ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Στην κατάψυξη» η Νορβηγία - Σκάβουν για να μπουν στα σπίτια τους

Στους -31,1 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην περιφέρεια του Όσλο ενώ στο κέντρο της πόλης τα θερμόμετρα έδειξαν -21,5 βαθμούς Κελσίου

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολικές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 25 ετών, τους -44,3 βαθμούς Κελσίου να καταγράφεται χθες στο Ενοντέκιο, στο φινλανδικό τμήμα της Λαπωνίας.

Στη νότια Νορβηγία, η έντονη χιονόπτωση έχει δυσκολέψει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στο Γκρίμσταντ, 275 χιλιόμετρα νότια του Όσλο, τα σχολεία έκλεισαν την Πέμπτη και ο δήμος εργάζεται για να καθαρίσει το χιόνι μακριά από οίκους ευγηρίας.

«Δεν είναι δυνατό να δεις την πόρτα. Αυτό είναι απολύτως τρελό», είπε η Έλεν Μπρούνμποργκ, διευθύντρια στο γυμνάσιο του Γκρίμσταντ, στον τηλεοπτικό σταθμό NRK , όταν φτυάριζε το χιόνι αναζητώντας την είσοδο του προσωπικού στο σχολείο της. «Υπάρχει τουλάχιστον 1 μέτρο χιόνι», είπε.

Οι αρχές ζήτησαν από τους αυτοκινητιστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κυκλοφορία για τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι καθαρίζουν σωρούς χιονιού.

Για πρώτη φορά σήμερα η θερμοκρασία στην περιφέρεια του Όσλο έπεσε κάτω από τους -30 βαθμούς Κελσίου, με -31,1 βαθμούς να καταγράφονται στο Μπγέρνχολτ, βόρεια της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στη διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής προς Σάββατο σε μετεωρολογικό σταθμό της κοινότητας αυτής. Η υψηλότερη θερμοκρασία εκεί τις τελευταίες 24 ώρες ήταν -21,9 βαθμοί Κελσίου.

Λίγο πριν τις 10:00 ώρα Ελλάδας η θερμοκρασία στο Μπγέρνχολτείχε φτάσει τους -29 βαθμούς Κελσίου, όμως η αίσθηση ήταν -37 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο yr.no. «Η νύχτα που περάσαμε ήταν πιθανόν πιο κρύα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε", δήλωσε ο Μάρτιν Γκράνεροντ του μετεωρολογικού ινστιτούτου μιλώντας τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό NRK ενώ στο κέντρο του Όσλο η θερμοκρασία τη νύχτα έπεσε στους -21,5 βαθμούς Κελσίου.

«Η τελευταία φορά που είχαμε -20 στο Όσλο ήταν το 2010», δήλωσε ο Martin Granerød, μετεωρολόγος στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Στην περιοχή του Finnmark στον Αρκτικό Κύκλο στη βόρεια Νορβηγία σημειώθηκε θερμοκρασία -35 βαθμούς Κελσίου το βράδυ της Τετάρτης.

Πολίτες μαζεύτηκαν και κατευθύνθηκαν προς την προκυμαία στο Όσλο την Παρασκευή, για να παρατηρήσουν μια ασυνήθιστη μορφή παγωμένης ομίχλης που ονομάζεται frostrøyk («καπνός παγετού»). Η ομίχλη σχηματίζεται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, και αυτό έχουν κάνει σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ οι πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν στη Φινλανδία αυτήν την εβδομάδα ενέπνευσαν έναν τουρίστα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αρκτική, προκειμένου να δοκιμάσει να κάνει ένα κόλπο που εδώ και πολύ καιρό του κινούσε την περιέργεια: να ρίξει βραστό νερό στον αέρα έξω, όταν έκανε πάρα πολύ κρύο και να το δει να μετατρέπεται αμέσως σε ένα σύννεφο παγωμένης σκόνης.

Αυτό δεν πετυχαίνει παρά μόνο εάν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε ένα επίπεδο ψύχους που οι περισσότερες περιοχές στη γη σπανίως ή ποτέ δεν βλέπουν.

Ο Λάουρι Ούνταμο, ένας 49χρονος διευθυντής πωλήσεων από τη νότια Φινλανδία, βρισκόταν σε διακοπές στην φινλανδική Λαπωνία μαζί με φίλους, όταν ο υδράργυρος βούτηξε στους -30 βαθμούς Κελσίου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

«Είχα δει βίντεο με το κόλπο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο YouTube και ήταν εφικτό να γίνει, όμως ο καιρός δεν ήταν κατάλληλα παγωμένος προκειμένου να κάνω μια προσπάθεια, στους -30 βαθμούς ή χαμηλότερα», είπε ο Ούνταμο στο Ρόιτερς.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση