ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Τα πιθανά σενάρια της αντίδρασης του Ισραήλ

Αγωνία για την επόμενη ημέρα

Παγκόσμια ανησυχία για την επόμενη μέρα προκαλεί το «σφυροκόπημα» του Ιράν με drones και βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα «ντόμινο» δυσάρεστων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ αναχαίτισε την μεγάλη ιρανική επίθεση, με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας. Πώς όμως θα αντιδράσει το Ισραήλ μετά τη πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε στο έδαφός του είναι το ερώτημα που απασχολεί.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF) τόνισε πως εγκρίνουν σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες, με τους συμμάχους να συνιστούν αυτοσυγκράτηση και την Τεχεράνη να προειδοποιεί τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μη δώσουν συνέχεια.

ΣΑ του ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για αποκλιμάκωση - Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε νωρίτερα ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.

Υπέρ της «απάντησης» στο Ιράν το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με drones και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

«Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε

Το πενταμελές υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κληθεί εκ νέου για περαιτέρω συζητήσεις, με τη συμμετοχή των Νετανιάχου, υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και του υπουργού Μπένι Γκαντζ.

Πως θα αντιδράσει το Ισραήλ - Τα πιθανά σενάρια

Ένα σενάριο που εξετάζει το Ισραήλ για να απαντήσει στη Τεχεράνη, είναι μια μεγάλη αντίδραση που θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν.

Ένα δεύτερο σενάριο του Ισραήλ είναι να πλήξει σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων από ιρανικής πλευράς.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο θετικό, που θέλει το Ισραήλ να τηρεί μια ουδέτερη ή ήπια στάσης έναντι της Τεχεράνης για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέρος του ισραηλινού λαού ζητά να βρεθεί μια λύση και να... συνεχιστεί η ζωή ενώ άλλοι λένε ότι δεν μπορούν πια με αυτή την κατάσταση και πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση