ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χάος και πανικός με την εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας

«Κόντρα» Ισραήλ και ΟΗΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελεσίγραφο εκκένωσης που απέστειλε το Ισραήλ στη βόρεια Γάζα.

Το μήνυμα του Ισραήλ παρέλαβε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες ο ΟΗΕ, ενώ σε ενημέρωσή του σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε γνωστό το περιθώριο των 24 ωρών που δόθηκε στους κατοίκους της Γάζας προκειμένου να εκκενώσουν προς τα νότια τμήματα του θύλακα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εντολή εκκένωσης του Ισραήλ αφορά σε περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους - περίπου τον μισό πληθυσμό ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ με την παραλαβή του τελεσιγράφου αντέδρασε λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνει εκκένωση, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Κόντρα Ισραήλ - ΟΗΕ για την εντολή εκκένωσης

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς Οργανισμού.

Ακολούθησε και αντίδραση του ΠΟΥ, λέγοντας ότι η εντολή απομάκρυνσης ευάλωτων ασθενών από νοσοκομεία στον θύλακα «ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη τους».

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Γάζα ενημέρωσαν τον Οργανισμό ότι είναι αδύνατη η απομάκρυνση βαριά ασθενών από τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας. «Υπάρχουν βαριά άρρωστοι άνθρωποι που οι μόνες πιθανότητές τους να επιβιώσουν είναι με μηχανική υποστήριξη, όπως αναπνευστήρες», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς. «Ως εκ τούτου, η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων συνιστά θανατική ποινή. Το να ζητάμε από τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας να το κάνουν είναι πέρα ​​για πέρα ​​σκληρό», ξεκαθάρισε.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τόνισε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται σε «οριακό σημείο» και απηύθυνε απευθείας έκκληση στο Ισραήλ να αλλάξει γνώμη.

Σε μήνυμα που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Χωρίς άμεση μεταφορά βοήθειας, οι βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα καταρρεύσουν. Επισκέφθηκα τη Γάζα το 2018. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν ήδη δύσκολη. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι μια μαζική εκκένωση στον νότο του θύλακα θα ήταν καταστροφική - για ασθενείς, εργαζομένους στον τομέα της Υγείας και άλλους πολίτες που έμειναν πίσω ή πιάστηκαν σε ένα επικίνδυνο και ίσως θανατηφόρο μαζικό κίνημα. Κάνουμε έκκληση για αναίρεση της απόφασης».

Έκκληση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου να σταματήσει η «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει ώστε «να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», λέγοντας ότι «δεν έχουμε τα μέσα να απομακρύνουμε τους ασθενείς και τους τραυματίες από τα νοσοκομεία μας ή τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους. Δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Sky News: Θα πρέπει να περπατούν τέσσερις ώρες οι Παλαιστίνιοι για να εκκενώσουν τη Γάζα

Η απομάκρυνση περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπων από τα βόρεια της Γάζας προς τα νότια είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο Sky News.

«Η απόσταση από το μεθοριακό πέρασμα Ερέζ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας μέχρι τη γέφυρα πάνω από το Ουάντι Γάζα είναι περίπου 17 χιλιόμετρα. Για να τη διανύσει ο μέσος άνθρωπος, θα χρειαστεί να περπατήσει περίπου τέσσερις ώρες χωρίς διαλείμματα και με την προϋπόθεση ότι ο δρόμος είναι καλά συντηρημένος.

Αλλά η εκκένωση της βόρειας Γάζας περιλαμβάνει τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στους ήδη κατάμεστους, πυκνοκατοικημένους δρόμους της πόλης της Γάζας. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης 11 νοσοκομεία, τρία συγκροτήματα που διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη και δύο καταυλισμούς προσφύγων. Όλα αυτά θα πρέπει να εκκενωθούν εντός 24 ωρών. Και υπάρχει η πρόσθετη υλικοτεχνική πρόκληση της πορείας επάνω σε δρόμους γεμάτους ερείπια και καμένα αυτοκίνητα μετά από ημέρες αεροπορικών επιδρομών-αντιποίνων από τις ισραηλινές δυνάμεις».

Η εκκένωση της Γάζας «θα χρειαστεί χρόνο», παραδέχεται ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα «θα χρειαστεί χρόνο», ύστερα από ανακοίνωση νωρίτερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι ο στρατός έδωσε προθεσμία 24 ωρών.

«Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες. Καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον 258 είναι οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 169 νεκροί στρατιώτες.

«Αγνοήστε τη διαταγή» λέει η Χαμάς

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, από τη μεριά του, κάλεσε σήμερα τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές. Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει τη συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν με αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Πηγή: iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση