ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θρίλερ με το υποβρύχιο για τον Τιτανικό: Ποιοι επέβαιναν σε αυτό

Μέχρι την Πέμπτη το οξυγόνο τους

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το θρίλερ με το τουριστικό υποβρύχιο που έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών του Καναδά με πέντε επιβαίνοντες οι οποίοι θα επισκέπτονταν το ναυάγιο του Τιτανικού καθώς όπως έγινε γνωστό εκτός από τους τρεις ήδη γνωστούς επιβαίνοντες σε αυτό, στο σκάφος βρίσκονταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Πακιστάν, ο 48χρονος Σαχζάντα Νταούντ και ο 19χρονος γιος του Σουλεμάν.

Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η οικογένεια Νταούντ προσθέτοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι συνάδελφοι και οι φίλοι και θα θέλαμε όλοι να προσευχηθείτε για την ασφάλειά τους».

Η οικογένεια Νταούντ έχει στενούς δεσμούς με τη Βρετανία με έπαυλη στην περιοχή του Σάρεϊ. Ο 79χρονος Χουσέιν Νταούντ, ο πατέρας του Σαχζάντα και παππούς του Σουλεμάν, είναι ο επικεφαλής της εταιρείας Dawood Hercules Corporation που παράγει χημικά και της Engro Corporation που δραστηριοποιείται στον χώρο των λιπασμάτων, των τροφίμων και της ενέργειας.

H επιχείρηση διάσωσης

Η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται από το Λιμενικό των ΗΠΑ και του Καναδά με πλοία και αεροσκάφη με τον αντιναύαρχο του αμερικανικού λιμενικού, Τζον Μάουγκερ, να εξηγεί ότι γίνονται έρευνες τόσο κάτω από το νερό όσο και στην επιφάνεια της θάλασσας, «περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέιπ Κοντ σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων».

«Είναι μια απομακρυσμένη περιοχή και είναι δύσκολο να διεξάγουμε έρευνα σε αυτή», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το υποβρύχιο διαθέτει οξυγόνο για να μπορεί να μείνει κάτω από τη θάλασσα για 96 ώρες. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το νερό ή αν έχει αναδυθεί και για κάποιο λόγο δεν μπορεί να επικοινωνήσει.

Το ταξίδι, που κοστίζει 250.000 δολάρια το άτομο, ξεκινά από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του πλοίου, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί στα 3.800 μέτρα.

Έχουν οξυγόνο μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ το διαθέσιμο οξυγόνο στα πέντε άτομα που επιβαίνουν σε αυτό εκτιμάται ότι θα τελειώσει νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά την ίδια ανακοίνωση το μικρό υποβρύχιο της OceanGate Expeditions, της ιδιωτικής εταιρείας που διοργανώνει τις αποστολές στο διάσημο ναυάγιο, είναι άθικτο.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η επικοινωνία με το υποβρύχιο Titan χάθηκε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της διάρκειας δύο ωρών κατάδυσής του, στοιχείο που κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν πως ό,τι συνέβη, συνέβη κοντά στο κουφάρι του Τιτανικού.

Όπως εξηγούν το υποβρύχιο Titan στέλνει κάθε 15 λεπτά ένα σήμα στο σκάφος επιφανείας Polar Prince με το τελευταίο να ελήφθη ενώ το βαθυσκάφος βρισκόταν πάνω από τον Τιτανικό στις 5 το απόγευμα της Δευτέρα (ώρα Ελλάδος).

Η εκτίμηση αυτή, μάλιστα, φαίνεται ότι κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ήδη περίπλοκη επιχείρηση διάσωσης καθώς αν ισχύει, όπως σημειώνει η Daily Mail, τότε θα είναι πρακτικά αδύνατο αυτή να γίνει με επανδρωμένο σκάφος και θα χρειαστεί μη επανδρωμένο σκάφος που μπορεί να φτάσει σε τέτοια βάθη - αλλά τέτοιες επιχειρήσεις έχουν συμβεί λίγες στο παρελθόν.

Δείτε βίντεο για το υποβρύχιο που χάθηκε πάνω από τον Τιτανικό

Οι τρεις γνωστοί επιβάτες

Στο εν λόγω βαθυσκάφος μπορεί να επιβιβαστούν μέχρι πέντε άτομα - τέσσερις επιβάτες και ένας πιλότος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην επίμαχη κατάδυση σε απόσταση 600 χιλιομέτρων περίπου από τη Νέα Γη του Καναδά βρίσκονταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρτινγκ, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Expedition, Στόκτον Ρας.

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος

Ο Χάρτινγκ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της εταιρείας Action Aviation, είχε κάνει ανάρτηση στα social media την Κυριακή ότι θα λάβει μέρος σε κατάδυση της OceanGate Expeditions. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι η επίμαχη κατάδυση ήταν πιθανό να είναι η πρώτη και η μόνη επανδρωμένη με προορισμό τον Τιτανικό μέσα στο 2023 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως «εξερευνητή του κόσμου» ενώ είναι κάτοχος του Ρεκόρ Γκίνες για τον πιο γρήγορο γύρο της Γης με αεροπλάνο σε 46 ώρες 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Το 2022, δε, είχε λάβει μέρος στην πέμπτη επανδρωμένη διαστημική πτήση της Blue Origin, της εταιρείας που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Inc

Ο Στόκτον Ρας είχε εκπαιδευθεί ως πιλότος και είχε αναδειχθεί, μάλιστα, ως ο youngest jet transport rated pilot του κόσμου σε ηλικία 19 ετών.

Εκτός από ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Inc, ο Ρας ίδρυσε και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης OceanGate Foundation που είχε ως στόχο την αξιοποίηση της υποβρύχιας τεχνολογίας για νέες ανακαλύψεις στον τομέα της ιστορίας και της αρχαιολογίας.

Τον Φεβρουάριο ο Ρας είχε δηλώσει για την κατάδυση στον Τιτανικό ότι «αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι η ομορφιά του ναυαγιού. Δεν είναι κάτι που νιώθεις σε ένα ναυάγιο. Είναι ένα υπέροχα όμορφο ναυάγιο».

Ο Γάλλος εξερευνητής

Ένα ακόμη πρόσωπο που πιστεύεται ότι επέβαινε στο τουριστικό υποβρύχιο ήταν ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στα social media το περασμένο Σάββατο ο Χάμις Χάρντινγκ.

«Η ομάδα στο υποβρύχιο περιλαμβάνει ορισμένους θρυλικούς εξερευνητές, μερικοί από τους οποίους έχουν πραγματοποιήσει 30 καταδύσεις στον Τιτανικό από τη δεκαετία του '80, μεταξύ των οποίων και ο Π.Α. Ναρζολέ» έγραψε ο Χάρντινγκ σε ένα post στο Facebook, σύμφωνα με το CTV News.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής της Βοστόνης εχθές Δευτέρα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κανένα από τα ονόματα των πέντε επιβατών του υποβρυχίου. Το CNN επιχείρησε να επικοινωνήσει απευθείας με τον Ναρζολέ χωρίς αποτέλεσμα.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση