ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Επίσημα σε κατάσταση πολέμου το Ισραήλ - Κοντά στους 1.000 οι νεκροί (pics/vids)

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες - Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις το ΥΠΕΞ

Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 600, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 313 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Πάνω από 100 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με την Ισραηλινή πρέσβη στη Βρετανία.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος, ενώ είπε στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».

Το επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.

- Πρόσθετη υποστήριξη στο Ισραήλ από ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε την Κυριακή για την κατάσταση στο Ισραήλ και έδωσε «πρόσθετη υποστήριξη στο Ισραήλ ενόψει αυτής της άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης από τη Χαμάς», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκπληρώσει συγκεκριμένα αιτήματα της ισραηλινής κυβέρνησης για στρατιωτική βοήθεια.

- ΥΠΕΞ για Ισραήλ - Ενεργοποιήθηκε Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ.

Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε αμέσως και παρείχε συνεχή τηλεφωνική υποστήριξη, σε συντονισμό με την Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και την Αντιπροσωπεία στη Ραμάλλα, σε Κύπριους πολίτες που ευρίσκονται στη χώρα ή πολίτες που είχαν προγραμματιζόμενη μετάβαση από την Κύπρο στο Ισραήλ και επιθυμούσαν να πληροφορηθούν την κατάσταση που επικρατεί. Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, ειδικά σε σχέση με την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών, και η επαφή με όσους το επιθυμούν συνεχίζεται.

Με βάση την εκτίμηση της εξελισσόμενης κατάστασης, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, συστήνοντας στους Κύπριους πολίτες την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδίων προς την γειτονική χώρα. Παράλληλα, δεδομένου, ότι οι εμπορικές πτήσεις συνεχίζονται, μέχρι αυτήν την στιγμή, Κύπριοι πολίτες που το επιθυμούν, ενθαρρύνονται να προχωρήσουν με τις δικές τους διευθετήσεις για επιστροφή στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα και την παροχή πληροφόρησης στο κοινό, το οποίο καλείται και πάλι να ακολουθεί τις οδηγίες των τοπικών αρχών, και να παρακολουθεί τα διεθνή και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

- Νέα συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μπάιντεν «επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξή του στο κράτος του Ισραήλ».

- Ο Ερντογάν ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Νέο μήνυμα έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίθετη κατεύθυνση με τη ρητορική της Δύσης κι ενώ οι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 600 Ισραηλινούς, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους με «βάση τα σύνορα του 1967» και μάλιστα με «πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δεν μπορεί να καθυστερήσει ο σχηματισμός ενός ανεξάρτητου, γεωγραφικά ολοκληρωμένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να αποκλιμακωθεί η ένταση» πρόσθεσε προσπαθώντας να δείξει ότι διατίθεται να διαδραματίσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Ολόκληρο το μήνυμα της Τουρκίας ΕΔΩ

- Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χαμάς κρατά δεκάδες ομήρους στη Γάζα

Ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι ακόμη άγνωστος. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες είπε στη Haaretz ότι είναι «δεκάδες», ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε το Ισραήλ, ο αριθμός μπορεί να πλησιάζει τους εκατό.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή, λέγοντας ότι σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα τον αριθμό των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, που έχει στην κατοχή της.

- Ο Νετανιάχου ενεργοποίησε το άρθρο 40 που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενεργοποίησε το άρθρο 40 του ισραηλινού Συντάγματος, που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Το άρθρο 40 ενεργοποιείται για πρώτη φορά από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973.

Με απλά λόγια, η ενεργοποίηση του άρθρου σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πλήρη ελευθερία για «μεγάλης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις» και πρέπει να δίνει αναφορά μόνο στην πολιτική ηγεσία.

- Πάνω από 600 Ισραηλινοί νεκροί και 300 Παλαιστίνιοι

Με ανησυχητική ταχύτητα ανεβαίνει ο αριθμός των Ισραηλινών που έπεσαν νεκροί από τα πυρά της Χαμάς. Ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί φτάνει πια τους 600 ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα γινόταν λόγος για 400 θύματα. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Δηλωτικό της κατάστασης είναι πως λίγο πριν από τις 14:00, ώρα Ελλάδος, τα ισραηλινά δίκτυα έκαναν λόγο για 350 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγάλος, ειδικότερα ξεπερνά τους 2.000 και φτάνει τους 2.040, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η ομηρεία 100 περίπου Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών.

- Στην Κύπρο Ισραηλινοί πολίτες – «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» 

Δύσκολη και πολύ άσχημη, χαρακτήρισαν την κατάσταση στη χώρα τους, Ισραηλινοί επιβάτες οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας φεύγοντας από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό με σκοπό να επιστρέψουν από τρίτες χώρες πίσω στην πατρίδα τους.

Γυναίκα, που απέφυγε να αποκαλύψει το όνομά της, μαζί με το σύζυγο και τα δύο παιδιά της έφτασαν το πρωί στην Κύπρο από το Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που φεύγουν οικογενειακώς για ταξίδι από τη χώρα τους και είναι λυπημένοι αντί να είναι χαρούμενοι.

Άλλη επιβάτιδα, που επίσης δεν έδωσε τα στοιχεία της, είπε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, και πρόσθεσε πως έφυγε γιατί δεν μπορούσε να μείνει στο Ισραήλ, αφού «η Χαμάς επιτέθηκε σε ολόκληρη τη χώρα». Πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να πάμε πίσω στο Τελ Αβίβ «γιατί είναι επικίνδυνα».

Σε ερώτηση κατά πόσον βρήκε εύκολα πτήση για να φύγει από τη χώρα, η γυναίκα απάντησε αρνητικά προσθέτοντας πως αρχικά μετέβη αεροπορικώς στην Αθήνα και στη συνέχεια ήρθε Κύπρο, όπου δεν γνωρίζει ακόμα για πόσο καιρό θα παραμείνει.

Ανέφερε ακόμα ότι αρκετοί Ισραηλινοί που φεύγουν, θα διαμείνουν σε διαμερίσματα, σπίτια ή ξενοδοχεία στη Λεμεσό και στην Πάφο μέχρις ότου η κατάσταση εξομαλυνθεί για να μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως όλες οι πτήσεις, για Λάρνακα, Πάφο αλλά και για την Ελλάδα είναι γεμάτες. Ο περισσότερος κόσμος, συνέχισε, φεύγει αφού ο κόσμος φοβάται και αρκετοί δεν γνωρίζουν που βρίσκονται μέλη της οικογένειας τους.

Μεταξύ των επιβατών στη Λάρνακα ήταν και ένα ζευγάρι από το Ισραήλ που βρίσκονταν στη Βιέννη και όπως δήλωσαν, αναγκάστηκαν να έρθουν στην Κύπρο, καθώς όλες οι πτήσεις προς τη χώρα τους έχουν ακυρωθεί. Θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη για να αναχωρήσουν ακολούθως για το Τέλ Αβίβ, πρόσθεσαν.

Το ζευγάρι αναφέρθηκε στους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες που υπάρχουν στο Ισραήλ από τις επιδρομές της Χαμάς και χαρακτήρισαν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα «πολύ δύσκολη, άσχημη και τρομερή».

Σημειώνεται ότι μέχρι τα μεσάνυκτα απόψε είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας περίπου 20 πτήσεις από το Τελ Αβίβ, με τις περισσότερες από αυτές να προσγειώνονται με μία ή και περισσότερες ώρες καθυστέρηση.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο απέφυγαν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ωστόσο στα πρόσωπα αρκετών που είτε έφυγαν, είτε προσπαθούν να επιστρέψουν πίσω, ήταν εμφανής η συγκίνηση και η αγωνία.

- Σε εγρήγορση η κυπριακή Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ

Σε εγρήγορση, όπως είναι αι φυσιολογικό, βρίσκεται από το Σάββατο, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Κορνήλιος Κορνηλίου.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα η οποία ξεκίνησε πολύ νωρίς με το πρώτο κύμα των πυραυλικών επιθέσεων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι αργά» είπε σε επικοινωνία του με το ΚΥΠΕ από το Τελ Αβίβ ο Πρέσβης Κορνηλίου.

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους που βρίσκονται στο Ισραήλ ο κ. Κορνηλίου εξήγησε ότι στη χώρα έτυχε να βρίσκονται μερικές δεκάδες Κύπριοι είτε για ιατρικούς, είτε για τουριστικούς είτε για άλλους λόγους, όπως κάποιοι που πήγαν στο Ισραήλ για τη συναυλία του Μπρούνο Μαρς - η οποία λόγω της κατάστασης τελικά ακυρώθηκε - ενώ υπήρξαν και ακόμη 300 περίπου Κύπριοι οι οποίοι βρέθηκαν στο Ισραήλ για προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα.

«Ήταν μια δύσκολη άσκηση, ευτυχώς ωστόσο δεν υπήρξαν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών» τόνισε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, εξηγώντας πως κάποιοι από τους Κύπριους έχουν ήδη επιστρέψει στην Κύπρο. Όπως υπέδειξε, είναι πολύ σημαντικό ότι το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ συνεχίζει να λειτουργεί, παρόλο που κάποιες εταιρείες έχουν είτε αναστείλει είτε έχουν μειώσει τις πτήσεις τους, γεγονός που, όπως ανέφερε, δημιουργεί όπως είναι φυσιολογικό δυσκολίες στην εξεύρεση θέσεων.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Πρέσβη ΕΔΩ

- Χαμάς: «Αναπληρώσαμε τις δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ»

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση κατάφερε να «αναπληρώσει τις δυνάμεις της» μέσα στα ισραηλινά εδάφη και να παράσχει βοήθεια στους στρατιώτες της που μάχονται στο πεδίο της μάχης.

Πρόσθεσε ότι οι μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να μάχονται εντός του Ισραήλ. Νωρίτερα, η Χαμάς υποστήριξε ότι η οργάνωση κατάφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί να διεισδύσει στα ισραηλινά εδάφη και να «ενισχύσει τις δυνάμεις της που επιχειρούν στο πεδίο με προμήθειες», σε μερικές περιοχές.

Δείτε βίντεο με μάχες στο νότιο Ισραήλ:

- Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση σε παράκτια περιοχή

Ισραηλινοί πεζοναύτες απέτρεψαν σήμερα νέα επίθεση από πέντε Παλαιστίνιους μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού.

«Πεζοναύτες των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας) εντόπισαν πέντε τρομοκράτες που κρύβονταν στην περιοχή της Ακτής Ζικίμ σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε εκπρόσωπος των IDF. Οι IDF στόχευσαν τους τρομοκράτες και απέτρεψαν διείσδυση σε περιοχές αμάχων, πρόσθεσε ο ίδιος. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τα πρόσωπα αυτά σκοτώθηκαν, κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος.

- Πόσοι είναι οι νεκροί μέχρι τώρα

Τουλάχιστον 350 Ισραηλινοί είναι νεκροί μετά τον νέο πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ενώ οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι τουλάχιστον 313 σύμφωνα με το Middle East Eye.

Άλλοι επτά Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι υποστήριξε ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους στο νότιο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι έχουν συλλάβει δεκάδες ακόμη Παλαιστίνιους.

- Δύο ομάδες Κυπρίων τουριστών επιστρέφουν στην Κύπρο

Δύο ομάδες Κυπρίων τουριστών που βρίσκονται στο Ισραήλ αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στην Κύπρο, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό Κυπρίων, εργαζομένων και φοιτητών, που διαμένουν στο Τέλ Αβίβ και τα Ιεροσόλυμα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Ισραήλ υπάρχουν τρεις οργανωμένες ομάδες Κυπρίων τουριστών αποτελούμενες από 100 άτομα έκαστη, ωστόσο μόνο η μία από αυτές επικοινώνησε με το αρμόδιο γραφείο.

Η ομάδα ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο, αλλά παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις αεροσκαφών από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί κανονικά, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι και δεύτερη ομάδα είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο, ενώ και για το τρίτο γκρουπ καταβάλλονται προσπάθειες να επιστρέψει.

Την ίδια ώρα, συνέχισε η πηγή του ΥΠΕΞ, δεν υπάρχει πληροφορία ή αναφορά για τραυματισμό Κυπρίων εργαζομένων ή φοιτητών που βρίσκονται στο Ισραήλ, με τους περισσότερους να είναι στο Τελ Αβίβ και στα Ιεροσόλυμα.

- Φόβοι για γενικευμένη πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά την εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και ο στρατός του Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου σήμερα το πρωί, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό ισραηλινής στρατιωτικής θέσης σε αμφισβητούμενη περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Οι τοποθεσίες ραντάρ, το Zibdin και το Ruwaisat Al-Alam, βομβαρδίστηκαν με μεγάλο αριθμό βλημάτων πυροβολικού και κατευθυνόμενων πυραύλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Στοχοποιήσαμε τρεις ισραηλινές τοποθεσίες κατοχής στην κατεχόμενη περιοχή του Λιβάνου Shebaa Farms», πρόσθεσε.

Τα αγροκτήματα Shebaa είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενης επικράτειας κατά μήκος των λιβανικών συνόρων στα Υψίπεδα του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο το Ισραήλ έχει καταλάβει από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή υπήρξε σημείο ανάφλεξης για σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων επί δεκαετίες.

- Φλέγεται η Μέση Ανατολή

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες. Τέσσερις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο χθες Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξαπολύοντας μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

- Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. «Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβάσταχτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφανίζεται σίγουρος πως η επίθεση που ξεκίνησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαιστινιακό θύλακα με πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων, αποκλεισμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια διατύπωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και τις πρωτοβουλίες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών. «Πόσες φορές σας προειδοποιήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιοχές στις οποίες είχαν διεισδύσει χθες μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ, απελευθέρωσαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ, σκοτώνοντας τους εισβολείς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ωστόσο πως οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση τρομοκρατών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Πηγή: in.gr / iefimerida.gr / protothema.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση