πάμε στην Αίγυπτο. Ανοησίες», πρόσθεσε προτού φύγει για το νεκροτομείο για να προσπαθήσει να αναγνωρίσει νεκρούς συγγενείς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Εγιάντ Αλ-Μπόζομ κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας.

«Λέμε στον κόσμο της βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στα μέρη σας. Κάνοντας σφαγές κατά των αμάχων, η δύναμη κατοχής θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας», σημείωσε.

«Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα γίνει. Θα πεθάνουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε», πρόσθεσε ο Μπόζομ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας.

Πηγή: protothema.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση