ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με ρωσικές σφαίρες γάζωσαν τον Ρώσο πιλότο που αυτομόλησε στην Ουκρανία

Τι τον πρόδωσε

Νέα στοιχεία για την εκτέλεση του Ρώσου πιλότου Μαξίμ Κουζμίνοφ ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε υπόγειο χώρο στάθμευσης στην Ισπανία όπου είχε βρει καταφύγιο μετά την αυτομόλησή του στην Ουκρανία έφεραν στη δημοσιότητα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Informacion στο σημείο της εκτέλεσης βρέθηκαν ρωσικής κατασκευής σφαίρες με στόχο να σταλεί μήνυμα σε άλλους αυτομολήσαντες ότι η Ρωσία μπορεί να τους βρει οπουδήποτε.

«Αν και το ακριβές διαμέτρημα ή η μάρκα των πυρομαχικών δεν έχει αποκαλυφθεί, το γεγονός ότι οι σφαίρες ήταν ρωσικής κατασκευής επιβεβαιώνει την υποψία ότι ο νεκρός δεν είναι ο 33χρονος Ουκρανόας που αναφέρουν τα έγγραφα που βρέθηκαν πάνω του αλλά ο 28χρονος Ρώσος πιλότος Κουζμίνοφ» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι οι δολοφόνοι χρησιμοποίησαν αυτά τα πυρομαχικά ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εντολή για την εκτέλεση δόθηκε από τη Ρωσία και ήταν αποτέλεσμα της αυτομόλησής του» συμπληρώνεται στο ισπανικό δημοσίευμα.

Τι τον πρόδωσε

Άλλα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αυτό που πρόδωσε την ταυτότητα του 28χρονου πιλότου ήταν η πρόσκληση που έστειλε σε πρώην σύντροφό του να τον επισκεφθεί στον νέο τόπο κατοικίας του. «Γνωρίζουμε ότι είχε καλέσει την πρώην του στην Ισπανία και στη συνέχεια βρέθηκε νεκρός. Αυτό το τηλεφώνημα μπορεί να υπεκλάπη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» αναφέρουιν τα δημοσιεύματα.

Ο Κουζμίνοφ έπεσε νεκρός από έξι σφαίρες μετά από καταδίωξη στον δεύτερο υπόγειου χώρο στάθμευσης. Αυτοκίνητο το οποίο εξετάζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως όχημα διαφυγής βρέθηκε καμμένο σε μικρή απόσταση από την περιοχή της εκτέλεσης.

Η θεωρία που εξετάζουν οι ισπανικές αρχές είναι ότι οι δολοφόνοι του 28χρονου ήταν εκτελεστές που πιθανότατα έχουν φύγει από τη χώρα.

Σύμφωνα με την Daily Mail στελέχη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Σπέτσναζ είχαν εμφανιστεί σε ρωσικό κανάλι περιγράφοντας ότι τους είχε δοθεί ξεκάθαρη εντολή να εξουδετερώσουν τον Κουζμίνοφ. «Λάβαμε εντολή να σκοτώσουμε τον Κουζμίνοφ. Η πραγματοποίησή της είναι θέμα χρόνου. Θα τον βρούμε και θα τον τιμωρήσουμε για την προδοσία σε βάρος των αδελφών μας. Απλά δεν θα ζήσει» έλεγαν τότε οι Ρώσοι Σπέτσναζ.

Η αυτομόληση του Κουζμίνοφ στην Ουκρανία παρουσιάστηκε πέρυσι ως μεγάλη επιτυχία για το Κίεβο. Ο Ρώσος πιλότος, που διαφωνούσε με την εισβολή στην Ουκρανία, αυτομόλησε στις ουκρανικές δυνάμεις, παίρνοντας μαζί του το ελικόπτερο Mi-8 του οποίου ήταν κυβερνήτης. Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τότε ότι τα δύο άλλα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, που δεν γνώριζαν τις προθέσεις του, «σκοτώθηκαν μετά την προσγείωση».

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι προετοίμαζε «επί μήνες»αυτήν την επιχείρηση, αφότου ο Μαξίμ Κουζμίνοφ, επικοινώνησε με τις ουκρανικές δυνάμεις και ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας.

Όταν βρήκε την ευκαιρία, κάποια στιγμή που πετούσε με το ελικόπτερο κοντά στα σύνορα, κατέβηκε χαμηλά μέχρι που έφτασε στο σημείο που είχε προσυμφωνηθεί με τους Ουκρανούς, ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς έγινε αυτό.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι ο Κουζμίνοφ υπηρετούσε στην 319η μοίρα ελικοπτέρων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Πριμόριε, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση